https://pl.wikipedia.org/wiki/KlomipraminaKlomipramina − trójpierścieniowy lek przeciwdepresyjny, chlorowana pochodna imipraminy. Do lecznictwa wprowadzony w latach 60. XX wieku przez szwajcarski koncern Novartis.
Klomipramina hamuje wychwyt zwrotny serotoniny i noradrenaliny ze szczeliny synaptycznej (wychwyt serotoniny jest hamowany w znacznie większym stopniu), zaś jej główny metabolit demetyloklomipramina silniej hamuje wychwyt noradrenaliny. Klomipramina blokuje również receptory muskarynowe, histaminowe oraz receptory α.
Wskazania:
depresja
nerwica natręctw
fobie
lęk napadowy
przewlekłe stany bólowe
przedwczesny wytrysk
moczenie nocne u dzieci (powyżej 5 lat)
Przeciwwskazania
uczulenie na lek
stosowanie inhibitorów MAO
niedawno przebyty zawał serca
Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku:
padaczki,
schizofrenii
jaskry
nadczynności tarczycy
chorób wątroby i nerek
alkoholizmu
Działania niepożądane
senność
nadmierne pocenie
ból głowy
zaparcia
suchość błon śluzowych
niepokój
nudności
kołatanie serca
zaburzenia akomodacji
zaburzenia seksualne
wysypka
Działania niepożądane stopniowo ustępują po upływie ok. 2 tygodni.
Ja poległem na efektach ubocznych, które wystąpiły równo po 2 tygodniach brania dawki 150 mg.
Efekty oboczne, jak:
- metaliczny posmak w ustach,
- "brak snów" (znaczy niepamięć snów, co u mnie jest niezwykłe, gdyż zazwyczaj doskonale je pamiętam, [co nawiasem mówiąc wcale nie jest fajne, jak prawie noc w noc śni się koszmary]),
- wybudzanie się w nocy,
- kompletny zanik libido,
- kołatanie serca,
...jeszcze dało się znieść, ale jak równo po 2 tyg.
- dostałem drgawek i zacząłem się zlewać zimnym potem,
lekarstwu podziękowałem, bo się nie dało po prostu wytrzymać.
Może było warto się jednak przemęczyć (choć wydawało się to niemożliwe)? Lek stary i ponoć mocniejszy od wszelkich SRRI. Nie wiem czy ktoś ma tutaj jakieś pozytywne doświadczenia z tym lekiem? Może on by mi pomógł?