Móżdżek - przyczyna schizofrenii
Moderator: moderatorzy
Móżdżek - przyczyna schizofrenii
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/3134 ... ucynacjami
Międzynarodowy, europejsko-amerykański zespół psychiatrów postanowił stworzyć ostatnio nową wersję eksperymentu przeprowadzonego na Uniwersytecie Yale ponad 100 lat temu. A dzięki temu udało im się wskazać, która część mózgu aktywnie chroni nas przed zaburzeniami percepcji - halucynacjami.
Stare badanie polegało na tym, że ochotnikom pokazywano obraz, któremu towarzyszył charakterystyczny dźwięk - a nawet po dość krótkim czasie, obecność dźwięku wskazywali oni także wtedy, gdy go nie było, a widzieli sam obraz.
W nowym badaniu sięgnięto po nowszą technologię - natężenie dźwięku towarzyszącego obrazowi zmieniało się, a badani mieli wskazać jego natężenie mocniej lub słabiej wciskając znajdujący się przed nimi przycisk - w momencie jego wciśnięcia wykonywano także skan ich mózgu z pomocą rezonansu magnetycznego.
Do tego, do eksperymentu znaleziono obok grupy kontrolnej ludzi, którzy cierpią z powodu schizofrenii, a także takich, którzy twierdzą, że są medium - mają kontakt ze światem duchowym słysząc głosy, lecz nie traktując tego jako coś negatywnego.
I badanie to wykazało, że dwie ostatnie grupy aż pięciokrotnie częściej twierdzą, że słyszą odgłos wtedy, gdy go nie było, byli też oni bardzo pewni swojej odpowiedzi. A skany ich mózgu wykazały, że odpowiada za to dziwna, odbiegająca od normy (dużo niższa) aktywność neuronów w obszarze zwanym móżdżkiem, który w zdrowym mózgu odpowiada za planowanie przyszłych ruchów, co wymaga od niego ciągłego filtrowania zmysłowych bodźców docierających ze świata zewnętrznego.
Źródło: Science, Zdj.: CC0
Międzynarodowy, europejsko-amerykański zespół psychiatrów postanowił stworzyć ostatnio nową wersję eksperymentu przeprowadzonego na Uniwersytecie Yale ponad 100 lat temu. A dzięki temu udało im się wskazać, która część mózgu aktywnie chroni nas przed zaburzeniami percepcji - halucynacjami.
Stare badanie polegało na tym, że ochotnikom pokazywano obraz, któremu towarzyszył charakterystyczny dźwięk - a nawet po dość krótkim czasie, obecność dźwięku wskazywali oni także wtedy, gdy go nie było, a widzieli sam obraz.
W nowym badaniu sięgnięto po nowszą technologię - natężenie dźwięku towarzyszącego obrazowi zmieniało się, a badani mieli wskazać jego natężenie mocniej lub słabiej wciskając znajdujący się przed nimi przycisk - w momencie jego wciśnięcia wykonywano także skan ich mózgu z pomocą rezonansu magnetycznego.
Do tego, do eksperymentu znaleziono obok grupy kontrolnej ludzi, którzy cierpią z powodu schizofrenii, a także takich, którzy twierdzą, że są medium - mają kontakt ze światem duchowym słysząc głosy, lecz nie traktując tego jako coś negatywnego.
I badanie to wykazało, że dwie ostatnie grupy aż pięciokrotnie częściej twierdzą, że słyszą odgłos wtedy, gdy go nie było, byli też oni bardzo pewni swojej odpowiedzi. A skany ich mózgu wykazały, że odpowiada za to dziwna, odbiegająca od normy (dużo niższa) aktywność neuronów w obszarze zwanym móżdżkiem, który w zdrowym mózgu odpowiada za planowanie przyszłych ruchów, co wymaga od niego ciągłego filtrowania zmysłowych bodźców docierających ze świata zewnętrznego.
Źródło: Science, Zdj.: CC0
Re: Móżdżek - przyczyna schizofrenii
Ciekawe, tylko trochę mało mi, z chęcią zagłębiłabym się w temacie
Ciężko jest to pojąć, bo latami słyszymy o receptorach dopaminowych, hm chyba w korze mózgowej (istota szara), a nikt nie sięgał głębiej. Ptaki mają bez porównania lepiej skonstruowany i obszerniejszy móżdżek, więc tak dobrze radzą sobie na otwartej przestrzeni. Ja jestem dobrym przykładem dla tego odkrycia, bo mam stwierdzoną niepełnosprawność.
- G_AME_OVER
- bywalec
według mnie mózg nie jest podzielony na płaty. są po prostu pewne obszary które pracują różnie pod wpływem róznych bodżców,
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
Ciekawe. Trochę jakby chorzy nie potrafili odróżnić wspomnień (skojarzenie z obrazem przypominało im dźwięk) od aktualnych, realnych wydarzeń (słyszeli dźwięk, który był tylko wspomnieniem).Chameleon pisze: ↑pt paź 20, 2017 7:30 pm I badanie to wykazało, że dwie ostatnie grupy aż pięciokrotnie częściej twierdzą, że słyszą odgłos wtedy, gdy go nie było, byli też oni bardzo pewni swojej odpowiedzi. A skany ich mózgu wykazały, że odpowiada za to dziwna, odbiegająca od normy (dużo niższa) aktywność neuronów w obszarze zwanym móżdżkiem, który w zdrowym mózgu odpowiada za planowanie przyszłych ruchów, co wymaga od niego ciągłego filtrowania zmysłowych bodźców docierających ze świata zewnętrznego.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Moja koleżanka np. ma urojenia zapachowe, albo ma ten zmysł bardzo wyczulony. Wcale mnie nie dziwi że komuś głos kojarzy się z danym obrazem lub odwrotnie, ludzie nie zdają sobie sprawy że to objaw chorobowy i traktują to jak prawdziwy zmysł.