Sofoniasza

Moderator: moderatorzy

piotr 84
bywalec

Sofoniasza

Post autor: piotr 84 »

Zbudują domy i nie będą w nich mieszkać
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Sofoniasza

Post autor: cezary123 »

"Sowa zaświszcze w otworze okna a kruk będzie na progu".
piotr 84
bywalec

Taki właśnie będzie dzień pański Dies Irea dzień gniewu Nie przebierajcie się w szaty cudzoziemskie Synkretyzmu religijnego nie chcijcie nie przenoście i nie klękajcie ani przed bożkami z Ameryki Południowej ani antybohaterami Georgem Floydem 2 tysiące lat temu też krzyczeli uwolnij Barabasza Nie będzie niczego to się musi wypełnić Sofoniasz prorokował i na ten czas teraz Źle pojęty ekumenizm to Synkretyzm religijny zostancie tu Polacy a niech każdy wróci do swojego kraju nową wierzą Babel straszną większą i zimniejszą od tej pierwszej tej na pomieszanie języków i jak poeta mówi ta obecna na pomieszanie dobrego i złego I nie mówcie Jahwe dobrze nie uczyni ani źle nie uczyni Bo Bóg jest obecny ciągle w dziejach świata i na okrągło wszystko się powtarza i ciągle trzeba wybierać Boga nie jesteśmy tak potężnym stworzeniem że w jednej decyzji i jednej chwili opowiemy się na wieczność tak zrobili szatani zapytani przez księcia wojsk niebiesckich Któż jak Bóg My inaczej codziennie i w nocy i w dzień i w każdej sytuacji i podczas wyznania wiary i życia wiarą musimy opowiadać się ciągle i na nowo że Nikt oprócz Boga i nawet nie my sami. Musimy się podporządkować woli Stwórcy i Zbawiciela nawet po upadku wrócić i wrócić do Boga żeby już w końcu nie musieć wracać już na tej ziemi dać w sobie ukształtować nowego człowieka w pełni wolności rozumu decyzji by potem już wolnym na wyższym poziomie już zostać z Bogiem na zawsze
I zachowujcie od pokarmów obcych zdrowy umiar bo z każdym ananasem wypalany jest las Amazonki jedzcie co u was rośnie Planeta i tak jest już zniszczona
Ostatnio zmieniony ndz cze 27, 2021 2:58 pm przez piotr 84, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr 84
bywalec

Dni wypełnienia nadeszły a Dzień gniewu Jahwe będzie straszny
cezary123
zaufany użytkownik

Ale dla kogo robi to ten Jahwe?

(14): Wykrzykuj z radości, Syjonie, śpiewaj radośnie, Izraelu, wesel się i raduj z całego serca, Jeruzalem! (15): Jahwe wydalił twoich przeciwników, przepędził twych wrogów. Jahwe jest twoim królem, nie spotyka cię już żadne nieszczęście. (16): W owym dniu będą mówili do Jeruzalem: "Nie lękaj się, Syjonie, nie opuszczaj rąk! (17): Pośród ciebie jest Jahwe, Bóg twój, potężny Zbawca; cieszy się, weseli się tobą, odnowił swoją miłość do ciebie; raduje się z ciebie niezmiernie (18): jak w dniu święta ". Usunę spośród ciebie zło, by nie ciążyła na tobie hańba. (19): Oto w owym czasie zgotuję koniec twym ciemięzcom; uratuję tych, co kuleją, i zgromadzę rozproszonych; okryję ich chwałą i sławą we wszystkich krajach, gdzie musieli znosić hańbę. (20): W owym czasie sprowadzę was do ojczyzny, w owym czasie zgromadzę was, bo chcę was okryć sławą i chwałą wobec wszystkich narodów świata, gdy na ich oczach odmienię wasz los - tak mówi Jahwe. [Biblia Poznańska, So 3]
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Jahwe obiecywał, że nie spuści już katastrofy na Ziemię.
Ale katastrofy dzieją się codziennie.
piotr 84
bywalec

Dla nas wszystkich Cezary
Jesteśmy jednym ludem króla Chwały
Wszyscy ludzie I nawet ci sprawiedliwi z p.n.e nawet jakby jeden Kananejczyk tylko był sprawiedliwy albo Faraonczyk nikogo Bóg nigdy nie skrzywdził
piotr 84
bywalec

Tak Eden teraz nie woda a wojska niebieskie rakiety pioruny i od słońca wulkanów Pisze o tym ksiądz Adam Skwarczyński i Sofoniasza nie oddawajcie pokłonu wojskom niebieskim
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2021 11:36 pm przez piotr 84, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

To po co sąd i gniew i nad kim, jeżeli dla nas wszystkich chwała i sława i zbawienie?
piotr 84
bywalec

Dla wszystkich z narodów
Każdy ma szansę wykorzystać wolność do Boga niezależnie z jakiego narodu szczepu państwa plemienia rodu
Kara dla ludzkości ogółem nikt nie jest sprawiedliwy z ludzi wybaczenie wszystkim którzy to wybaczenie przyjmą
Tzn. Dokładnie kara dla tych którzy w złu się utwierdzają oczyszczenie dla tych co nawrocenia pragną
cezary123
zaufany użytkownik

Ciekawe jak Bozia rozwiąże paradoks: "Udzielamy wybaczenia i prosimy o wybaczenie" z lat 60 z Polski.
Tyle wojen na próżno...
:angelic-cyan:
piotr 84
bywalec

Kardynał Wyszyński dokładnie wiedział że chociaż my mamy o wiele mniej do wybaczenia to jednak Polacy to też tylko ludzie
Kto od miecza wojuje ten od miecza zginie Pan Jezus tłumaczył że nowe Jeruzalem nie będzie budowane na gwałcie
Polakom może będzie darowane najsrozsze oczyszczenie ale Polacy muszą się nawrócić
cezary123
zaufany użytkownik

Jezus miał do dyspozycji atomy i galaktyki a udawał, że jego stwórcza gra i historia pełna wojen i bezsensu to tylko ludzie. No i wyszło jak wyszło. Ludzie ludziom zgotowali ten los.
cezary123
zaufany użytkownik

Jedni ludzie mieli czołgi, struktury, religie, armie, bomby atomowe i krematoria, a inni tylko pierścionek z końskiego włosia.
Wystarczyło fizycznie porozdzielać walczące stada małp.
A Wszechświat nawet nie zauważył tego, co się dzieje gdzieś na mikroskopijnym okruchu krążącym wokół niedostrzegalnej w blasku galaktyk iskierki naszej gwiazdy.

Jeżeli te potęgi i przestrzenie i możliwości nie są Boga, to czyje są? Nikt ich jeszcze nie zagospodarował?
cezary123
zaufany użytkownik

Nie wiem jak wyglądałaby rzeczywistość, gdyby Istota absolutna dała radę w ogóle zaistnieć, ale na pewno nie tak jak wygląda. Chwała z prawdziwego zdarzenia jest nieosiągalna dla żadnego bytu, można najwyżej zbierać kości zmarłych, o ile nie zostały spalone, pożarte przez inne istoty czy przerobione na mydło.
piotr 84
bywalec

Też I, cant Got no satisfaction
Ale pan Bóg może mi dać spełnienie pełne i dopiero On Bóg a ja grzać się w jego Chwale z łaski tak mam i uwierz Cezary to możliwe
piotr 84
bywalec

Nie zaistnieć bo osoba Boga jest przedwieczna a nas ograniczył tym równaniem że wzoru nie napiszemy przedwieczności skończoności czy nieskończoności ale pozwolił nam być przy sobie na wieczność i już tu na tym świecie nie tylko po śmierci Mistycy tak mają ja Boga nigdy nie widziałem w sensie Jezusa diabła widziałem ale też jestem mistykiem na poziomie świadomości bo u mnie wiara równa się już z wiedzą a wiedza to poznanie i Bóg mi daje w obfitości nie "tylko" siebie ale i w prozie życia ułatwia mi i mam nadzieję że do końca życia tutaj tak będę miał W sensie na ziemi bo póki co jest mi na maxa ułatwiane ostatnio kumpla dobrego odwiedziłem on akurat otworzył pismo i mówi mam słowo dla ciebie Ja za nim zaczął czytać domyśliłem się już że po podróży z Kolna bo teraz tam mieszkam i pracuje myślę se o leki chodzi a kolega czyta mądrość Syracha o lekarzach i o lekach żeby brać, zapomniałem wziąć Jednak mi Bóg przypomniał
I Bóg już nie cierpi jak jego stworzenie samo się potępi dlatego moja dobra rada nie potępiajcie się sami różnie bywa ja żyję cichą nadzieją ze nigdy gorzej nie będzie u mnie jak jest teraz a teraz jest bardzo dobrze Amen
piotr 84
bywalec

Zło jest wyczerpywalne na skali do pewnego stopnia może dojść bardzo dużego ale ma skalę potem to jest tylko wyzierajaca przerazliwa pustka
Dobro nie ma skali jest nieskończone i choć może być ogromne to jak człowiek jest uformowany dzięki Bogu bierze ten ciężar dobra ze stoickim spokojem nie potrzebnie się nie podnieca i go nie przerasta jakby nawet trafił sześć szóstek po kumulacjach w totka to i tak pójdzie spać spokojnie
Ale tym różni się zło od dobra że zło jest ograniczone tak jak diabeł zresztą który jest glupi
cezary123
zaufany użytkownik

Nie chcę nikogo straszyć, ale wydaje mi się, że coś niedobrego się święci w tej naszej przypadkowej rzeczywistości Wszechświata. Zło nie dlatego się kończy, że natrafia na ocean wyższego dobra, które panuje jako zasada bytu, a po prostu dlatego, że natrafia na ograniczenia bytu w ogóle. Te same, które ograniczyły dobro.
Miejmy jednak nadzieję, że zło napotka barierę nicości, nawet jeżeli tylko ono występuje w ogóle. :)
piotr 84
bywalec

Aha jest pewna tajemnica zła która wywala skalę ale nie dla Boga tylko dla nas dla ludzi
Np. Rodzi się dziecko z wszystkimi wadami genetycznymi albo ojciec gwałci córkę Fritlz np. taki
My możemy zadać tylko pytanie czemu Bóg pozwala na to sensownej odpowiedzi nikt nie da ale Bóg poradzi i temu złu co wywala zdawało by się skalę
Chce powiedzieć że jesteśmy ograniczeni do wielu pytań pół odpowiedzi możemy dawać ale pełnej odpowiedzi skończonej nie damy na pociszenie powiem wam że zło też jest ograniczone czasem na tej ziemi trwa tylko do grobowej deski
ODPOWIEDZ

Wróć do „piotr 84”