Wyznacznik słabej pamięci u schizofreników
Moderator: moderatorzy
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Wyznacznik słabej pamięci u schizofreników
Jeżeli chodzi o pamięć to dużo zależy od doboru odpowiedniego neuroleptyku, ja na przykład pamiętam treść książek a pomijam sytuacje z życia których kompletnie nie pamiętam.
Czasami też pamiętam z tych książek treść bez nagłówków.
Czasami też pamiętam z tych książek treść bez nagłówków.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Dlaczego zawsze te leki mają odpowiadać za to wszystko? To wszystko zły sen.
Przykład zmian w mózgu nie u schizofreników, ale pacjentów borderline:
Wg niektórych badań ([1], [2]), mają o ok. 16% mniejszy od normalnego hipokamp (to stara część mózgu pełniąca rolę "bramki", przez którą przechodzą informacje do pamięci długotrwałej), ok. 8-22% mniejsze ciało migdałowate (część mózgu odpowiedzialna za negatywne emocje, błyskawiczne i bezwarunkowe reakcje na sytuacje zagrożenia), o 24% lewą część kory orbitofrontal (która jest odpowiedzialna za informacje o sobie, poczucie tożsamości, (de-)kodowanie i reprezentację informacji o smaku i dotyku oraz naukę i kontrolę zachowania powiązanego z nagrodą i karą), o 26% mniejszą prawą przednią część zakrętu obręczy (który jest odpowiedzialny m.in. za percepcję bólu i kontrolę własnych zachowań). Ok. 70% doświadczyło w dzieciństwie traumatycznego wydarzenia, 25% była wykorzystywana seksualnie, 36% nadużywana fizycznie, 46% psychicznie, ponad 10% poważnie zaniedbana psychiczne i/lub emocjonalnie, 43% doświadczyło przemocy lub utraty najbliższych – te dane należy traktować orientacyjnie.
źródło:
Przykład zmian w mózgu nie u schizofreników, ale pacjentów borderline:
Wg niektórych badań ([1], [2]), mają o ok. 16% mniejszy od normalnego hipokamp (to stara część mózgu pełniąca rolę "bramki", przez którą przechodzą informacje do pamięci długotrwałej), ok. 8-22% mniejsze ciało migdałowate (część mózgu odpowiedzialna za negatywne emocje, błyskawiczne i bezwarunkowe reakcje na sytuacje zagrożenia), o 24% lewą część kory orbitofrontal (która jest odpowiedzialna za informacje o sobie, poczucie tożsamości, (de-)kodowanie i reprezentację informacji o smaku i dotyku oraz naukę i kontrolę zachowania powiązanego z nagrodą i karą), o 26% mniejszą prawą przednią część zakrętu obręczy (który jest odpowiedzialny m.in. za percepcję bólu i kontrolę własnych zachowań). Ok. 70% doświadczyło w dzieciństwie traumatycznego wydarzenia, 25% była wykorzystywana seksualnie, 36% nadużywana fizycznie, 46% psychicznie, ponad 10% poważnie zaniedbana psychiczne i/lub emocjonalnie, 43% doświadczyło przemocy lub utraty najbliższych – te dane należy traktować orientacyjnie.
źródło:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Zgodnie z oczekiwaniami zaobserwowali, że u zdrowych osób pobudzenie grzbietowo-bocznej kory przedczołowej stopniowo rosło, a następnie stopniowo malało wraz ze wzrostem poziomu trudności zadania. U osób ze schizofrenią aktywność DLPFC była ogólnie dużo niższa i nie podlegała takiemu zróżnicowaniu. Najniższe pobudzenie DLPFC występowało u schizofreników o największych problemach z pamięcią.
- z artykułu. Wystarczy włączyć pierwszą lepszą wyścigówkę. ;D
- z artykułu. Wystarczy włączyć pierwszą lepszą wyścigówkę. ;D
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Uważam, że moja pamięć długo i krótko trwała jest na całkiem dobrym poziomie.
Mam błędną diagnozę zapewne.
Mam błędną diagnozę zapewne.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Moja jest na fatalnym. Kwestia perspektywy. 

Ja mam bardzo marną pamięć niestety. 
Tyle dobrze, że pamiętam PIN-y i większość haseł do logowania w Necie...

Tyle dobrze, że pamiętam PIN-y i większość haseł do logowania w Necie...
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Ja osiągam punkt pamiętania o wszystkim i ogarniania i pamiętania położenia przedmiotów oraz słów po marihuanie. Po benzodiazepinie, alprazoamie, z pamięcią było niestety gorzej, ciągle coś gubiłem, zawieszałem się w pół zdania...
A Lorafen ???? To jest dopiero masakra. Działa słabiej od alprazolamu, a wyciął mi trzy tygodnie z życia. Amnezja totalna. Ludzkie zombi.
:/
A Lorafen ???? To jest dopiero masakra. Działa słabiej od alprazolamu, a wyciął mi trzy tygodnie z życia. Amnezja totalna. Ludzkie zombi.

Wszystkie benzodiazepiny bardzo upośledzają pamięć
Jak na mój gust to właśnie jest zasadniczy powód, by trzymać się od nich z daleka.

Jak na mój gust to właśnie jest zasadniczy powód, by trzymać się od nich z daleka.
Myślę nad Memotropilem. Ale nie wiem, czy rodzinny mi to przepisze tylko dlatego, że chcę?
Zawsze możesz poprosić! A wcześniej logicznie i szeroko uzasadnić! Albo, jak się nie uda u "rodzinnego" to starać się namówić psychiatrę, by Ci przepisał.Wspaniale pisze:Myślę nad Memotropilem. Ale nie wiem, czy rodzinny mi to przepisze tylko dlatego, że chcę?
Można też uprawiać jakieś aktywności fizyczne. Podobno takie działania też zwiększają ukrwienie/dotlenienie mózgu.
Psychiatra nie chce nic przepisywać poza psychotropami.
Nawet antydepresantów. Ani doraźnych na sen benzodiazepin.
Zresztą nie jestem przekonany do kolejnej chemii.
Nawet antydepresantów. Ani doraźnych na sen benzodiazepin.
Zresztą nie jestem przekonany do kolejnej chemii.
Jak masz słabą pamięć to akurat są Ci potrzebne benzodiazepiny "doraźnie" na sen. Przecież pogorszą pamięć!
Sen można sobie wyregulować poprzez przestrzeganie zasad higieny snu.
Np. nie należy podsypiać w ciągu dnia, itp.
Więcej: http://psychiatria.mp.pl/bezsennosc/show.html?id=69683
Sen można sobie wyregulować poprzez przestrzeganie zasad higieny snu.
Np. nie należy podsypiać w ciągu dnia, itp.
Więcej: http://psychiatria.mp.pl/bezsennosc/show.html?id=69683