Czarna herbata a niepokój i nerwy

Moderator: moderatorzy

szary_wolf
bywalec

Czarna herbata a niepokój i nerwy

Post autor: szary_wolf »

Witam

Tak się stało że przez ostatnie 2 miesiące pije herbate czarną Lipton. Pomijam walory smakowe ale zauważyłem że z jednej strony daje ona delikatnego kopa a z drugiej strony zwiększają się nerwy, drażliwość i przede wszystkim niepokój. Czy wy też tak mieliście po czarnej herbacie? Bo chyba przejde na herbate Earl Grey choć nie wiem czy to pomoże? Czy jest delikatniejsza? Czy nie daje tak dużego kopa i przez to jest większy spokój?
meehoo
zaufany użytkownik

Re: Czarna herbata a niepokój i nerwy

Post autor: meehoo »

poczytaj o sposobie parzenia herbaty czarnej tak zeby uzyskac z efekt relaksujacy (z tego co pamietam to chyba trzba parzyc powyzej 5-7 minut pod przykryciem, ale doczytaj).
zalezy tez ile herbaty parzysz
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Tak, możesz też krócej parzyć, włóż torebkę do szklanki wrzątku na pół minuty na przykład.
nic
szary_wolf
bywalec

Post autor: szary_wolf »

No spróbuje, od dzisiaj parze herbate earl grey. Bo tak jak pisałem na czarnej herbacie to nerwowy jestem. Troche tak jak niektórzy po kawie mają mimo że ja kawy nie pije.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

czarna herbata zawiera teine, ktora wlasnie moze powodowac takie objawy jak zwiekszenie nerowo, niepokoju. Przerzuc sie na zielona albo czerwona, te herbaty maja mniejsza zawartosc teiny.
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

earl grey to tez czarna
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

meehoo pisze: czw gru 19, 2024 12:20 pm earl grey to tez czarna
dokladnie, earl grey to tylko marka
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

W ogóle nie piję herbaty. Ani czarnej, ani białej, ani zielonej, ani czerwonej, ani herby mate, ani roibos. Dawniej piłam, ale z cukrem i cytryną, czarną. Piję tylko kawę z dwiema łyżeczkami cukru i wodę z kranu, bo nie chce mi się grzać wody w czajniku i ją studzić. Woda też pomaga na zacukrzenie. Czasem piję kompot z małą ilością cukru czy napój sojowy, nie stać mnie na energetyki, z resztą nie chcę zaśmiecać środowiska puszkami, wystarczy, że pety od papierosów rozkładają się tyle lat. Ale coś czytałam o tiaminie zawartej w herbacie, ale nie wiem, co, bo nie pamiętam. Ale chyba coś pozytywnego.
leśnelicho
zarejestrowany użytkownik

Post autor: leśnelicho »

Herbata, kawa, czekolada, wszystko to zawiera kofeinę, silną substancję psychoaktywną. Nie polecam ani grama tej substancji przy naszej chorobie, tak samo jak alkoholu.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

leśnelicho pisze: czw gru 19, 2024 3:21 pm Herbata, kawa, czekolada, wszystko to zawiera kofeinę, silną substancję psychoaktywną. Nie polecam ani grama tej substancji przy naszej chorobie, tak samo jak alkoholu.
moze i nie wolno kofeiny, ale ciezko jest sie dobudzic po lekach. Dlatego zazywam kofeine w postaci kawy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”