Gruntowna zmiana sposobu leczenia schizofrenii

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
sin1991
zarejestrowany użytkownik
Status: ochrona
Gadu-Gadu: 10535572

Gruntowna zmiana sposobu leczenia schizofrenii

Post autor: sin1991 »

Duże konsorcjum europejskie stworzyło algorytm leczenia bazujący na istniejących metodach leczenia schizofrenii i przetestowało nowe terapie. Badania kliniczne, najnowocześniejsze metody neuroobrazowania oraz biomarkery ułatwiły prognozowanie reakcji.
Gruntowna zmiana sposobu leczenia schizofrenii © Natrosavron, Shutterstock
Pomimo prawie 50 lat prowadzenia badań farmakologicznych i psychospołecznych, rokowania w przypadku schizofrenii poprawiły się tylko marginalnie. Ten rozczarowujący fakt może wynikać z różnych kwestii, w tym dużych różnic w reakcji pacjentów na leczenie. Finansowany ze środków UE projekt OPTIMISE (Optimization of treatment and management of schizophrenia in Europe) miał na celu pokonanie największych wyzwań związanych z leczeniem schizofrenii.

Algorytm leczenia w pierwszym epizodzie schizofrenii został przetestowany w badaniu obejmującym niemal 430 pacjentów. Uzyskane wyniki dowodzą, że najlepszym wyborem do rozpoczęcia leczenia jest amisulpryd. :D :D :D :D :D

Po upływie czterech tygodni pacjenci przechodzili na inny lek przeciwpsychotyczny lub pozostawali przy amisulprydzie. W przypadku pacjentów bez nawrotów zmiana leku na klozapinę po tych dwóch etapach leczenia przyniosła rezultaty w postaci bardzo niskiego wskaźnika remisji choroby. Jednakże u pacjentów, którzy nie spełniali rygorystycznych kryteriów remisji, często obserwowano znaczne zmniejszenie się natężenia i liczby objawów psychotycznych.

Badacze porównali biomarkery osób, u których wystąpiły nawroty choroby z biomarkerami pochodzącymi od pacjentów, u których choroba nie powróciła. Wyniki wykazują różnicę w ekspresji aż 26 genów pomiędzy tymi dwoma grupami. Poziomy białka S100B były skorelowane z punktacją na skali objawów pozytywnych i negatywnych dla schizofrenii, nie wykryto jednak żadnych powiązań między poziomem S100B a reakcją na lek antypsychotyczny.

Wstępne badania wartości predykcyjnej biomarkerów w odniesieniu do reakcji na leczenie przyniosły dość obiecujące rezultaty. Okazało się, że poziom kwasu glutaminowego może być powiązany z nasileniem objawów, zaś stężenie cytokin w surowicy można przewidzieć, jeśli pacjenci leczeni w pierwszym epizodzie schizofrenii zużyciem amisulprydu spełniali kryteria remisji.

Dane z interwencji psychospołecznej dopiero będą analizowane. Ponadto w odrębnym, odpowiednio zaprojektowanym badaniu, testowana jest nowa strategia terapeutyczna, w której jako lek alternatywny wobec metody bazującej na D2 zastosowany został kannabidiol.

Po zakończeniu analiz naukowcy sprawdzą, drogą uczenia maszynowego, czy połączenie różnych danych demograficznych, ocen klinicznych, wyników neuroobrazowania oraz danych dotyczących markerów z krwi umożliwi przewidywanie reakcji na leczenie.

Aby zwiększyć stosowanie się pacjentów do zaleceń lekarzy i zapobiegać nawrotom choroby, zespół OPTIMISE opracował specjalny zestaw psychoedukacyjny, który można z powodzeniem wykorzystywać podczas codziennych zajęć.

Wynik prowadzonych w ramach projektu badań może mieć znaczący wpływ na bieżącą praktykę lekarską w zakresie diagnostyki i leczenia schizofrenii. Oczekuje się, że wprowadzenie zaleceń dotyczących leczenia opartych na wiedzy pomoże uzyskać lepszą reakcję pacjentów na leczenie.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Gruntowna zmiana sposobu leczenia schizofrenii

Post autor: hvp2 »

B. ciekawe! :)
Awatar użytkownika
sin1991

http://cordis.europa.eu/result/rcn/90659_pl.html

tu link do orginalnego tematu

jestem 5 lat na aposulprid bez nawrotów funkcjonuję w życiu pracuje pomagam jeżdżę motorem trochę autem dbam o higienę bardzo duża zmiana chęci do życia :O
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Pomimo prawie 50 lat prowadzenia badań farmakologicznych i psychospołecznych, rokowania w przypadku schizofrenii poprawiły się tylko marginalnie. Ten rozczarowujący fakt może wynikać z różnych kwestii, w tym dużych różnic w reakcji pacjentów na leczenie.
Może też wynikać z tego, że spory odsetek "schizofreników" schizofrenii nie ma, tylko mają różne inne zaburzenia wrzucone do worka F20 w celu refundacji leków i przyznawania świadczeń. Stąd też nie reagują na leki przeciwpsychotyczne tak jak powinni.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

sin1991 pisze: śr gru 13, 2017 11:26 amjestem 5 lat na aposulprid bez nawrotów funkcjonuję w życiu pracuje pomagam jeżdżę motorem trochę autem dbam o higienę bardzo duża zmiana chęci do życia :O
No i jeszcze ważne jest aby nie sypiać samemu, no i w ogóle mieć przyjaciół, kolegów i licznych znajomych.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Newt pisze: śr gru 13, 2017 1:04 pm Może też wynikać z tego, że spory odsetek "schizofreników" schizofrenii nie ma, tylko mają różne inne zaburzenia wrzucone do worka F20 w celu refundacji leków i przyznawania świadczeń. Stąd też nie reagują na leki przeciwpsychotyczne tak jak powinni.
Jeszcze dochodzi tu kwestia lenistwa diagnostycznego praktykowanego nagminnie przez personel psychiatryczny!! Im się po prostu nie chce szczegółowiej rozmawiać z pacjentami, głębiej wczytywać się w historie choroby, dopytywać pacjentów itp. Obowiązuje tu POWIERZCHOWNOŚĆ DIAGNOSTYCZNA!!! :(
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Algorytmy (dotyczy np. dawkowania) ogólnie rzecz biorąc są nieludzkie, bo człowiek to nie robot. Neuroobrazowanie pokazało zaangażowanie różnych rejonów mózgu w powstawaniu objawów.... Czy kwas glutaminowy i glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) to podobne związki chemiczne? Bo ja lubię zupkę chińską Amino i Vifon...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

hvp2 pisze: śr gru 13, 2017 1:13 pm
Newt pisze: śr gru 13, 2017 1:04 pm Może też wynikać z tego, że spory odsetek "schizofreników" schizofrenii nie ma, tylko mają różne inne zaburzenia wrzucone do worka F20 w celu refundacji leków i przyznawania świadczeń. Stąd też nie reagują na leki przeciwpsychotyczne tak jak powinni.
Jeszcze dochodzi tu kwestia lenistwa diagnostycznego praktykowanego nagminnie przez personel psychiatryczny!! Im się po prostu nie chce szczegółowiej rozmawiać z pacjentami, głębiej wczytywać się w historie choroby, dopytywać pacjentów itp. Obowiązuje tu POWIERZCHOWNOŚĆ DIAGNOSTYCZNA!!! :(
Dobrze hvp2 mówisz, ze mną po pierwszym epizodzie mało rozmawiali lekarze i lekką ręką wystawili f20, mimo tego że się z tym zgadzam to jednak uważam że to było jak kulą w płot ale trafili.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

AMISULIPRYD Solianie i jego lepszym zamienniku AMISANIE UWAZAM ZE O NAJLEPSZY LEK
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Amisulpride spoko lek.
Awatar użytkownika
Chameleon
bywalec

Post autor: Chameleon »

Solian wyprowadził mnie z pierwszej w życiu psychozy, ale podnosił prolaktynę przez co musiałem z niego zrezygnować.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

W moim przypadku solian jest lekiem co ma najmniej skutków ubocznych, zlikwidował mi te skutki co miałem po wcześniejszych lekach, jest o wiele bardziej skuteczny niż leki które brałem wcześniej, działa szybko, nie powoduje zbyt dużej senności. Tak jest u mnie ale nie u każdej osoby tak być musi.
Awatar użytkownika
sin1991

Chameleon pisze: czw gru 14, 2017 10:41 am Solian wyprowadził mnie z pierwszej w życiu psychozy, ale podnosił prolaktynę przez co musiałem z niego zrezygnować.

a jak zbadałeś ten poziom prolaktynę ? bo jestem ciekaw czy ja nie przekraczam z badania krwi jesteś w stanie zobaczyć ja już 5 lat na aposulprid jak ja jak enstain (: wirtuoza dobra pamiec :)

a ty kobieta pff (::
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

AMISULYPRYD jeszcze raz powiem prawdopodobnie w tej chwili w POLSCE najlepszy lek z mozliwych na zachodzie sa juz nowsze moze lepsze kiedys sprawdzimy
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Mnie na oddziale zamkniętym podali Solian, to nie wstawałam z łóżka, cały czas płakałam i nie odzywałam się, prawie nie odpowiadałam na pytania. Lekarz odstawił mi ten lek jak zobaczył do jakiego stanu mnie doprowadził i po odstawieniu wróciłam do lepszego samopoczucia. Więc nie jest to lek dla wszystkich.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Mnie 400 mg solianu całkowicie pozbawiło woli oraz osobowości, a do tego dostałem ekstremalnego zaparcia, a także hiperprolaktynemii.

Tak więc w moim przypadku solian sprawdził się tylko i wyłącznie jako lek przeciwdepresyjny! W dawce 100 mg/dobę.
Rambuś

Post autor: Rambuś »

Solian to syf
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

mysle ze solian i jego lepszy zamiennik AMISAN 200mg to najlepszy lek na schizofrenie w polsce w tej chwili, stworzyli go francuzii gdzie jest najwiecej chorob psychicznych,
w malych dawkach antydepresyjny i udowodnione ,ze mniej NAWROTOW po stosowaniu go
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Rambuś pisze: pt gru 15, 2017 10:47 amSolian to syf
Zależy dla kogo, mnie wyciągnął po syfie jaki dla mnie jest rispolept depo. Pisałem trochę o tym i o objawach które rispo mi zafundował.
Awatar użytkownika
zdzicha
zaufany użytkownik

Post autor: zdzicha »

Newt pisze: śr gru 13, 2017 1:04 pm
Pomimo prawie 50 lat prowadzenia badań farmakologicznych i psychospołecznych, rokowania w przypadku schizofrenii poprawiły się tylko marginalnie. Ten rozczarowujący fakt może wynikać z różnych kwestii, w tym dużych różnic w reakcji pacjentów na leczenie.
Może też wynikać z tego, że spory odsetek "schizofreników" schizofrenii nie ma, tylko mają różne inne zaburzenia wrzucone do worka F20 w celu refundacji leków i przyznawania świadczeń. Stąd też nie reagują na leki przeciwpsychotyczne tak jak powinni.
Newt, mądra z Ciebie i dobra kobieta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”