O godzinie 18.00 na youtube, na kanale AMD odbyła się prezentacja długo wyczekiwanej serii procesorów Ryzen.
Skrócę dotychczasową sytuację:
AMD wybierały osoby, które głównie pracują a granie jest dla nich mało istotne, ponieważ wydajność aplikacji użytkowych przewyższała CPU Intela.
Droższe procesory Intela dominowały w grach.
Praktycznie sam posiadam Ryzen 3600, pracuję z audio i faktycznie ten procesor jest wydajny, do gier jest więcej niż wystarczający, ponieważ odpowiedniki Intela są kilka procent/klatek szybsze.... (w zależności od tytułu).
Sytuacja jednak bardzo się zmienia w przypadku serii 5000, gdzie AMD uzyskało wzrost wydajności o 19% "zegar w zegar", dodatkowo zwiększyło taktowanie CPU przy zachowaniu właściwości termicznych - ogółem możemy się spodziewać wzrostów na poziomie 26-29% wydajności całego procesora.
To oznacza, że na dzień dzisiejszy (dokładnie na 5.11.2020 - wtedy zaczyna się sprzedaż) AMD będzie dysponowało najszybszymi procesorami na planecie, zarówno w zastosowaniach profesjonalnych jak i grach

Martwi mnie tylko cena - ta firma idzie w ślady Intela i zaczyna liczyć sobie duże marże -jednak przy tej jakości ma do tego prawo, tym bardziej, że nie trzeba wymieniać całej płyty, tylko nowe CPU zamontujemy w już istniejących gniazdach AM4 (w przeciwieństwie do Intela, który wymuszał zmianę całej płyty przy zmianie generacji CPU)
O procesorach mobilnych nie wspomniano, jednak zakładam, żę będą one w sprzedaży już niedługo

dla zorientowanych:
16 rdzeni/32 wątki, max taktowanie dla wszystkich rdzeni 4,9 GHZ przy TDP 105 W!!!!!
(pewnie nie na długo ale rekordy już pokazano)
Tak więc czeka mnie wydatek: x box series x i nowe CPU 12 C/24T (w zupełności mi do pracy wystarczy).
Pozdrawiam serdecznie