Wiedza o chorobie pomogła Ci w leczeniu?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Wiedza o chorobie pomogła Ci w leczeniu?

Post autor: wowo »

Ano takie pytanie jak w temacie. Dlaczego pytam? Ponieważ na mój stan zdrowia miała wpływ wiedza na temat choroby i w istotny sposób wpłynęła na leczenie. Tej wiedzy nie miałem po wyjściu ze szpitala, nabyłem ją sam między innymi dzięki temu forum. A jak u Was było?
Sylfia
zarejestrowany użytkownik

Re: Wiedza o chorobie pomogła Ci w leczeniu?

Post autor: Sylfia »

Mozna sie uczyć na wlasnych błędach, ale tej drogi nie polecam.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja o schi. czytam wszystko co wpadnie w ręce od bardzo wielu lat, nawet jeszcze kiedy nie miałem tego rozpoznania. Niestety nie wszystko co piszą, nawet psychiatrzy, jest prawdą obiektywną czy prawdą zawsze obowiązującą! Jak się głębiej pogrzebie w takich publikacjach to można sobie np. doczytać, że sami psychiatrzy stwierdzają np. że hospitalizacje są szkodliwe dla osób ze schizofrenią, że wszelka izolacja w tzw. instytucjach opiekuńczych dla osób ze schizofrenią jest dużo bardziej szkodliwa niż dla osób z innymi schorzeniami, że neuroleptyki osobom w sposób wielopłaszczyznowy po prostu szkodzą, no i w ogóle można się wielu ciekawych rzeczy doczytać! Ciekawych, czyli takich jakich się raczej nie usłyszy podczas typowej wizyty w gabinecie psychiatry czy psychologa!!!

Pointa z tych lektur jest w sumie taka: o swoje zdrowie, o swój dobrostan należy walczyć samemu, a od psychiatrów i psychologów należy sié trzymać jak najdalej!!!!!
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Tak, pomogła mi, jeśli chodzi o teorię. Lepiej wiedzieć z czym się ma do czynienia. Praktycznie dowiedziałem się tyle, że trzeba regularnie brać leki. Tylko tyle i aż tyle.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: wt sty 23, 2018 9:23 am Praktycznie dowiedziałem się tyle, że trzeba regularnie brać leki.
Tak naprawdę nawet to jest dyskusyjne! Leczenie schizofrenii neuroleptykami to jest jednak złe leczenie, choć tak intensywnie i powszechnie promowane!!!

Istnieją nieliczne "szkoły psychiatryczne" w których leczenia neuroleptykami nie było wcale lub też było ono zupełnie minimalne! Tak leczono w Soterii, ale po początkowym dużym sukcesie rząd USA odmówił dalszego finansowania tego projektu. Tak obecnie leczy się bodajże w Szwecji. Zamieściłem w dziale "psychoterapia" okładkę książki w której takie leczenie jest dokładnie opisane!!

Leczenie neuroleptykami jest wyłącznie przejawem wygodnictwa, nieuctwa oraz czystym ekonomizmem (życie ludzkie jest poświęcane na rzecz oszczędności pieniędzy oraz cennego czasu personelu psychiatrycznego).
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Wydaje się mi że leki psychotropowe to nie wszystko. Mimo tego że je się bierze to poprawa zdrowia nie następuje od razu co moim zdaniem powinno być a jest wydłużone w dłuższym okresie. Wniosek z tego jest taki że leki hamują objawy ale żeby nastąpiła poprawa zdrowia psychicznego to trzeba czasu i musi wystąpić samo uzdrowienie. Leki w tym nie pomagają i mają tylko powierzchowne działanie.
agat
bywalec

Post autor: agat »

Ja myślę, że wiedza o chorobie jest bardzo ważna w leczeniu, to po pierwsze. Po drugie wiedza o sobie samym sprawia, że lepiej funkcjonujemy. Wiedza ogólnie daje nam lepszy wgląd w siebie i dlatego dobra może się tutaj okazać psychoterapia. Mało osób się na nią decyduje, bo naprawdę trudno trafić na dobrego psychoterapeutę. Poza tym dochodzą koszty, które chorzy na schizofrenię nie zawsze są w stanie ponieść. Wiadomo, wiele osób jest na rencie itp.

Natomiast leki są potrzebne, żeby opanować stany psychotyczne, ale potem należy starać się je odstawiać. Indywidualną sprawą jest jak długo potrzebujesz leków. Wiedza w temacie pomaga walczyć o swoje prawo do bycia bez leków. Są jednak tacy, którzy nie dają rady żyć bez leków i to też jest zrozumiałe. Natomiast powinno się dobierać najmniejsze możliwe dawki.

Zgadzam się z twierdzeniem, że chory psychicznie potrzebuje przyjaznego środowiska społecznego. Nie zawsze to jednak jest możliwe. Dlatego ważne jest, żeby mieć wgląd w siebie, a wiedza w tym pomaga. Mnie pomaga, choć jeszcze może i nie wiem za dużo.
Awatar użytkownika
Pathetic Heart
zaufany użytkownik

Post autor: Pathetic Heart »

Ja się dowiedziałem, że regularne branie leków zapobiega powstawaniu urojeń psychotycznych, jednakże same leki nie uzdrawiają. Dużo czasu trzeba poświęcić, aby zachowywać zdrowy tryb życia i na pewno bardzo potrzebna jest psychoterapia, szczególnie po jakimś ciężkim epizodzie choroby, gdzie nie wiedzieliśmy co wywołało nasz gorszy stan.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Post autor: Bratnia dusza »

Mi bardzo pomogła, nawet nie tylko wiedza ale sama świadomość choroby. Kiedy trafiłem do szpitala po raz pierwszy, to byłem w urojeniach pod kontrolą ciemnych stron mocy demonów i Szatana. Pierwszy zastrzyk z Trilafonu mnie uspał na wiele godzin bo miałem 3 doby psychozy i nie przespane noce. Zbudzenie to był cud, to była świadomość choroby. Czytałem od tej pory wiele i wiele zadawałem pytań szukając odpowiedzi. Nie rozumiem wszystkiego ale wiem wiele i to mi pomaga w leczeniu bardzo.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

2015 zapraszano mnie na "psychoedukację", pewnie sponsorowaną przez jakąś firmę farmaceutyczną... A ja- jako obrończyni poprawnej polszczyzny- pomyślałam: "Ale dziwoląg słowny!" Na to forum trafiłam przez bloga byłej użytkowniczki evotu...
Awatar użytkownika
Vampirqa
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Vampirqa »

Staram się zdobywać na ten temat wiedzę, toteż i przywędrowałam tutaj. Lekarze nie są pewni co mi dolega, aczkolwiek przyjmuję leki na schizo od 3 miesięcy.
z m ę c z e n i e .
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Nie pomogła.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Vampirqa pisze: czw sty 25, 2018 11:33 am Staram się zdobywać na ten temat wiedzę, toteż i przywędrowałam tutaj. Lekarze nie są pewni co mi dolega, aczkolwiek przyjmuję leki na schizo od 3 miesięcy.
Może zamiast zgłębiać literaturę psychiatryczną
po prostu zastanów się dobrze
co jest Ci w życiu potrzebne do szczęścia
i zacznij do tego dążyć :?: :!:
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Dobrze jest mieć wiedzę i zazdroszczę jej lekarzom. Sam muszę opierać się na metodzie prób i błędów które mogą mnie za dużo kosztować.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Tak pomogła, ale nie należy z nią przesadzać. Trzeba wiedzieć w pewnym wieku co czytać i w którą stronę się chcę iść. Jakbyśmy mieli wiedzę z każdej dziedziny to byśmy byli samowystarczalni..a to niewykonalne. Całe szczęście.
Mam samochód i jak się psuje to daję zarobić mechanikowi a nie sam naprawiam.. bo się na tym nie znam. Lepiej robić to co lubimy i umiemy niż próbować i tracić czas. Tak samo z wiedzą psychiatryczną czy inną lekarską. Wole iść do lekarza niż zgadywać. Oczywiście coś trzeba wiedzieć, ale podstawy. :D
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tak masz rację, jest jednak tak czasami że niepotrzebnie przyjmujemy za dużo leków, lub coś w życiu źle robimy i odbija się to na naszym zdrowiu, dlatego wiedza jest ważna jeśli nas dotyczy bezpośrednio, zwłaszcza przy takiej chorobie jak schizofrenia.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

zdrowy pisze: sob mar 17, 2018 10:45 pmLepiej robić to co lubimy i umiemy niż próbować i tracić czas. Tak samo z wiedzą psychiatryczną czy inną lekarską. Wole iść do lekarza niż zgadywać. Oczywiście coś trzeba wiedzieć, ale podstawy. :D
Tzw. wiedza psychiatrycza różni się w istotny sposób od wiedzy lekarzy innych specjalności. Ci drudzy bazują na rzetelnej nauce, a wiedza psychiatryczna jest zbiorem umów ustalanych w wyniku głosowań, stosowaniem ogólnych statystyk do indywidualnych przypadków, a często po prostu pełnym sprzeczności i niekonsekwencji chaosem.

Poza tym piszesz, że nie chcesz "zgadywać", a za chwilę o wiedzy podstawowej jako wystarczającej. Wiedza podstawowa propagowana przez psychiatrów głównie mówi że należy wieloletnio przyjmować neuroleptyki w dawkach zaleconych przez psychiatrę.

...no to... Smacznego! :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

hvp2 masz rację z tymi lekami, tylko że jeśli przyjmuje się leki regularnie to można po jakimś czasie zejść na dawkę podtrzymującą i żyć normalnie biorąc tylko swoje minimum.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Mnie ostatnio spytał policjant na interwencji na czym polega moja choroba?bardzo mnie tym zdziwił i nie wiedziałem co powiedzieć.Matka mówiła,że na tle religijnym na pogotowiu.Wyrzuca książki religijne,różance.Brakuje noży w kuchni.Spoko był jednak policjant rzadko się taki zdarza.A matka zrobiła odwet i jak ja wezwałem na nią karetkę,to ona w końcu na mnie tą samą doktorkę co ja wezwałem do niej.Już była trzeci raz u nas.Pytała czy chce do szpitala,bo to standardowe pytanie jakie musi zadać.Pyta się mnie czy jestem agresywny i jeszcze policja była.A tu walka wieczoru w boksie i znów Joshua nie oglądałem.

Chciała też zobaczyć dokumentację psychiatryczną.Pyta się czy piję,palę.Mówiła,że chory na schizofrenie,że to ciężka choroba i by nie załatwił skierowania na transport matce policjantowi inny chory na schizofrenie.Ale co w tym trudnego pójść do lekarki by wypisała skierowanie na transport?No i lekarze z tych chorych robią właśnie takich chorych,pózniej policja to łyka i jest wielki problem.Nie znała nawet do końca choroby mamy i się pomyliła.Nie wiem skąd biorą tych fachowców?Wyszło,że ja mam większą wiedzę w pewnych rzeczach niż ona i widzę jak teraz stygmatyzują chorych.Robią strasznie z nich nieporadnych umysłowo i to zauważyłem jest taka tendencja.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Tup pisze:(...) i widzę jak teraz stygmatyzują chorych.Robią strasznie z nich nieporadnych umysłowo i to zauważyłem jest taka tendencja.
tak, dokładnie
:angelic-blueglow:
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”