Samotność w schizofrenii
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Samotność w schizofrenii
Niejeden chory jest sam. I myślę że czasem to nie jest wielka strata. Bywa gorzej.
Myślę , że jeśli ktoś odrzuca szczere uczucia i starania osoby chorej na schizofrenię ze względu na diagnozę , to jest to zwykłe pochopne działanie. Sama diagnoza niewiele znaczy.
Z drugiej strony jak zdiagnozowany na f20 łamie komuś serce to też niczego się nie nauczył.
Myślę , że jeśli ktoś odrzuca szczere uczucia i starania osoby chorej na schizofrenię ze względu na diagnozę , to jest to zwykłe pochopne działanie. Sama diagnoza niewiele znaczy.
Z drugiej strony jak zdiagnozowany na f20 łamie komuś serce to też niczego się nie nauczył.
nic
Re: Samotność w schizofrenii
nikt nie powinien nigdy byc sam
samotnosc to straszliwa rzecz
chyba nie jednego doprowadzila do choroby psychicznej
zle jak choroba wplywa na czyjes wybory
zle gdy przez chorobe ktos bywa skreslany
nie warto jednak poddawac sie w poszukiwaniach
tym wieksza jest wtedy szansa ze trafimy na te wlasciwa osobe

samotnosc to straszliwa rzecz
chyba nie jednego doprowadzila do choroby psychicznej
zle jak choroba wplywa na czyjes wybory
zle gdy przez chorobe ktos bywa skreslany
nie warto jednak poddawac sie w poszukiwaniach
tym wieksza jest wtedy szansa ze trafimy na te wlasciwa osobe

- amigo
- zaufany użytkownik
Ja nie czuje sie samotny. Mam znajomych, rodzine. Nawet sasiadow. Ale uwazam, ze schizofrenicy czesto sami sie izoluja od ludzi. Na znalezienie znajomych polecam zapisanie sie na oddzial dzienny. Przynajmniej ja tam, poznalem fajnych znajomkow.
takich jalowych znajomosci nigdy nie brak. tzw randomowych przyjaciol. wartosc jest zupelnie w czym innym. w bliskiej ci osobie z ktora mozesz robic wszystko i zawsze kiedy tylko chcesz. jak na tym obrazku wyzej. moim zdaniem to wartosc nadrzedna i w tym widze sens i.. sex

-
- bywalec
Czasami to działa w dwie strony.karuna pisze: ↑pt paź 04, 2024 12:52 pm Niejeden chory jest sam. I myślę że czasem to nie jest wielka strata. Bywa gorzej.
Jak w codziennym savoir-vivre - ktoś cię przepuści rano w drzwiach, większe prawdopodobieństwo, że ty przepuścisz kogoś innego.
Byłem skreślany z powodu diagnozy.
Aż w końcu sam kogoś przekreśliłem z tego powodu, mimo jej starań.
Teraz bardzo tego żałuję.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Wszyscy popełniliśmy chyba ten błąd. Ale nikt nie jest nieomylny.1187Hunterwasser pisze: ↑ndz gru 08, 2024 6:13 pmCzasami to działa w dwie strony.karuna pisze: ↑pt paź 04, 2024 12:52 pm Niejeden chory jest sam. I myślę że czasem to nie jest wielka strata. Bywa gorzej.
Jak w codziennym savoir-vivre - ktoś cię przepuści rano w drzwiach, większe prawdopodobieństwo, że ty przepuścisz kogoś innego.
Byłem skreślany z powodu diagnozy.
Aż w końcu sam kogoś przekreśliłem z tego powodu, mimo jej starań.
Teraz bardzo tego żałuję.
nic
Zdrowi ludzie boją się nas. Kojarzymy im się z facetem wypędzającym demona z córki albo nożownikiem. Jest nam trudniej kogoś poznać.
Znałam wielu mężczyzn, ale z żadnym znajomość nie weszła na wyższy poziom, zwykle mi coś nie pasowało. A kiedy poznałam kogoś, z kim chciałam coś stworzyć, był trudny, niedostępny, przez rok rozmawialiśmy online i ani razu się nie spotkaliśmy i tak ciągnie się to do dzisiaj, cały zapał zdążył mnie już opuścić. Myślę, że warto zastanowić się, czego szukamy. Sprecyzować wymagania, żeby nie szukać tam, gdzie to i tak nie ma sensu, po co tracić energię i się zniechęcać. Kiedyś myślałam, że to działa na tej zasadzie, że poznajemy kogoś i pyk, jest ogień, czujemy, że to jest to. Teraz wiem, że ten ogień można wzniecić z czasem, dzięki staraniom z obu stron. Dlatego warto mieć sprecyzowany obraz osoby, z którą chcielibyśmy wzniecić ten ogień i go później podtrzymać.
Im jestem starsza tym gorzej znoszę samotność. Od 8 lat jestem sama i coraz mocniej zaczyna mi to ciążyć. Szukam i szukam...
Znałam wielu mężczyzn, ale z żadnym znajomość nie weszła na wyższy poziom, zwykle mi coś nie pasowało. A kiedy poznałam kogoś, z kim chciałam coś stworzyć, był trudny, niedostępny, przez rok rozmawialiśmy online i ani razu się nie spotkaliśmy i tak ciągnie się to do dzisiaj, cały zapał zdążył mnie już opuścić. Myślę, że warto zastanowić się, czego szukamy. Sprecyzować wymagania, żeby nie szukać tam, gdzie to i tak nie ma sensu, po co tracić energię i się zniechęcać. Kiedyś myślałam, że to działa na tej zasadzie, że poznajemy kogoś i pyk, jest ogień, czujemy, że to jest to. Teraz wiem, że ten ogień można wzniecić z czasem, dzięki staraniom z obu stron. Dlatego warto mieć sprecyzowany obraz osoby, z którą chcielibyśmy wzniecić ten ogień i go później podtrzymać.
Im jestem starsza tym gorzej znoszę samotność. Od 8 lat jestem sama i coraz mocniej zaczyna mi to ciążyć. Szukam i szukam...
"And do you understand with every seed
You sow you make this cold world beautiful?"
You sow you make this cold world beautiful?"
- Alchemik Fioletu
- bywalec
Głosy nie dają w pełni odczuć samotności.