wedlug ostatnich badan chorujacych na schizofrenie jest coraz wiecej
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Status: trener interpersonalny
- Gadu-Gadu: 560878
wedlug ostatnich badan chorujacych na schizofrenie jest coraz wiecej
juz nie choruje 1% lecz 5% ludzkosci na ta chorobe
jestem urodzonym przywodca
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: wedlug ostatnich badan chorujacych na schizofrenie jest coraz wiecej
Trzeba pamiętać o tym, że znaczący procent ludzi klasyfikowanych i odnotwanych jako schizofrenicy, to są diagnozy wpisywane do karty, tylko po to, aby pacjent miał refundację na leki.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Ponadto poszerzono kryteria rozpoznawania schizofrenii.
Np. urojenia już nie muszą być "dziwaczne" ani też "niemożliwe do zaistnienia".
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Rozpoznawania pseudopacjentow, czyli ofiar psychiatrii wrabianych w psychuszki...hvp2 pisze:Ponadto poszerzono kryteria rozpoznawania schizofrenii.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Niestety masz w tym sporo racjiUnknown pisze:Rozpoznawania pseudopacjentow, czyli ofiar psychiatrii wrabianych w psychuszki...

Ale o tym mało się mówi, bo wszystko co złe się dzieje z pacjentem idzie na karb tego, że "schizofrenia to bardzo ciężka choroba" (a np. nie na to, że neuroleptyki robią z ludzi warzywa lub zombie), a poza tym część chorych - wierząca w autorytet i specjalistyczne wykształcenie psychiatry oraz spacyfikowana lekami, a także często zwyczajnie zastraszona - nawet nie podejmuje już prób, by się jakoś sprzeciwiać "terapeutycznym" pomysłom psychiatrów. Zresztą osoba przebywająca w ośrodku zamkniętym nawet nie ma możliwości, by się sprzeciwić. Jak nie chce brać neuroleptyków "dobrowolnie" to jest zmuszana siłą i jest to niestety umocowane prawnie (Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego).
Tak sobie myślę, że za jakieś kilkadziesiąt lat obecne metody postępowania ze schizofrenikami (szpikowanie chorych neuroleptykami w oparciu o hipotezę dopaminową, instytucja ubezwłasnowolnienia) będą wspominane podobnie, jak my wspominamy czasy np. lobotomii.