Ciąża a leki?

Moderator: moderatorzy

Ola07
bywalec

Ciąża a leki?

Post autor: Ola07 »

Witam,
Chciałabym wiedzieć, który lek stosowany na schizofrenię można przyjmować w czasie ciąży?
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

ŻADNEGOspójrz na ulotki, tam jest napisane że nie można przyjmować w czasie ciąży ani w okresie karmienia piersią
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Ola07
bywalec

No ale jednak kobiety chore na schizofrenie zachodza w ciaze i rodza dzieci?!!
Anonim
zaufany użytkownik

Post autor: Anonim »

Mi się wydaje, że kobiety chore zachodzą w ciążę, ale wtedy odstawiają leki. Najlepiej byłoby jakbyś przedyskutowała ten problem z twoim lekarzem.
Ola07
bywalec

A ja słyszałam, ze chyba te leki starszej generacji mozna przyjmowac w ciazy?Tylko nie pamietam wlasnie ich nazwy?? Chyba balabym sie odstawic calkowicie leki i to az na 9 miesiecy?:(
Awatar użytkownika
zjawa
zaufany użytkownik

Re: Ciąża a leki?

Post autor: zjawa »

ola.ja jestem w ciazy i lekarka odstawila mi leki psychotropowe wiec sprawa jest jasna:te leki sa szkodliwe dla dziecka.
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Rzeczywiście są starsze leki, o których wiadomo z doświadczenia, że nie powodują żadnych skutków na ciążę. Należy do nich np. clopixol. Znam osobę, którą brała clopixol, a w nasileniu choroby nawet haloperidol i urodziła wspaniałe dziecko.
Awatar użytkownika
brzeszczot
zaufany użytkownik

Post autor: brzeszczot »

Każdy lek ma jakieś skutki uboczne, nawet zwykły ibuprom kupowany bez recepty. Ja myślę, że przyszła mama musi odstawić leki na czas ciąży, bo nigdy nie wiadomo, co maleństwu może zaszkodzić. Oczywiście to powinno odbywać się przy współpracy lekarza psychiatry, który będzie monitorował samopoczucie przyszłej mamy.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Istnieją leki, które w ogóle nie przenikają do płodu.
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

Po co lekarz ma monitorować stan pacjentki w ciąży? Przecież i tak nic nie poradzi...
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

zbyszek pisze:Istnieją leki, które w ogóle nie przenikają do płodu.
Neuroleptyki?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Tak, neuroleptyki np. clopixol i bodajrze haloperidol
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

ja piedziu... Haloperydol moze i tam nie przenika ale brać to świństwo w czasie ciąży to chyba trzeba by bardzo dobrze tolerować to cuś...
i matce boskiej sie polecić na opieke..... :D
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Smutasek
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Smutasek »

w ciąży bierze sie chlorpromazyne, jedynie ona jest bardziej bezpieczna ... haloperidol jest najsilniejszym psychotropem, wiec nie wiem czy bylby on bezpieczny. Kiedy chlorpromazyna ma sile dzialania rowna 1 , haloperidol ma moc okolo 75krotnie wieksza moc!!!!! (źrodlo kompemdium Farmakologii i toksykologii Mutschlera 2007)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Znam osobę, która po haloperidolu urodziła wspaniałego synka, choć pewno haloperidol był koniecznością.
Smutasek
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Smutasek »

Nie przeczę. Mozliwe.
Psychotropy w ciązy sa wskazane jesli korzysc matki jest wieksza jak skutki uboczne u dziecka.
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik
Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa

Post autor: aspagnito »

Lekarz ma obowiązek zapewnić na tyle, na ile to możliwe, satysfakcjonujące życie erotyczne i możliwość zajścia, dochowania ciąży, jak i macierzyństwo. Stąd warto zawsze dyskutować na ten temat z lekarzem.. Jeśli lekarz zaczyna nam tłumaczyć, że powinniśmy sobie odpuścić z czymś takim jak małżeństwo, ciąża, czy życie erotyczne, to jest to na tyle wyraźny argument, aby się z takim lekarzem raz na zawsze pożegnać. Moja psycholog była na tyle przebiegła, że nie powiedziała mi tego otwarcie, ale mojej mamie starała się wytłumaczyć "lepiej, żeby Remek nie miał własnych dzieci". Miałem wtedy ochotę ją zaszlachtować.. a teraz mam tylko ochotę się wyrzygać za każdym razem, jak ją widzę, choć nawet nie mam w tej chwili partnerki.
Wszelkie decyzje o zmianie leków, czy o jego dopasowaniu należy podejmować z lekarzem. Napisałem Tobie w innym topiku "chcę zajść w ciążę" jakie kroki powinnaś poczynić. Jeśli zaszłaś już w ciążę, to nadal się do nich stosuj. Z drugiej strony nie dopisałem Ci, że w tym wszystkim ważne jest zdanie Twojego faceta, który musi Ci podczas ciąży szczególnie pomagać.
„;”/. FLEHTI
bln(tęczowo, ezoterycznie, kwieciście);
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 11:32 am przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
aspagnito
zaufany użytkownik
Status: byk z zaświadczeniem o niekaralności, płeć księżycowa

Post autor: aspagnito »

Rzeczywiście wtopa... ale i Ty masz rację i ja. Leki nie mogą, oczywiście w miarę możliwości, kolidować z życiem erotycznym. Coś co najbardziej uwstecznia terapię jest brak perspektyw, choć w sumie z innej beczki, lekarzowi nie wolno rozbudzać nadziei.
Człowiek nie robot i życie erotyczne, czy macierzyństwo, poniekąd z nim związane (wiatropylnie to się nie odbywa) to sedno udanego życia dla znakomitej większości.. więc się leczymy, żeby mieć na to szansę. Oczywiście lekarzom nie wolno flisrtować z pacjentami, choć coponiektóre rzeczywiście są ponętne.
„;”/. FLEHTI
bln(tęczowo, ezoterycznie, kwieciście);
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

Znam dziewczynę która podczas choroby miała zaaplikowane rispolept conste nie wiem w jakiej dawce poroniła nie wiem jaki wpływ miała consta na poronienie ale napewno jakiś miała
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”