Ciąża a leki?
Moderator: moderatorzy
Ciąża a leki?
Witam,
Chciałabym wiedzieć, który lek stosowany na schizofrenię można przyjmować w czasie ciąży?
Chciałabym wiedzieć, który lek stosowany na schizofrenię można przyjmować w czasie ciąży?
Re: Ciąża a leki?
ola.ja jestem w ciazy i lekarka odstawila mi leki psychotropowe wiec sprawa jest jasna:te leki sa szkodliwe dla dziecka.
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Rzeczywiście są starsze leki, o których wiadomo z doświadczenia, że nie powodują żadnych skutków na ciążę. Należy do nich np. clopixol. Znam osobę, którą brała clopixol, a w nasileniu choroby nawet haloperidol i urodziła wspaniałe dziecko.
- brzeszczot
- zaufany użytkownik
Każdy lek ma jakieś skutki uboczne, nawet zwykły ibuprom kupowany bez recepty. Ja myślę, że przyszła mama musi odstawić leki na czas ciąży, bo nigdy nie wiadomo, co maleństwu może zaszkodzić. Oczywiście to powinno odbywać się przy współpracy lekarza psychiatry, który będzie monitorował samopoczucie przyszłej mamy.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Istnieją leki, które w ogóle nie przenikają do płodu.
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Po co lekarz ma monitorować stan pacjentki w ciąży? Przecież i tak nic nie poradzi...
Neuroleptyki?zbyszek pisze:Istnieją leki, które w ogóle nie przenikają do płodu.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Tak, neuroleptyki np. clopixol i bodajrze haloperidol
- Constantius
- zaufany użytkownik
ja piedziu... Haloperydol moze i tam nie przenika ale brać to świństwo w czasie ciąży to chyba trzeba by bardzo dobrze tolerować to cuś...
i matce boskiej sie polecić na opieke.....
i matce boskiej sie polecić na opieke.....

Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
w ciąży bierze sie chlorpromazyne, jedynie ona jest bardziej bezpieczna ... haloperidol jest najsilniejszym psychotropem, wiec nie wiem czy bylby on bezpieczny. Kiedy chlorpromazyna ma sile dzialania rowna 1 , haloperidol ma moc okolo 75krotnie wieksza moc!!!!! (źrodlo kompemdium Farmakologii i toksykologii Mutschlera 2007)
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Znam osobę, która po haloperidolu urodziła wspaniałego synka, choć pewno haloperidol był koniecznością.
Nie przeczę. Mozliwe.
Psychotropy w ciązy sa wskazane jesli korzysc matki jest wieksza jak skutki uboczne u dziecka.
Psychotropy w ciązy sa wskazane jesli korzysc matki jest wieksza jak skutki uboczne u dziecka.
- aspagnito
- zaufany użytkownik
- Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa
Lekarz ma obowiązek zapewnić na tyle, na ile to możliwe, satysfakcjonujące życie erotyczne i możliwość zajścia, dochowania ciąży, jak i macierzyństwo. Stąd warto zawsze dyskutować na ten temat z lekarzem.. Jeśli lekarz zaczyna nam tłumaczyć, że powinniśmy sobie odpuścić z czymś takim jak małżeństwo, ciąża, czy życie erotyczne, to jest to na tyle wyraźny argument, aby się z takim lekarzem raz na zawsze pożegnać. Moja psycholog była na tyle przebiegła, że nie powiedziała mi tego otwarcie, ale mojej mamie starała się wytłumaczyć "lepiej, żeby Remek nie miał własnych dzieci". Miałem wtedy ochotę ją zaszlachtować.. a teraz mam tylko ochotę się wyrzygać za każdym razem, jak ją widzę, choć nawet nie mam w tej chwili partnerki.
Wszelkie decyzje o zmianie leków, czy o jego dopasowaniu należy podejmować z lekarzem. Napisałem Tobie w innym topiku "chcę zajść w ciążę" jakie kroki powinnaś poczynić. Jeśli zaszłaś już w ciążę, to nadal się do nich stosuj. Z drugiej strony nie dopisałem Ci, że w tym wszystkim ważne jest zdanie Twojego faceta, który musi Ci podczas ciąży szczególnie pomagać.
Wszelkie decyzje o zmianie leków, czy o jego dopasowaniu należy podejmować z lekarzem. Napisałem Tobie w innym topiku "chcę zajść w ciążę" jakie kroki powinnaś poczynić. Jeśli zaszłaś już w ciążę, to nadal się do nich stosuj. Z drugiej strony nie dopisałem Ci, że w tym wszystkim ważne jest zdanie Twojego faceta, który musi Ci podczas ciąży szczególnie pomagać.
„;”/. FLEHTI
bln(tęczowo, ezoterycznie, kwieciście);
.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 11:32 am przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- aspagnito
- zaufany użytkownik
- Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa
Rzeczywiście wtopa... ale i Ty masz rację i ja. Leki nie mogą, oczywiście w miarę możliwości, kolidować z życiem erotycznym. Coś co najbardziej uwstecznia terapię jest brak perspektyw, choć w sumie z innej beczki, lekarzowi nie wolno rozbudzać nadziei.
Człowiek nie robot i życie erotyczne, czy macierzyństwo, poniekąd z nim związane (wiatropylnie to się nie odbywa) to sedno udanego życia dla znakomitej większości.. więc się leczymy, żeby mieć na to szansę. Oczywiście lekarzom nie wolno flisrtować z pacjentami, choć coponiektóre rzeczywiście są ponętne.
Człowiek nie robot i życie erotyczne, czy macierzyństwo, poniekąd z nim związane (wiatropylnie to się nie odbywa) to sedno udanego życia dla znakomitej większości.. więc się leczymy, żeby mieć na to szansę. Oczywiście lekarzom nie wolno flisrtować z pacjentami, choć coponiektóre rzeczywiście są ponętne.
„;”/. FLEHTI
Znam dziewczynę która podczas choroby miała zaaplikowane rispolept conste nie wiem w jakiej dawce poroniła nie wiem jaki wpływ miała consta na poronienie ale napewno jakiś miała