Zrozumiec siebie prostym lekiem na zaburzenia psychiczne
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Status: Student
Zrozumiec siebie prostym lekiem na zaburzenia psychiczne
Co sądzicie ?
Re: Zrozumiec siebie prostym lekiem na zaburzenia psychiczne
że masz rację
jeśli to się uda, żadna terapia nie będzie potrzebna, a i z leków zejść można

-
- zaufany użytkownik
Ja jestem na etapie gdzie rozumiem siebie już prawie w 90 procentach tylko dużo czasu poświęcam na zgłębiania własnej osobowości , najlepszym lekarzem jesteśmy my Sami nie leki bo to nie wina jakieś biochemi muzgu tylko nasza 

Ja myślę że jest to daleko idące uproszczenie zagadnienia.
Z drugiej strony jak człowiek dogrzebie się przyczyn z jakich pojawiało się u niego konkretne pogorszenie samopoczucia to pojawia się wtedy nadzieja np. że takie sytuacje już mu się nie zdarzą, a co za tym idzie, że będzie mógł odstawić leki (lub przynajmniej brać ich ilości zupełnie śladowe). Jednak jak się odwołać do teorii podatności na stres to przecież człowiek nie jest w stanie przewidzieć jak się zachowa jego mózg, gdy się w kolejnej, zupełnie nowej sytuacji niosącej dla niego bardzo duży stres człowiek znajdzie. Czy jego mózg ten duży stres wytrzyma.
Z drugiej strony jak człowiek dogrzebie się przyczyn z jakich pojawiało się u niego konkretne pogorszenie samopoczucia to pojawia się wtedy nadzieja np. że takie sytuacje już mu się nie zdarzą, a co za tym idzie, że będzie mógł odstawić leki (lub przynajmniej brać ich ilości zupełnie śladowe). Jednak jak się odwołać do teorii podatności na stres to przecież człowiek nie jest w stanie przewidzieć jak się zachowa jego mózg, gdy się w kolejnej, zupełnie nowej sytuacji niosącej dla niego bardzo duży stres człowiek znajdzie. Czy jego mózg ten duży stres wytrzyma.
-
- zaufany użytkownik
Według mnie przynajmniej u mnie jest tak ze bylem przebojowy bez lekow w trudnych sytuacjach dawałem rade a strach przeszłości nie teraźniejszości wywołał nawrót choroby bo jeżeli mózg radził sobie w sytuacjach gdzie przyszło zdawać egzaminy kolokwia wypowiedzi ustne i TP to nie wina stresu ale nasza
-
- zaufany użytkownik
Choroba przynajmniej mnie uczy wytrwałości a nie ucieczki bo choroba to ucieczka od trudnej rzeczywistości i to my umysłem wpływamy na biochemie muzgu a nie ona na nas ja wiem ze musze się uporać i pogodzić z przeszłością aby dobrze żyć w teraźniejszości nie obwiniać innych o moje niepowodzenia nie wypominac sobie błędów i t p ; ) przeczytałem jedna rzecz ważna w internecie człowiek sam umie sobie z gotować piekło ale i sam jest w stanie z niego wyjść .
-
- zaufany użytkownik
I nie chodzi o zrozumienie tylko siebie ale o akceptację całego swojego wewnętrznego ja danie sobie czasu na wszystko na rozwój duchowy a nie podążanie za tym co ludzie chcą wymagają na dostrzeżenie siebie w tym wszystkim bo mózg nie jest rozlaczna częścią ciebie lecz jednością mi zajmuje 4 miesiące po ataku dojście do siebie przy minimalnych dawkach rispoleptu
Jak na człowieka z zewnątrz spadnie duży stres, jakaś katastrofa osobista, życiowa czy zdrowotna, to może on nie zdążyć sobie sprawy prawidłowo przemyśleć, wykonać jakiejkolwiek pracy nad sobą, bo zacznie mu się wylęgać psychoza i będzie bezradny. Psychoza to proces biochemiczny zachodzący bez udziału woli.
-
- zaufany użytkownik
Są różne teorie i tego się trzymajmy
ja postaram się dać znać tu za parę lat i opowiedzieć o swoim życiu 

-
- zaufany użytkownik
Każdy ma inną drogę do szczęścia u mnie jest tak ze jeżeli sobie uświadamiam co jest przyczyną objawu to on znika , i nie pomaga tu rispolept 4 czy 5 bo on nadal jest dopiero jak sam to zrobię to pozbywam się objawu
moim zdaniem znalezienie przyczyny objawu automatycznie go nie likwiduje, bo ta wymyślona przez nas przyczyna dotyczy psychiki, podczas gdy mózg, zalewany dopaminą, nie funkcjonuje normalnie i nie jest w stanie przeskoczyć na dobry tor samymi myślami, to jakaś utopia.
poza tym schizofrenia to całe spektrum objawów (mówi się nawet, że to kilka różnych chorób) i znalezienie czynnika odpowiedzialnego za rozwój psychozy jest jak na razie niemożliwe - musimy czekać na postęp medycyny.
poza tym schizofrenia to całe spektrum objawów (mówi się nawet, że to kilka różnych chorób) i znalezienie czynnika odpowiedzialnego za rozwój psychozy jest jak na razie niemożliwe - musimy czekać na postęp medycyny.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
-
- zaufany użytkownik
Pesymizm jest wszędzie i nie da się tego ukryć bo tacy są ludzie temat uważam za zakończony 

-
- nadużywający
Ja tez jak mate doświadczyłem schizofrenii "intelektualnej" tzn. takiej, w której rozwinął em prawdziwe osady i fakty na podstawie błędnych myśli i domysłów. Tak przez 8 lat. Wyleczyć to olanza albo dyskinezami wczesnym? Nie sądzę. Abilify zażywam bo maja ciekawe objawy negatywne w połączeniu z 5 mg olanzy. Biorę je tylko ze względu na bezcenne noce i obniżenie wagi ciała.

-
- zaufany użytkownik
Wszystko można nazwać schizofrenia
każdy niech robi swoje
bo taka prawda 

-
- zaufany użytkownik
Kiedyś ludzi o innej wierze nazywano schizofrenik ami czyż nie ?
-
- nadużywający
Ja byłem wkrecany pytaniami czy tu są kamery. Tak że przez krótki czas w obnizeniu sprawnosci intelektualnej myślałem ze są. Ale musiałem to z racjonalizowac

-
- nadużywający
Po prostu wszystko uważam za możliwe i zaistniały okoliczności świadczące ze ten osad może być prawdziwy. Ale po odzyskaniu sprawnosci myślenia mogłem go odrzucić i uznać za nieprawdziwy.

-
- zaufany użytkownik
Takich faz ja nie mam bo mam twardy osad o rzeczywistości to jest tak ze to podświadomość robi nam pikusy i na niej trzeba się skupić i nad nią pracować u mnie daje to dobre efekty ja przepracowuje swoja podświadomość dobrym trikiem który mi pomaga to usmiech podczas takich myśli rozladowuje on moje wewnętrzne napięcia zaznaczam że jestem twarda osoba i nigdy nie byłem w szpitalu i się tam nie wybieram
-
- zaufany użytkownik
Mam skomplikowana chorobę i powtarzalna po nawrocie wszystko to samo jak gdyby tylko teraz Przemykam przez nawrót ślizgająć się takimi technikami ja byłem zdrowy i do tego wrócę za wszelką cenę i nie zamierzam nigdy już w to wpaść