czy leki antydepresyjne moga powodowac schizofrenie

Moderator: moderatorzy

dorotka ka
zarejestrowany użytkownik

czy leki antydepresyjne moga powodowac schizofrenie

Post autor: dorotka ka »

problem tyczy sie mojej siostry
otoz 7 lat temu wpadla w depresje-kolezanki ze szkoly jej strasznie dokuczaly nt. jej wygladu...poszla wtedy do lekarza ogolnego i on dal jej jakies ziolowe leki antydepresyjne-naprawde nie wiem jakie...wynik dzialania lekow byl taki ze siostra zaczela byc bardzo wesola,pisala nieustannie wiersze,mowila rymami i dawala wszystkim zyciowe rad...niekt sie wtedy za bardzo tym nie przejal i po jakichs 2 tyg wszystko minelo
a wczoraj znowu udezylo..siostra 3 tyg temu mila operacje plastyczna i po tej operacji dostal jakies leki nasenne,przeciwbolowe i chyba antydepresyjne,nie wiem jak dlugo je zazywala bo obecnie jest po drugiej stronie oceanu :( i walczymy zeby jak najszybciej znalazla sie w domu..i sami do konca nie wiemy co brala jak dlugo itd. sama nie wiem co napisac..zaczelo sie od tego ze sie jej wydaje ze ktos ja sledzi przez internet,ze bedzie bardzo bogata bo zna jakas tajemnice az doszlo do tego ze bedac w centrum handl wydawalo sie jej ze wszyscy chca ja zabic :(
nie wiem czy mozecie mi cos poradzic :? wydaje mi sie ze to te leki wywolaly ten nagly wybuch..choc oczywiscie wiem ze to gdzies tam juz siedzialo i czekalo na odpowiedni moment
boje sie ze jak juz bedzie w domu i pojdziemy do lekarza to oni odrazu kaza podac leki i sie jej po tym jeszcze pogorszy
czy tez moze na poczatek sprobowac zeby w domu z rodzina sie wyciszyla i uspokoila a potem ewentualnie lekarz :?:
prosze o jakies rady i sugestie :!:
Awatar użytkownika
Dendryt

Re: czy leki antydepresyjne moga powodowac schizofrenie

Post autor: Dendryt »

Witaj w klubie... ja to lubie, żalić próżno się gdy na zewnątrz kiepsko jest... :?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Nietrudno wyobrazić sobie, że np. w manii-depresji antydepresant przyjmowany w antycyklicznie może rozhuśtać tą chorobę.

Co do mojego zachorowania nadal zastanawiam się nad wpływem kortyzonu, który musiałem brać z zupełnie innego powodu.
dorotka ka

siostra bedzie w domu w piatek..podobno jej stan jest bardzo zly :(
teraz pozostaje tylko czekac...
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Dorotko nie wiem czy to te leki wywolaly chorobe

Post autor: Martyna »

mogly miec na to wplyw,moglo byc tez jednak tak ze choroba sie poprostu nie zaleznie od leków ujawnila.Nie piszesz czy siostra jest pod opieka psychiatry.Jesli nie to od tego powinniscie zaczac.Wiem ze latwo sie mówi,ale nie martw sie ...Siostra dostanie odpowiednie leki i znów bedzie soba,wazne zeby trafila do lekarza.
dorotka ka

ona pojechala na wakacje do znajomych wiec nie jest pod opieka lekarska..byl tylko u niej jakis doktorek i dal zastrzyk nasenny bo tak szalala :(
Awatar użytkownika
Dendryt

Nie zazdroszcze i wpółczuję

Post autor: Dendryt »

dorotka ka pisze:ona pojechala na wakacje do znajomych wiec nie jest pod opieka lekarska..byl tylko u niej jakis doktorek i dal zastrzyk nasenny bo tak szalala :(
Bidula :cry:
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik

Post autor: KELOB »

siema - ja wsuwałem kiedyć w dużej depresji ANAFRANIL - miał takiego kopa że czułem się jak w psychozie, czas się zatrzymywał, miałem lekie urojonka - odtawiłem gówno i przeszło. Gadatliwość siostry, zbyt wesołe zachowanie może wskazywać na jakąś euforię która jak wiem z rozmów z wieloma ludzmi którzy :evil: :twisted: :roll: zaliczyli psychozkę jest preludium do stanów psychotycznych. Pech w tym że pacjent w tej euforii czuje się tak zajefajnie (może przenosić góry, załatwi sprawy nie do załatwienia i inne tam pamparampam) że w ogóle nie spodziewa się nadchodzącego przełomu.
A propos śledzedzenia - to objaw dla zespołu paranoidalnego chyba - że wydaje się że nas śledzą, obserwują , podsłuchują itd - mnie cały czas śledzili w necie ale przestałem sie tym przejmować - robię na złość wielkiemu bratu i pisze co mi się chce.

Moim zdaniem warto odczekać , ściągnąś ciostre na kwadrat i jak przez jakiś czas będzie opowiadała dziwne rzeczy to skonsultować się z psychiatrą

Psychiatra nie gryzie, tylko ludziom wciąż jest troche głupio o tym mówić , ale to tak samo jak z ginekologiem czy innym lekarzem - jedna jazda nie robi z ciebie wariata ale porąbane społeczenstwo przykleje dziwną nalepkę - FREAK
moto_jama

Post autor: moto_jama »

moga ,ale nie muszą powodować schizofrenii,

niestety neuroleptyki, czyli leki przeciw schizofrenii równierz mogą powodować schizofrenię,

na przykład działające przeciwwytwórczo i uspokajająco nasilaja autyzm u schizofreników, a ostro stosowane u zdrowych ludzi ,mogą przejściowo wygenerować objawy autyzmu, u nich

nie lepiej jest z lekami usuwającymi objawy negatywne

na szczeście każdy lek własciwie stosowany nie powinien szkodzic,
i tym,że antydepresanty szkodzą należy się przejmowa,ć kiedy lekarz szkodzi
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

moto_jama pisze:niestety neuroleptyki, czyli leki przeciw schizofrenii równierz mogą powodować schizofrenię,
Skąd takie informacje ?
na przykład działające przeciwwytwórczo i uspokajająco nasilaja autyzm u schizofreników, a ostro stosowane u zdrowych ludzi ,mogą przejściowo wygenerować objawy autyzmu, u nich
Coś mi się wydaje, że mylisz autyzm z sennością i brakim napędu.
Czy potrafisz podać źródło tych wiadomości ?
NIKT1
zaufany użytkownik

Re: czy leki antydepresyjne moga powodowac schizofrenie

Post autor: NIKT1 »

co do antydepresantów to mogą spowodować wystąpienie psychozy i omanów i urojeń tak było w przypadku mojego syna
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”