rispolept
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
rispolept
Czy ktoś z was przyjmuje ten lek? Lub przyjmował i jak działał na was? Czy jest to dobry lek i kiedy najczęściej go się stosuje? Czy ktoś z was orientuje się w jakich schorzeniach i czy w ogóle jest stosowany innych jak w schi...? Co wogóle myślicie na jego temat ??
-
- zaufany użytkownik
Naprawdę nikt z was więcej nie ma doświadczenia z tym lekiem?? a w takim razie co stosujecie i jak się po tym czujecie, aż mi się nie chce wierzyć że tak mało osób stosuje rispolept, może ktoś go kiedyś stosował i pamięta jeszcze jak działał na niego
na mnie póki co działa słabo tzn nie czuję jego działania, jedynie lepiej mi się śpi po nim i czasem mam lekkie zaburzenia równowagi, pewnie mam jeszcze za małą dawkę bo miałam się najpierw „oswoić” z tym lekiem...
re
rispolept to jeden z najlepszych lekow ale na kozdego dziala troche inaczej, mnie nie przeszkadza a biore go z klozapolem, jak nie chcesz lykac codziennnie pigulek pogadaj z lekarzem o formie depot czyli zastrzyki co 2 tygodnie i glowa do gory kiedys rispolept byl uwazany za praedziwy przelom
Chyba nie tylko ja miałem 1000 myśli samobójczych na godzine
Pacjenci leczeni preparatem Zyprexa krócej przebywali w szpitalu w porównaniu do pacjentów leczonych risperidonem (Grainger et al. 1998);
Pacjenci leczeni Zyprexa mieli znacznie mniej działań niepożądanych EPS niż pacjenci leczeni risperidonem (EPS - objawy pozapiramidowe, wzrost poziomu prolaktyny, dysfunkcja seksualna, układ sercowo-naczyniowy) (Tran et al. 1997);
Pacjenci leczeni risperidonem podejmowali próby samobójstwa 7 razy częściej niż pacjenci leczeni preparatem Zyprexa (Tran et al. 1997);
Pacjenci leczeni preparatem Zyprexa wykazywali znaczący wzrost poprawy w funkcjonowaniu psychospołecznym - zaobserwowano znaczną poprawę kontaktów międzyludzkich mierzonych jako zdolność do kontaktów z przyjaciólmi i rodziną (Tran et al. 1997); (Jerrell, 2000), (Marciniak, 2001);
Wyniki analiz farmakoekonomicznych sugerują ze lepsza efektywność i profil bezpieczeństwa preparatu Zyprexa w porównaniu do risperidonu powoduje oszczędności w kosztach leczenia szpitalnego i ambulatoryjnego w stosunku do risperidonu co prowadzi do oszczędności w całkowitych kosztach leczenia w najlepszym przypadku, a w nieco gorszym do zbliżonych kosztów. Zrównoważenie lub oszczędności kosztów wynikają z oszczędności w kosztach leczenia szpitalnego i ambulatoryjnego
Pacjenci leczeni preparatem Zyprexa krócej przebywali w szpitalu w porównaniu do pacjentów leczonych risperidonem (Grainger et al. 1998);
Pacjenci leczeni Zyprexa mieli znacznie mniej działań niepożądanych EPS niż pacjenci leczeni risperidonem (EPS - objawy pozapiramidowe, wzrost poziomu prolaktyny, dysfunkcja seksualna, układ sercowo-naczyniowy) (Tran et al. 1997);
Pacjenci leczeni risperidonem podejmowali próby samobójstwa 7 razy częściej niż pacjenci leczeni preparatem Zyprexa (Tran et al. 1997);

Pacjenci leczeni preparatem Zyprexa wykazywali znaczący wzrost poprawy w funkcjonowaniu psychospołecznym - zaobserwowano znaczną poprawę kontaktów międzyludzkich mierzonych jako zdolność do kontaktów z przyjaciólmi i rodziną (Tran et al. 1997); (Jerrell, 2000), (Marciniak, 2001);
Wyniki analiz farmakoekonomicznych sugerują ze lepsza efektywność i profil bezpieczeństwa preparatu Zyprexa w porównaniu do risperidonu powoduje oszczędności w kosztach leczenia szpitalnego i ambulatoryjnego w stosunku do risperidonu co prowadzi do oszczędności w całkowitych kosztach leczenia w najlepszym przypadku, a w nieco gorszym do zbliżonych kosztów. Zrównoważenie lub oszczędności kosztów wynikają z oszczędności w kosztach leczenia szpitalnego i ambulatoryjnego
-
- zaufany użytkownik
No to teraz się zastanawiam czy ostatnie nasilenie się myśli mógł spotęgować rispolept czy nie, ostatnio mam problem z odprowadzaniem myśli jak się mnie uczepią to koniec ale ja tak też miałam naturalnie z siebie wcześniej więc nie wiem czy i kiedy to lek bo ogólnie nie czuję jego działania na nastrój i moje objawy póki co jedynie właśnie lepiej śpię ale ogólnie niczego więcej nie poprawia 

-
- zarejestrowany użytkownik
- Kontakt:
[quote="Anonymous"]Ja po rispolepcie czułem się gorzej niż bez lekarstw dodatkowo miałem napady agresji i myśli samobujcze.Dopiero pomógł mi sulpiryd i to w dużych ilościach, słyszałem jednak o osobioe której rispolept pomógł.[/quote]
Może być że po tym leku eystępują myśli samobójcze bo ja takie miałam
Może być że po tym leku eystępują myśli samobójcze bo ja takie miałam
Ja biorę ripsolept od około 6 lat. Czuję się po nim bardzo dobrze. Zadnych objawów ubocznych. Jestem szczesliwy. Wczesniej bralem pernazyne. Ona nie niwelowala w pelni moich objawów....
Na poczatku (2001 r.) brałem około 5 mg ripsoleptu. Teraz biorę 0,5 mg i nie wiadomo czy nie zejdę do zera. jestem wdzięczny tym którzy wymyślili ten lek.
Pozdrawiam.
Na poczatku (2001 r.) brałem około 5 mg ripsoleptu. Teraz biorę 0,5 mg i nie wiadomo czy nie zejdę do zera. jestem wdzięczny tym którzy wymyślili ten lek.
Pozdrawiam.
niewiem czy kiedy kolwiek zejdziesz do zera to po lekach czujesz sie swietnie a jak przestaniesz je brac to znowu będziesz sie gorzej czuł coś wiem na ten temat bo odstawiłam leki na pare dni i gorzej się czułam a jak zejdziesz zrispoleptu do zera to dadzą ci inne leki pozdrawiam asiableeee pisze:Ja biorę ripsolept od około 6 lat. Czuję się po nim bardzo dobrze. Zadnych objawów ubocznych. Jestem szczesliwy. Wczesniej bralem pernazyne. Ona nie niwelowala w pelni moich objawów....
Pozdrawiam.

Re: rispolept
Mój Synek bierze od 4-tygodni. Jest chyba trochę spokojniejszy, ale narzeka na ranne wstawanie - nie może się dobudzić. zastanawiam się, czy to jeden z objawów ubocznych.tajemniczy ogród pisze:Czy ktoś z was przyjmuje ten lek?
RODZIC