Czekając na sobotę - dokument, reż. I. Morawska, J. Morawski

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Czekając na sobotę - dokument, reż. I. Morawska, J. Morawski

Post autor: antygratis »

Obrazek
"Czekając na sobotę" to dokument o nudzie na prowincji. Tam, gdzie młodym ludziom los w spadku zostawił beznadzieję i niechęć do robienia czegokolwiek poza oczekiwaniem na ten jeden dzień - na sobotę. Jak mówią bohaterowie filmu, sobota jest spełnieniem, ładowaniem akumulatorów na kolejny, monotonny tydzień, odstresowaniem się, piciem i oglądaniem w dyskotece erotycznego show. Sensem życia staje się czekanie. I szukanie kumpla, który zgodzi się w sobotę nie pić i zawieźć starym gratem na pobliską imprezę. Bo sobota jest magią, treścią i celem życia. Dotknięcie erotycznej gwiazdki z dyskoteki, nakręcenie jej występu telefonem komórkowym i oglądanie potem filmiku to tematy do rozmów na kolejny tydzień. A ci, którym nie udało się znaleźć trzeźwego w sobotę, przy piwku, w autobusowej wiacie, sączą opowieści o minionych dyskotekach, o bójkach, dziewczynach i planach, które nie sięgają dalej niż kolejna sobota.
opis: filmweb

Polecam ten znakomity, dający do myślenia, miejscami szokujący i swego czasu całkiem głośny dokument zrealizowany dla stacji HBO. :)
A może ktoś już oglądał? Wszelkie komentarze mile widziane. :)

Legalny link:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
niewazne
zaufany użytkownik

Re: Czekając na sobotę - dokument, reż. I. Morawska, J. Mora

Post autor: niewazne »

Ogladalam juz jakis czas temu. Malo z niego pamietam, nie utkwil mi w pamieci. Chyba bylam przerazona jakie rzeczy dzieja sie w Polsce :lol: O ile dobrze pamietam to nawet ludzie starsi nie maja nic przeciw takim zachowaniom.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Niby straszne (czasem nie niby - jednak wylizywanie na scenie bitej śmietany z waginy i z dupy przez pierwszego śmiałka z najszerszymi źrenicami wcale nie jest niby straszne tylko strasznie hot&sexy ;)), ale momentami jakże uniwersalne i normalne, może tylko trochę zwielokrotnione, spotęgowane i wyrażone jakby dla kontrastu właśnie - w prosty sposób. Ludzie starsi szaleli podobnie, tak sądzę i dlatego mają w sobie wiele tolerancji dla dzieci wnucząt i prawnucząt. ;) Mówią wręcz: nie trzyj tak ostro tej kapusty, bo sobie spiłujesz paznokcie i jak będziesz się prezentować na dyskotece w Nokaucie.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Jeszcze nie widziałam, ale skojarzyło się mi z tym: http://www.filmweb.pl/serial/Ballada+o+ ... 003-122660

Smutny i wstrząsający.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Mei. Jest w tym coś, ale to nie do końca tak. "Ballada...", którą trochę znam, to rzecz skoncentrowana raczej na pewnym wąskim wycinku rzeczywistości, jaką jest przemysł erotyczny. W "Czekając na sobotę" są takie elementy, to prawda, ale ogólnie cały kontekst jest znacznie szerszy, można by rzec - egzystencjalny, bo dotykający egzystencji tych ludzi na wsi i nie wszystkim chodzi o erotykę, ale o zwyczajne oderwanie się od przytłacającej i często niewesołej codzienności, o "zabicie czasu", cokolwiek to znaczy, heh ;)

Dobry dokument, pokazujący obiektywnie, nie próbujący nikogo oceniać w jakikolwiek sposób. Pokazuje po prostu jak jest. A widz wyrabia opinię samodzielnie. A to, że tę całą sytuację pokazaną w dokumencie można trochę rozciągnąć, dopasować do czego się chce, dodaje tylko dokumentowi smaczku. Moim zdaniem świetny. Polecam. :)
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

No obejrzałam. Niczego nowego raczej się nie dowiedziałam, poza tym, że striptiz w amerykańskich produkcjach jest ładniejszy, delikatniejszy i bardziej romantyczny. :)
Ogólnie bardzo stereotypowy wycinek rzeczywistości, oczywiście z polskiej wsi. A różnica między małą miejscowością a dużą, jest taka, że w dużej "uciekać od rzeczywistości" można codziennie.
Trochę to naciągane, np. pani, która nie chce, żeby się mąż dowiedział, mówi o swojej pracy przed kamerą. No ale może pieniądze wpłynęły na zmianę decyzji.
Nie mówię, że nie ma w Polsce takich zachowań. Jasne, że są. Wiele razy widziałam panów pod małymi sklepami z winem marki wino, dziewczyny odsztafirowane w piątki i soboty, które "wyszły na spacer" i patrzą z nadzieją na każdy przejeżdżający samochód, młodych chłopców zrzucających się na prostytutki, rodziny jeżdżące do marketów na zakupy, żeby w trakcie wędrówki między półkami się najeść. To samo dzieje się w dużych miastach.
Ale polska wieś to też ambitni ludzie, dojeżdżający codziennie do pracy do większego miasta, kształcący się, to budowane coraz to nowe domy, cotygodniowe wyjazdy do kina i teatru. A już bardzo charakterystyczne jest to, że kobiety na wsi bywają lepiej ubrane, zadbane i mają o wiele ładniejsze buty niż te z większych miast.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Oczywiście. :)

Dokument na pewno nie wyczerpuje tematu "polskiej wsi". Pokazuje jedną konkretną wieś z punktem centralnym, jakim jest w niej dyskoteka o wdzięcznej nazwie "Nokaut". Na pewno nie jest tak wszędzie, ale w wielu miejscach jest, a życie wielu ludzi toczy się według tego typu reguł nie tylko na zabitej dechami prowincji. ;)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Do tych filmów dokumentujących życie polskiej wsi dodałabym jeszcze "Arizonę". Mocno trzepie po głowie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arizona_%28film_1997%29
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/428756

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”