Zeldox 40 mg i dzielenie kapsułek
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Zeldox 40 mg i dzielenie kapsułek
Pisze tutaj bo mam pewne wątpliwości co do dzielenia zeldoxu 80 mg na pół. Bo brałem zeldox 80 mg rano i wieczorem 80 mg. Miałem jednak poważne skutki uboczne i postanowiłem zmniejszyć poranny zeldox do 40 mg. Kiedy tak zrobiłem mój głowny problem czyli bolące i niespokojne nogi zniknął. Ale teraz o samym dzieleniu. No bo kapsułka 80 mg zeldoxu jest kapsułką do jelitową. Ja dziele tabletke tak że tne nożyczkami ją na pół i połówke która zostaje zatykam chlebem. Ktoś tu przedemną pisał o lakcid czy coś takiego. Ale nurtuje mnie to że kapsułka zeldoxu jest dojelitowa. Czy jak ją wezme zatykając chlebem czy nawet przesypując do tego lakcidu, to czy ona nie straci swoich właściwości już w żołądku? Bo to ma być dojelitowa, a jelito cienkie jest za żołądkiem z tego co wiem.
Re: Zeldox 40 mg i dzielenie kapsułek
Chciałem się dopytać szczegółów, gdyż nigdy nie brałem tego leku, ale też rozmaite dzieliłem.tomsoul pisze: Ale teraz o samym dzieleniu. No bo kapsułka 80 mg zeldoxu jest kapsułką do jelitową. Ja dziele tabletke tak że tne nożyczkami ją na pół i połówke która zostaje zatykam chlebem. Ktoś tu przedemną pisał o lakcid czy coś takiego. Ale nurtuje mnie to że kapsułka zeldoxu jest dojelitowa. Czy jak ją wezme zatykając chlebem czy nawet przesypując do tego lakcidu, to czy ona nie straci swoich właściwości już w żołądku?
Czy ta kapsułka składa się z dwóch części, które można rozsunąć palcami, a wewnątrz jest proszek? Czy też jest to kapsułka "monolityczna", którą trzeba bezwględnie przecinać nożyczkami, bo po prostu nie ma innej możliwości?
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Re: Zeldox 40 mg i dzielenie kapsułek
No rozsunąć się jej raczej nie da. Trzeba ciąć nożyczkami.hvp2 pisze:Chciałem się dopytać szczegółów, gdyż nigdy nie brałem tego leku, ale też rozmaite dzieliłem.tomsoul pisze: Ale teraz o samym dzieleniu. No bo kapsułka 80 mg zeldoxu jest kapsułką do jelitową. Ja dziele tabletke tak że tne nożyczkami ją na pół i połówke która zostaje zatykam chlebem. Ktoś tu przedemną pisał o lakcid czy coś takiego. Ale nurtuje mnie to że kapsułka zeldoxu jest dojelitowa. Czy jak ją wezme zatykając chlebem czy nawet przesypując do tego lakcidu, to czy ona nie straci swoich właściwości już w żołądku?
Czy ta kapsułka składa się z dwóch części, które można rozsunąć palcami, a wewnątrz jest proszek? Czy też jest to kapsułka "monolityczna", którą trzeba bezwględnie przecinać nożyczkami, bo po prostu nie ma innej możliwości?