psycholog
Moderator: moderatorzy
Re: psycholog
Witam
Chcę się zapytać ile trzeba brać leki po drugiej psychozie. Trzy czy pięć lat, czy jeszcze dłużej. Czy znasz w ogóle osoby chorę na schizofrenię, które odstawiły leki i żyją normalnie ? Dziękuję za odpowiedź. 

czym w praktyce różni się schizotypia od 'klasycznej' schizofrenii?
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Witaj Psycho, czy masz jakieś doświadczenie z pomocą terapeutyczną w celu uzyskania tzw. "wglądu" w swój stan psychiczny ? Wydaje mi się, że osiągnięcie "wglądu" przypomina proces olśnienia, który znają nie tylko psychoterapeuci. Niestety jest to dość przykre olśnienie, przynajmniej tak było w moim przypadku. Jak metodami psychoterapii usuwać złudzenia w samoocenie ?
ja chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat alternatywnych do chemii metod leczenia z pominięciem jeśli można elektrowstrząsów 
pozdrawiam

pozdrawiam
Metod leczenia poza leczeniem farmakologicznym jest sporo, jednak nadal leki są najbardziej podstawową i najbardziej skuteczną metodą leczenia. Najlepszy efekt daje równoległe stosowanie farmakologii i terapii psychologicznej. Chodzi o w pewien sposób nabycie wglądu, ale także wiele innych elementów.
Jeżeli chodzi o schizotypię, to jest to zab. z kręgu psychoz, jednak różniące się od schizofrenii. Nie ma tutaj aż tak bardzo nasilonych i rozbudowanych objawów jak w schizofrenii i są one mniej trwałe.
Jeżeli chodzi o definicję:
jest to ekscentryczne zachowanie z nieprawidłowościami w myśleniu i afektu.
Jeżeli chodzi o definicję:
jest to ekscentryczne zachowanie z nieprawidłowościami w myśleniu i afektu.
teorię to ja doskonale znam.
chodzi mi o praktykę... taką codzienną. jakie są główne różnice w zachowaniu pacjentów schizotypowych i dotkniętych schizofrenią?
czy zgodzi się Pan z tezą, że osoba schizotypowa doświadcza permanentnej psychozy schizofrenicznej, jednak nie wpływająca aż tak bardzo na funkcjonowanie społeczne poprzez swoje niewielkie nasilenie w porównaniu z psychozą spotykaną w 'klasycznej' schizofrenii?
(np. izolacja nie jest tak mocno nasilona i jednak spotyka się z ludźmi, mimo przeżywania w związku z tym lęków potęgowanych przez głośne myśli ['głosy'], bądź też nieprzyjemnych urojeń;
omamy słuchowe są zwiewne i nie wpływają tak mocno na życie codzienne, aczkolwiek nie przestają istnieć, mimo podawania leków przeciwpsychotycznych;
nastrój chwiejny i zależny także właśnie od przeżyć wewnętrznych, zwanych w psychiatrii 'omamami' i 'urojeniami', jednakże zachowując świadomość tego, iż to 'wymysł wyobraźni', aczkolwiek nie mogąc powstrzymać ich powstawania)
chyba, że nie ma Pan doświadczenia z takimi pacjentami, to wycofuję w ogóle pytanie
chodzi mi o praktykę... taką codzienną. jakie są główne różnice w zachowaniu pacjentów schizotypowych i dotkniętych schizofrenią?
czy zgodzi się Pan z tezą, że osoba schizotypowa doświadcza permanentnej psychozy schizofrenicznej, jednak nie wpływająca aż tak bardzo na funkcjonowanie społeczne poprzez swoje niewielkie nasilenie w porównaniu z psychozą spotykaną w 'klasycznej' schizofrenii?
(np. izolacja nie jest tak mocno nasilona i jednak spotyka się z ludźmi, mimo przeżywania w związku z tym lęków potęgowanych przez głośne myśli ['głosy'], bądź też nieprzyjemnych urojeń;
omamy słuchowe są zwiewne i nie wpływają tak mocno na życie codzienne, aczkolwiek nie przestają istnieć, mimo podawania leków przeciwpsychotycznych;
nastrój chwiejny i zależny także właśnie od przeżyć wewnętrznych, zwanych w psychiatrii 'omamami' i 'urojeniami', jednakże zachowując świadomość tego, iż to 'wymysł wyobraźni', aczkolwiek nie mogąc powstrzymać ich powstawania)
chyba, że nie ma Pan doświadczenia z takimi pacjentami, to wycofuję w ogóle pytanie

mam pytanie.przez jaki czas trzeba brac leki na schizofrenie?przez cale zycie?
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
Witaj Psycho,jaka jest Twoja teoria psychozy? Lekarz leczy tylko objawy, psychoterapeuta musi oprzeć się na jakiejś myśli. Czy tak? pozdrawiam