komputer stacjonarny - jaki wybrać?
Moderator: moderatorzy
komputer stacjonarny - jaki wybrać?
Hej,
Arq - Ty chyba najbardziej siedzisz w sprzęcie komputerowym. Ale może też inni by mi coś doradzili.
Chciałem zmodernizować mój komputer stacjonarny. Kupić nowy bez monitora, karty graficznej, dysku twardego, zasilacza i pamięci. Te części bym przełożył do nowego.
Jaki mi polecacie?!
Koszt to ok. max. 1500 zł. Opłaca się inwestować? Głównie chciałbym się dowiedzieć jaki dysk SSD byście mi polecili, jaki procesor?
Arq - Ty chyba najbardziej siedzisz w sprzęcie komputerowym. Ale może też inni by mi coś doradzili.
Chciałem zmodernizować mój komputer stacjonarny. Kupić nowy bez monitora, karty graficznej, dysku twardego, zasilacza i pamięci. Te części bym przełożył do nowego.
Jaki mi polecacie?!
Koszt to ok. max. 1500 zł. Opłaca się inwestować? Głównie chciałbym się dowiedzieć jaki dysk SSD byście mi polecili, jaki procesor?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Re: komputer stacjonarny - jaki wybrać?
Zależy co będziesz na nim robił, od tego zależy konfiguracja. Ja robię grafę i pod to jest ustawiony zestaw.
gry, internet, muzyka, excel, filmy
W sumie to chciałbym kupić płytę główną na pewne z usb 3.0 na atx i do tego procesor z wiatraczkiem. Wszystko inne mam. Skłaniałbym się bardziej pod AMD bo taniej. Co byście mi polecali?
W sumie to chciałbym kupić płytę główną na pewne z usb 3.0 na atx i do tego procesor z wiatraczkiem. Wszystko inne mam. Skłaniałbym się bardziej pod AMD bo taniej. Co byście mi polecali?
to już nie laptop?
laptop, też to swoją drogą. Poza tym zakup laptopa jest niepewny. Ubiegam się o dofinansowanie i jak nie dostane to go nie kupie.
To ktoś dofinansowuje laptopy? Chyba tylko takie z specjalnym oprogramowaniem np dla niewidomych ...
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Chyba tak..Gehenna pisze:To ktoś dofinansowuje laptopy? Chyba tylko takie z specjalnym oprogramowaniem np dla niewidomych ...
nic
Mój znajomy miał dofinansowanie na komputer, ale on miał I grupę, na dodatek czekał na niego 2 lata i to był jakiś program z UE
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Dofinansowanie do komputera może mieć osoba niepełnosprawna (PFRON) lub bezrobotna (PUP) jeśli wykaże, że komputer jest jej niezbędny do pracy. O co chyba nietrudno, bo dziś komputer jest podstawowym narzędziem pracy.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Jeśli myślisz Ralf o procesorze i płycie głównej to polecałbym Tobie procesor Intela i5 4690K model ten posiada odblokowany mnożnik, który daję możliwość overclockingu i jeśli myślisz o podkręcaniu to jest to idealny procesor do tego płyta MSI Z97 G45 GAMING nieco ponad budżet, ale powinieneś być zadowolony.
Jeśli jednak nie bierzesz pod uwagę overclockingu i nie zamierzasz podkręcać to dobrą opcją jest ten sam procesor i5 4690, ale zablokowany lub jeszcze tańszy jeśli zależy Tobie, by przyoszczędzić i5 4460 do tego płyta główna na chipsecie Intela, ale H97 dokładnie MSI H97 PC Mate i zostaję Tobie około 300zł dokładasz stówkę i kupujesz dysk SSD Crucial MX 256GB
Na tej stronie znajdziesz mały ranking procesorów do gier 2015 - http://ewojownik.pl/procesory-do-gier-styczen-2015/
i ponownie podam stronę http://cpuboss.com/ do porównywania poszczególnych procesorów.
Jeśli jednak nie bierzesz pod uwagę overclockingu i nie zamierzasz podkręcać to dobrą opcją jest ten sam procesor i5 4690, ale zablokowany lub jeszcze tańszy jeśli zależy Tobie, by przyoszczędzić i5 4460 do tego płyta główna na chipsecie Intela, ale H97 dokładnie MSI H97 PC Mate i zostaję Tobie około 300zł dokładasz stówkę i kupujesz dysk SSD Crucial MX 256GB
Na tej stronie znajdziesz mały ranking procesorów do gier 2015 - http://ewojownik.pl/procesory-do-gier-styczen-2015/
i ponownie podam stronę http://cpuboss.com/ do porównywania poszczególnych procesorów.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
arq dzięki. W tej chwili mam procesor AMD Phenom II X4 955 - co o nim myślisz??? Może nie warto go jednak wymieniać?
Nie wiem w co wolisz inwestować Ralf, interesuję Cię bardziej FPS w grach, czy raczej wydajność w aplikacjach.
Fakt, że twój procek leciwy nieco już jest, może warto wziąć pod uwagę też okazję używanego sprzętu na allegro.
Fakt, że twój procek leciwy nieco już jest, może warto wziąć pod uwagę też okazję używanego sprzętu na allegro.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Tak, myślę też o sprzęcie używanym na allegro.
Wystarczy, że nie mają pieniędzy i odmowa. Przynajmniej takie było uzasadnienie. Kasa poszła na tych z Downem. Uznali to za priorytet,moi pisze:Dofinansowanie do komputera może mieć osoba niepełnosprawna (PFRON)
o czym dowiedziałem się z biuletynu.
Ja czekałem 3 lata na dofinansowanie. Być może w tym roku dostane. Powiedzieli bym czekał na telefon.
Pytanie co wybrać? Laptop czy zmodernizować stacjonarny?
Pytanie co wybrać? Laptop czy zmodernizować stacjonarny?