Król Kiczu?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Król Kiczu?

Post autor: Kamil Kończak »

Artykuł o Paolo Coelho.Będąc już trochę bardziej dojrzałym chłopcem jego książki,które przeczytałem wydawały mi się po prostu mdłe.Oprócz kilku okrągłych zdań te książki nie miały według mnie nic co zasługiwało na uwagę.A Wy jakie macie zdanie?

http://kultura.onet.pl/literatura/artyk ... tykul.html
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Re: Król Kiczu?

Post autor: małomówiąca »

Czytałam chyba trzy książki Coelho. Nie zachwyciły mnie. Mdłe to bardzo dobre określenie na jego twórczość.
Awatar użytkownika
nierzeczywisty
zaufany użytkownik

Post autor: nierzeczywisty »

Czytałem tylko "Weronika postanawia umrzeć" - i to podczas pobytu w szpitalu: kupiłem wychodząc pewnego dnia na spacer, "na przepustkę", a zachęciła mnie krótka recenzja. Wtedy książka mi się raczej spodobała, aczkolwiek miałem kilka zastrzeżeń. Przez inne nie przebrnąłem. :)
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia. -- Albert Eintstein
Awatar użytkownika
Marla
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marla »

Sięgnęłam po "Weronikę..." do matury bo miałam temat o szaleństwie. Książka mnie nie zachwyciła ale miała wiele cytatów na temat życia, śmierci i szaleństwa, co okazało się przydatne w prezentacji. Mniejsza o to, jakie jakościowo były te cytaty. Dostałam 90% i to się liczy :mrgreen:
Więcej jego książek nie czytałam.

Na jednym forum, którym się udzielam pewien użytkownik dał linki do parodii Coelho, to przekazuje dalej ;)
http://grono.net/nie-lubie-paulo-coelho ... dne-paulo/
http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,875 ... kalem.html
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ja zaczęłam od pierwszej jego książki, od "Alchemika" i to było coś nowego, wcześniej nikt tak nie pisał. Z każdą kolejną książką traciłam szacunek dla ich autora, bo okazał się wtórny. Jego książki to po prostu autoplagiaty.

Podobne odczucia miałam w przypadku pisarstwa Wiliama Whartona, ale tu obroniły się przynajmniej trzy tytuły: "Ptasiek", "W księżycową jasną noc" i "Spóźnieni kochankowie". Pierwsza za oryginalność, druga za pacyfizm, a trzecia jako niebanalny romans dla mas (alternatywa dla -wszechobecnych kiedyś- Herlequinów).

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ptasiek to jest całkiem solidna książka jak na tego typu.Z pisarzy masowych najlepszy jest moim zdaniem Jonathan Carroll.Pamiętam,że kiedyś czytałem "Dziecko na niebie".Na prawdę dobra książka.Coelho swoje książki po prostu produkuje.Teraz czytam,że Alchemika napisał w 2 tygodnie.To nie ma nic wspólnego z weną.To zwykłe rzemiosło obliczone na ilość a nie jakość.Z pisarzy,którzy piszą oczywiste oczywistości o niebo lepszy jest de Mello.Fakt,inna forma trochę jego dzieł.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Irish pisze:Pamiętam,że kiedyś czytałem "Dziecko na niebie".
Powinieneś przeczytać jeszcze "Kości księżyca" i "Krainę Chichów", bo to stanowi całość. Czytadło, ale dobrze wchodzi ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Muszę najpierw dokończyć "Fantastyczne samobójstwo zbiorowe" :)

the formless."

Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

moi pisze:Podobne odczucia miałam w przypadku pisarstwa Wiliama Whartona, ale tu obroniły się przynajmniej trzy tytuły: "Ptasiek", "W księżycową jasną noc" i "Spóźnieni kochankowie".
A mi się podobał Franki Furbo, być może to moja slabość do lisów, pozostałość po Lisie Witalisie. :D
Irish pisze:Muszę najpierw dokończyć "Fantastyczne samobójstwo zbiorowe" :)
A co to jest, jaki autor?
A przypomiało mi się "Tato" Whartona też była całkiem dobra, na pewno lepsza od beznadziejnych "Spóźnionych kochanków"
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Fantastyczne samobójstwo zbiorowe napisał Arto Paasilinna.Jeszcze nie skończyłem ale polecam.Dobra książka.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

boris pisze: A przypomiało mi się "Tato" Whartona też była całkiem dobra, na pewno lepsza od beznadziejnych "Spóźnionych kochanków"
"Spóźnionych kochanków" wyróżniam za walkę ze stereotypem. No i po taką książkę chętnie sięgną dojrzałe kobiety, które ostatni raz czytały w szkole. A to się liczy, jako wkład w rozwój czytelnictwa w Polsce. Podobno mamy największy odsetek wtórnych analfabetów w Europie. Harlequiny poprawiły nieco te statystyki, ale i tak podobno przodujemy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Bzdura z tym wtórnym analfabetyzmen.Innne narody czytają może więcej ale co?Lepiej iść w jakość a nie ilość.Takie jest moje zdanie.Jeśli ktoś za granicą całe życie czyta książki autorów typu Brown to to jest żadne czytanie.Z literaturą to nie ma nic wspólnego.Zwykła popkulturowa rozrywka.

the formless."

Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

No moim zdaniem wystarczy, jeśli ktoś czyta książki pisane poprawną polszczyzną, to już wiele wniesie do jego życia intelektualnego. Poza tym nawet bzdurne książki rozwijają wyobraźnię. W tej kwestii zawsze lepsze coś niż nic. Przynajmniej w moim odczuciu.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Tez uważam, że lepiej czytać książki (nawet marne), niż ślęczeć cały dzień przed telewizorem. Czytanie wymaga pewnego rodzaju wyobraźni, który zatracamy, gdy przestajemy obcować ze słowem pisanym.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Racja. Czytanie zmusza do jakiegokolwiek wysiłku, czego pozbawia nas telewizja. Dlatego tak łatwo jest politykom manipulować emocjami wyborców, i kreować ich wersję rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ja uważam przeciwnie.Bzdurne książki tworzą spaczone poczucie estetyki.Równie dobrze możnaby powiedzieć,że kolorowe tanie kobiece gazetki także rozwijają wyobraźnie bo czytelniczki wyobrażają sobie jak żyją celebryci.Dla mnie to zwykłe zaśmiecanie mózgu.Oczywiście są gazety na poziomie,z których można się dowiedzieć co nieco na temat swojego ulubionego aktora,muzyka itd.Do życia intelektualnego może wnieść coś co zawiera w sobie jakąś wartość intelektualną.Poprawną polszczyzną napisane są także instrukcje obłsugi.Moi to co podajesz to przykład dychotomii.To są skrajności.Po co w nie popadać i umniejszać możliwości?
Ostatnio zmieniony pt sie 26, 2011 5:10 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Irish pisze:Poprawną polszczyzną napisane są także instrukcje obłsugi.
Niestety, są one często "żywcem" tłumaczone z angielskiego i nie są napisane poprawnie. Nie porównuj harlequina od instrukcji obsługi, bo to zbyt duże uproszczenie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Łapiesz mnie za słówka dobrze wiedząc co mam na myśli.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie, moim zdaniem, to Ty produkujesz bon moty. Czytałam badania na temat wtórnego analfabetyzmu w Polsce i jak bardzo tę sytuację poprawiło wprowadzenie na polski rynek harlequinów. Wierzę w wyższość słowa pisanego nad kulturą obrazkową.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Irish pisze:Ja uważam przeciwnie.Bzdurne książki tworzą spaczone poczucie estetyki.Równie dobrze możnaby powiedzieć,że kolorowe tanie kobiece gazetki także rozwijają wyobraźnie bo czytelniczki wyobrażają sobie jak żyją celebryci.Dla mnie to zwykłe zaśmiecanie mózgu.
Poczucie estetyki buduje się przez doświadczenie. Żeby wiedzieć, co w naszym odczuciu jest świetne, a co słabe, trzeba obcować z różnymi książkami. Jestem po polonistyce, a z ręką na sercu powiem, że lubię czytać odmóżdżacze niższych lotów. Czemu? Bo nie zawsze człowiek musi mieć ochotę na obcowanie z literaturą trudną, ciężką, wymagającą myślenia, niosącą głębokie przemyślenia i przeżycia estetyczne 3d. Lubię też babskie gazety, może niekonieczne dla pań domu, ale te kobiece, które wcale a wcale nie traktują o kulturze i sztuce. I wcale nie uważam się z tego powodu za głupszą ani mniej wartościową czy też bardziej zaśmieconą umysłowo od tych, którzy takimi rozrywkami wzgardzają :)
Ostatnio zmieniony pt sie 26, 2011 5:54 pm przez małomówiąca, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”