Eskapizm,samotność,ucieczka od życia.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Eskapizm,samotność,ucieczka od życia.

Post autor: Piotrek007 »

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 10:07 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Pathetic Heart
zaufany użytkownik

Re: Eskapizm,samotność,ucieczka od życia.

Post autor: Pathetic Heart »

Często mamy tendencję do "dzielenia" swojej osobowości na tą chorobową, która izoluje się od świata i jest bardziej skierowana do wewnątrz oraz tą zdrową, towarzyską za którą ciągle gonimy, jak za króliczkiem. Jesteś trochę zbyt surowy wobec siebie. Nie mozna winić się za swój charakter. Druga sprawa to jest, jak widzisz obecnie swoje realia i czy rozmyślania na temat przeszłości nie zastępują ci w jakimś stopniu rzeczywistości.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 10:06 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 10:05 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

Pathetic Heart pisze:Często mamy tendencję do "dzielenia" swojej osobowości na tą chorobową, która izoluje się od świata i jest bardziej skierowana do wewnątrz oraz tą zdrową, towarzyską za którą ciągle gonimy, jak za króliczkiem.
:clap:

Ja o tym nie myślałem w ten sposób, ale teraz widze w tym dużo sensu. Niestety. Ale może to i dobrze, bo dzięki temu będzie można wyeliminować elementy czy warunki, które powodują nawroty, rozpoznając je.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

Piotrek007 pisze:W moim odczuciu ucieczka od świata realnego i problemów w świat fantazji była przyczyną mojego zachorowania na schizofrenię paranoidalną w dzieciństwie i przyczyniła się do wybuchu pierwszej psychozy.
Od najmłodszych lat nieudane (nieistniejące) życie towarzyskie zastępowałem fantazjami i robiłem wszystko aby trwać w nich bezustannie bojąc się powrotu do realiów i związanego z tym cierpienia.To co miało być odskocznią od problemów z biegiem lat stawało się ich przyczyną.
Dopiero po wyjściu z drugiej psychozy stopniowo przestawałem uciekać od rzeczywistości.
Z perspektywy czasu widzę jak wielki wpływ na moje dzisiejsze relację z ludźmi i wogule na moją osobowość miała ta "ucieczka" w młodości i jak bardzo można zagmatwać sobie psychikę robiąc kilkunastletnią "przerwę" od życia ,szczególnie w okresie dorastania.
ja uciekałam od normalnego życia w świat książek, zawsze byłam introwertyczna, teraz to się zmieniło, zauważyłam, że ludzie słuchają mnie z zainteresowaniem i to pomogło mi nabrać pewności siebie. więcej nadziei - ludzie z czasem się zmieniają i to nawet na lepsze. pozdr.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 10:05 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

To przykre. Przyjaciół podobno poznaje się w biedzie. Ja bym mogła ich policzyć na palcu jednej ręki, ale Ci, co zostali są niezwykle wartościowi.
Często Ci się przytrafiają takie "dołki"? Próbowałeś o nich rozmawiać z kimkolwiek? Bierzesz leki?
Sorry za wścibstwo...
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychopatologie ideowe”