jakie macie sposoby na ćwiczenie myślenia
Moderator: moderatorzy
jakie macie sposoby na ćwiczenie myślenia
chodzi o pamięć operacyjną tą krótką
w schizofrenii prostej to bardzo ważne
w schizofrenii prostej to bardzo ważne
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Re: jakie macie sposoby na ćwiczenie myślenia
Staraj się zapamiętać co robiłeś poprzedniego dnia.Co np jadłeś itp.
Jestem bezmyślna.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Spróbuj pamiętać to co było przed chwilą i tak w kółko przedłużając w pamięci chwilę taką o następną chwilę po niej, aż będziesz wszystko pamiętać co było na przykład 5 minut temu, wszystko odtworzyć. Dobre jak się jedzie jak pasażer samochodem, można pociągiem, na spacerze.

Dobrym sposobem są rozmowy z innymi ludźmi.
Zwłaszcza takie rozmowy, które zmuszają do pewnego wysiłku intelektualnego,
np. w ich trakcie trzeba odpowiadać na trudne lub nieoczekiwane pytania rozmówcy.
Zwłaszcza takie rozmowy, które zmuszają do pewnego wysiłku intelektualnego,
np. w ich trakcie trzeba odpowiadać na trudne lub nieoczekiwane pytania rozmówcy.
dzięki za odpowiedź
a nie wiecie czy są jakieś leki suplementy na poprawę funkcjonowania mózgownicy
jak się nakręce jestem inteligentniejszy
a nie wiecie czy są jakieś leki suplementy na poprawę funkcjonowania mózgownicy
jak się nakręce jestem inteligentniejszy
Można poprosić psychiatrę lub neurologa o jakiś lek nootropowy.
...lub po prostu zacząć pijać więcej kawy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Leki_nootropowe
...lub po prostu zacząć pijać więcej kawy

https://pl.wikipedia.org/wiki/Leki_nootropowe
poproszę o ten lek
jeżeli chodzi o kawę o i tak za dużo jej pijam ograniczam się do czterech pięciu dziennie
pozdrawiam
jeżeli chodzi o kawę o i tak za dużo jej pijam ograniczam się do czterech pięciu dziennie
pozdrawiam
Ja dziś kupiłem sobie lecytynę sojową, ponoć dobrze działa na mózg i układ nerwowy. Ja jestem zdania że jak ktoś bierze psychotropy w takich dawkach że pogarszają znacznie pamięć to żadne ćwiczenia nie pomogą. Ja widzę po sobie jak poprawiła mi się pamięć i koncentracja na mniejszej dawce leku i nic nie musiałem ćwiczyć.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Po jednym usłyszeniu zapamiętałem numer z kodem w bloku.To się nazywa pamięć co nie?Czyli 6 cyfr.W tym były 3 zera ale i tak wynik dobry co nie?
Granie w gry komputerowe może polepszać pamieć musisz pamietac gdzie co na mapie gry sie znajduje rozwiazywac zagadki logiczne czego uzywac na danego przeciwnika głowka pracuje a jak nie komputer to moga byc szachy lub inne gry logiczne + to takze wyrabana w kosmos rozrywka dajaca duzo frajdy
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Of a complicated plan.
Gdzieś mi się obiło o uszy ze ćwiczenia aerobowe bieganie , rowerek , orbitrek dobrze wpływają na pamieć to tez mozesz spróbowac
Of a complicated plan.
Of a complicated plan.
Przecież pamięć jest przekleństwem. Tyle jest rzeczy o których wolałabym nie pamiętać ...
Moment gdy cichną myśli jest taki błogi. Ale trzeba się odurzyć solidnie by na kilka chwil zabić myślenie i ból.
Moment gdy cichną myśli jest taki błogi. Ale trzeba się odurzyć solidnie by na kilka chwil zabić myślenie i ból.
Polecam
http://pdf.onepress.pl/twosup/twosup.pdf
można sciągnąć ją w sieci, poprawia koncentrację i pamięć...
http://pdf.onepress.pl/twosup/twosup.pdf
można sciągnąć ją w sieci, poprawia koncentrację i pamięć...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Powiedziałbym wurm,że gry z ludzmi bardziej rozwijają.Niestety te komputerowe są niebezpieczne w sensie izolacji społecznej,zaniedbania emocjonalności.
Zgadzam się w 100%Tup pisze:Powiedziałbym wurm,że gry z ludzmi bardziej rozwijają.Niestety te komputerowe są niebezpieczne w sensie izolacji społecznej,zaniedbania emocjonalności.

Niemiecki psychiatra Manfred Spitzer napisał nawet na ten temat całą książkę.
No tak ale dzisiejsza technologia gier daje mozliwosc komunikowania sie z innymi graczami mozna miec kamerke i sobie gadac to nie jest tak do konca ze siedzisz sam i nawalasz w klawiature a masa graczy komputerowych to nie jakies tepe dzidy tylko normalni ludzi
Of a complicated plan.
Of a complicated plan.
Jednak nadal jest to kontakt za pomocą technologii, a nie bezpośredni w realu.
Prosty przykład: dwóch gości lubi strzelać. Jeden to zamiłowanie będzie realizował za pomocą gier FPP, a drugi zapisze się do jakiejś grupy uprawiającej paintball i zacznie się w to bawić w realu. Czy uważasz, że zakres doświadczeń jednego i drugiego gościa będzie zbliżony
U jednego tylko klawiatura, ekran, mysz i głośniki, a drugi musi spotykać się w realu, zakupić sobie umundurowanie i broń, czasem wytarzać w błocie, itp.
Podobnie lepiej jest z kimś się spotkać osobiście niż jedynie rozmawiać przez telefon. Takie przykłady można mnożyć...
Prosty przykład: dwóch gości lubi strzelać. Jeden to zamiłowanie będzie realizował za pomocą gier FPP, a drugi zapisze się do jakiejś grupy uprawiającej paintball i zacznie się w to bawić w realu. Czy uważasz, że zakres doświadczeń jednego i drugiego gościa będzie zbliżony

Podobnie lepiej jest z kimś się spotkać osobiście niż jedynie rozmawiać przez telefon. Takie przykłady można mnożyć...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Otóż to.hvp2 pisze:Jednak nadal jest to kontakt za pomocą technologii, a nie bezpośredni w realu.
Prosty przykład: dwóch gości lubi strzelać. Jeden to zamiłowanie będzie realizował za pomocą gier FPP, a drugi zapisze się do jakiejś grupy uprawiającej paintball i zacznie się w to bawić w realu. Czy uważasz, że zakres doświadczeń jednego i drugiego gościa będzie zbliżonyU jednego tylko klawiatura, ekran, mysz i głośniki, a drugi musi spotykać się w realu, zakupić sobie umundurowanie i broń, czasem wytarzać w błocie, itp.
Przykład lubię książki i siedzę tylko na forum.Czytam tylko w domu.A można urozmaicić to spotkaniami z książkami,omawiać książki itp,zajrzeć do biblioteki i tam spędzać czas.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ja grałem w grę jedną i dużo mi ona zajmowała czasu.To bym dobry sposób wyłączyć się z życia,problemów,emocji.Tylko wszystko pięknie tylko są przykłady gość gra,a dziecko płacze.Nawet przywali temu dziecku,bo mu przeszkadza w grze.
Pózniej budzisz się z tej gry i życie jest nudne,jałowe,bez znajomych w realu itp,to znów wracasz do gier,bo tam jest ciekawiej i tak mucisz gry parę lat,a życie te pożyteczne rzeczy,obowiązki zaniedbujesz i niszczysz swoją emocjonalność.
Pózniej budzisz się z tej gry i życie jest nudne,jałowe,bez znajomych w realu itp,to znów wracasz do gier,bo tam jest ciekawiej i tak mucisz gry parę lat,a życie te pożyteczne rzeczy,obowiązki zaniedbujesz i niszczysz swoją emocjonalność.