jaskinie
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
jaskinie
Byłem kiedyś w jaskini Mylna w Tatrach. Niesamowite przeżycia. Bez działającej latarki można zabłądzić bo szlak jest na ścianach oznaczony i trzeba znajdywać oznaczenia bo ona ma odgałęzienia. Bulgocząca woda za ścianami też dodaje dreszcyku emocji bo może się wlać do jaskini. Czasami trzeba uważać bo można się ześliznąć w szczelinę i zaklinować. No i jej długość to jest trasa dla odważnych i wysportowanych.
Re: jaskinie
Może nie przesadzaj z tym że "trasa dla odważnych i wysportowanych", ale niewątpliwie Jaskinia Mylna jest najciekawszą turystyczną jaskinią polskich Tatr.
Wybierając się do tej jaskini warto najpierw zaopatrzyć się w dobre oświetlenie, szczególnie czołówkę, byle jakie ubranie, bo drogich markowych ciuchów zwyczajnie szkoda ( mogą się ubłocić czy nawet gdzieś porozdzierać na grzybkach naciekowych), rękawiczki dla ochrony rąk przed błotem i ostrymi skalnymi krawędziami oraz - ale to już tylko ewentualnie - kask. No i do takiej jaskini generalnie nie powinno się wchodzić w pojedynkę!! Ogólnie to całe rodziny z małymi dziećmi zwiedzają tą jaskinię! Ja też tam byłem m.in. dawnymi laty z moimi rodzicami.
Wybierając się do tej jaskini warto najpierw zaopatrzyć się w dobre oświetlenie, szczególnie czołówkę, byle jakie ubranie, bo drogich markowych ciuchów zwyczajnie szkoda ( mogą się ubłocić czy nawet gdzieś porozdzierać na grzybkach naciekowych), rękawiczki dla ochrony rąk przed błotem i ostrymi skalnymi krawędziami oraz - ale to już tylko ewentualnie - kask. No i do takiej jaskini generalnie nie powinno się wchodzić w pojedynkę!! Ogólnie to całe rodziny z małymi dziećmi zwiedzają tą jaskinię! Ja też tam byłem m.in. dawnymi laty z moimi rodzicami.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Nie wiem czy mało wysportowani ludzie będą szli nie tylko ugięci ale czasem na kuckach. Jest tam odcinek gdzie można ześliznąć się jak ktoś pod nogi nie popatrzy.
Rzeczywiście są tam takie odcinki jak piszesz, ale żeby je przebyć wystarczy być przeciętnie zdrowym oraz przeciętnie sprawnym.