Kefasowe prace

Moderator: moderatorzy

Kefas
zaufany użytkownik

Kefasowe prace

Post autor: Kefas »

Witam będę opisywał tutaj jakie prace wykonywałem.Musze gdzieś pisać bo to ułatwia rozumowi sklejanie świadomości.Dzisiaj zrobiłem szalunek na kolejną ścianę.Z uwagi na to że stary fundament zrobiony jest z kamienia i jest bardzo nierówny.Praca zrobiona średnio,ponieważ wczoraj przykręciłem 3 bele do płyty OSB wzdłuż.Belki okazały się różnej grubości,moje niedopatrzenie.Co sprawiło że gdy dokręciłem pionowo trzy kolejne wygięło trochę płytę,zrobił się brzuszek do wewnątrz około 2 mm w najgłębszym punkcie.Zostawiłem taki stan doczepiłem kolejną plytę do tej i trochę się wyprostowało.Myślę że w piwnicy nie będzie to aż tak przeszkadzało.Dorobiłem stemple i zaparłem je o deski przykręcone do podłogi.Drugi koniec Stempli osadziłem na szalunku.Rozrobiłem zaprawę wypełniłem luki tak żeby beton się nie wylał z szalunku i zostawiłem do jutra aby wszystko obeschło.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Re: Kefasowe prace

Post autor: tylkoktoś »

Budowlanka w pojedynkę to duże wyzwanie,zwłaszcza szalowanie ,czasami zabraknie chociażby trzeciej ręki laika,który by coś tylko przytrzymał.Powodzenia w pracy niech się mury pną do góry:).
Kefas
zaufany użytkownik

Witam utopia dzięki za wsparcie.Dzisiaj rano znosiłem worki z cementem i piasek do piwnicy.Chciałem mieć wszystko na miejscu żeby nie biegać co chwile.Dokręciłem jeszcze po wkręcie stemple i dodałem knapki aby ich nie wyrwało.Poszedłem na chwile przerwy,rozrabiałem w wiaderkach,mieszadłem osadzonym w wiertarce.Praca przebiegła by sprawnie gdyby nie to że puściło mi w dwóch miejscach i wylało się pół wiadra.Na szczęście miałem kawałki styropianu i nabawiłem się tylko strachu.na tę ścianę weszło około 15 wiader czyli 5 worków cementu.Odpocząłem 2 godzinki i poszedłem robić w ogrodzie,wyplewiłem dwie taczki chwastów.Zajęło mi to kolejne dwie godziny.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Syzyfowe prace czy dwanaście prac Herkulesa..? W każdym bądź razie gratuluję samozaparcia i werwy.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Dokładnie,pracuje za dwóch co się chwali,ale zawsze jak coś się samemu zrobi to satysfakcja murowana:).
Jak tak słyszę o mobilizacji to myślę że sam powinienem coś zrobić .
Kefas
zaufany użytkownik

Wczoraj plewiłem i kopałem ogórdek.Mobilizacja potrzebna do pisania na kanałach lewicowych propagandystów.Meduzola jestem słaby z mitologii,wolę żeby zniknęła ona już z umysłów współczesnych młodych ludzi.Mitomani stworzyli cywilizację śmierci.
Kefas
zaufany użytkownik

dzisiaj dorobiłem koleją część szalunku i zalałem.narazie muszę przerwać tam pracę ponieważ mam po świętach gdzie indziej zobowiązania pracownicze.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Bob budowniczy ,nie ma co:).Super
Kefas
zaufany użytkownik

No nie ma tam tyle ścian żeby zamawiać gruchę.Została jedna ściana do zalania a resztę to już otynkuję.Tynkowałem kiedyś jak miałem z 12 lat,ale frajda z tego jest,nie powiem.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Spełnianie się w tym co się robi to podstawa,dobrze jest dawać sobie taką radość,bo często trzeba robić rzeczy które tej radości nie przynoszą,a zrobione być muszą.Cieszę się z każdej inicjatywy która daje satysfakcję,napędza mnie każde szczęście ludzi borykającymi się z podobnymi problemami .Samemu chcę wtedy sprawiać sobie radość pracą.
Kefas
zaufany użytkownik

dzisiaj kucie starego murku z płotu i 8 przęseł zrobione.Plus wykułem u siebie wnękę na licznik prądu o dziwo udało się bez prądu.Marze o tym żeby mieć prąd w mieszkaniu.Pogadam z Bogiem.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Bóg dał Ci siłę sprawczą byś sam to wszystko zrobił :).
Kefas
zaufany użytkownik

Przęseł sam nie robię ale z takimi dwoma bobkami.Dzisiaj miałem wolne ale rozebralem szalunek w piwnicy i szykowałem następny dodatkowo pomalowałem altanę drewnianą bezbarwnym olejem.Altanę robiłem z tatą parę lat temu.
Kefas
zaufany użytkownik

57 sztuk płyt we dwójkę z Janem Chrzcicielem.Takmówię na konpana w pracy
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Niedługo wszystko skończysz i będziesz się nudzić :D.
Kefas
zaufany użytkownik

Utopia żartujesz jest pełno ludzi którym jesteśmy potrzebni.Choćby setki firm.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

A więc to syzyfowa Kefesowa praca :D.
grow up
bywalec

Post autor: grow up »

Kefas pisze: wt mar 30, 2021 8:48 pm Witam będę opisywał tutaj jakie prace wykonywałem.Musze gdzieś pisać bo to ułatwia rozumowi sklejanie świadomości.Dzisiaj zrobiłem szalunek na kolejną ścianę.Z uwagi na to że stary fundament zrobiony jest z kamienia i jest bardzo nierówny.Praca zrobiona średnio,ponieważ wczoraj przykręciłem 3 bele do płyty OSB wzdłuż.Belki okazały się różnej grubości,moje niedopatrzenie.Co sprawiło że gdy dokręciłem pionowo trzy kolejne wygięło trochę płytę,zrobił się brzuszek do wewnątrz około 2 mm w najgłębszym punkcie.Zostawiłem taki stan doczepiłem kolejną plytę do tej i trochę się wyprostowało.Myślę że w piwnicy nie będzie to aż tak przeszkadzało.Dorobiłem stemple i zaparłem je o deski przykręcone do podłogi.Drugi koniec Stempli osadziłem na szalunku.Rozrobiłem zaprawę wypełniłem luki tak żeby beton się nie wylał z szalunku i zostawiłem do jutra aby wszystko obeschło.

Nie ma czegoś takiego jak wkrętarka.

Poszukaj automatycznego śrubokręta
*
Kefas
zaufany użytkownik

grałem jako statysta,wymienilem kable od świec w samochodzie i wyprałem ciuchy.Nie śmiejcie się bo to sukces.
Kefas
zaufany użytkownik

W tym czasie gdy podejmowałem pracę około 5 miesięcy nie pisałem ale to juz przeszłość został mi dwutygodniowy okres wypowiedzenia do odcharowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”