Neuroleptyki -> hiperprolaktynemia -> osteoporoza
Moderator: moderatorzy
Neuroleptyki -> hiperprolaktynemia -> osteoporoza
Ubocznym skutkiem zażywania neuroleptyków często jest hiperprolaktynemia, czyli podwyższenie ponad normę zawartości prolaktyny w surowicy krwi. Hiperprolaktynemia może się objawiać rozmaitymi zaburzeniami w sferze seksualnej, a także bolesnością piersi, ich powiększeniem i nawet mlekotokiem. Może też przebiegać całkowicie bezobjawowo i wtedy można ją wykryć wyłącznie poprzez odpowiednie badanie krwi.
Niestety odległymi następstwami hiperprolaktynemii są schorzenia układu krążenia, a także osteoporoza. Aby zapobiegać osteoporozie warto zażywać suplementy diety zawierające wapń i witaminę D3.
Psychiatrzy często lekceważą problem hiperprolaktynemii u swoich pacjentów, a więc to pacjenci muszą osobiście zadbać, by kontrolować u siebie poziom prolaktyny oraz leczyć ewentualną hiperprolaktynemię. Leczeniem hiperprolaktynemii zajmują się endokrynolodzy.
Niestety odległymi następstwami hiperprolaktynemii są schorzenia układu krążenia, a także osteoporoza. Aby zapobiegać osteoporozie warto zażywać suplementy diety zawierające wapń i witaminę D3.
Psychiatrzy często lekceważą problem hiperprolaktynemii u swoich pacjentów, a więc to pacjenci muszą osobiście zadbać, by kontrolować u siebie poziom prolaktyny oraz leczyć ewentualną hiperprolaktynemię. Leczeniem hiperprolaktynemii zajmują się endokrynolodzy.
Re: Neuroleptyki -> hiperprolaktynemia -> osteoporoza
Dla kobiet (choć nie tylko) może być też istotne to, że się tyje bardzo przy nadmiarze prolaktyny.
Niestety podnosi ją większość neuroleptyków. Unormowanie prolaktyny trwa bardzo, bardzo długo.
Niestety podnosi ją większość neuroleptyków. Unormowanie prolaktyny trwa bardzo, bardzo długo.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Bierzcie magnez do wapnia i witaminy D.
Milosc to iluzja
Osteoporozą najbardziej zagrożone są wysokie szczupłe kobiety z drobnokościstą budową ciała oraz osoby, które palą dużo papierosów, piją dużo kawy lub nadużywają alkoholu. Ponadto osoby, które nie są aktywne fizycznie (tak na marginesie to dobrą profilaktyką osteoporozy jest np. systematyczne uprawianie tańca).
Takie osoby powinny wykonać sobie densytometrię.
PS. Problem osteoporozy może też dotyczyć mężczyzn jeśli ci mają polekowe zaburzenia hormonalne (wysoka prolaktyna, niski testosteron). Zwłaszcza jak mają budowę drobnokościstą, dużo palą papierosów i piją dużo kawy, a zarazem mało się ruszają.
Zagrożenia osteoporozą nie powinno się lekceważyć, gdyż np. jeśli wskutek osteoporozy dojdzie do złamania szyjki kości udowej to w takim przypadku prawdopodobieństwo śmierci wynosi aż 25%.
Takie osoby powinny wykonać sobie densytometrię.
PS. Problem osteoporozy może też dotyczyć mężczyzn jeśli ci mają polekowe zaburzenia hormonalne (wysoka prolaktyna, niski testosteron). Zwłaszcza jak mają budowę drobnokościstą, dużo palą papierosów i piją dużo kawy, a zarazem mało się ruszają.
Zagrożenia osteoporozą nie powinno się lekceważyć, gdyż np. jeśli wskutek osteoporozy dojdzie do złamania szyjki kości udowej to w takim przypadku prawdopodobieństwo śmierci wynosi aż 25%.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
To ja chyba już mam ta lamliwosc kości. Mam tak słabe kości odkąd zaczęłam brać leki, ze masakra. A budowę mam mega drobna. Xs.
Milosc to iluzja
To sobie wykonaj densytometrię! Koszt badania wykonywanego prywatnie to na ogół 100 PLN.