Prośba o poradę w sprawie zakupu mikroskopu
Moderator: moderatorzy
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Prośba o poradę w sprawie zakupu mikroskopu
Miałem kupić nowy komputer, ale skłaniam się teraz raczej w stronę zakupu mikroskopu.
https://deltaoptical.pl/blizej_zycia/mi ... d3257.html
Co myślicie o tym mikroskopie? Ma przystawkę na aparat i będzie się dało robić zdjęcia.
https://deltaoptical.pl/blizej_zycia/mi ... d3257.html
Co myślicie o tym mikroskopie? Ma przystawkę na aparat i będzie się dało robić zdjęcia.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Re: Prośba o poradę w sprawie zakupu mikroskopu
elektronowy?
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Mikroskopu potrzebuję do pracy inżynierskiej i później magisterskiej.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Nie jestem w stanie być na uczelni tyle czasu co jestem w domu.Eden pisze:Co ty gadasz - uczelnia ma obowiazek udostepnic ci najlepszy mikroskop dla potrzeb pracy magisterskiej, gadaj z profesorem i doktorem, ktory prowadzi twoja prace magisterska.
Ja bym zbierała na konfokala.
A na poważnie, to policz, ile będzie Cię kosztować dodatkowe wyposażenie, którego będziesz potrzebował i wtedy zrób porównanie cen.

A na poważnie, to policz, ile będzie Cię kosztować dodatkowe wyposażenie, którego będziesz potrzebował i wtedy zrób porównanie cen.
LaDopamina
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Nie mogę mieć lepszego sprzętu niż uczelnia.unreal pisze:Ja bym zbierała na konfokala.![]()

Mikroskop koniecznie biorę na LEDach i z immersją.unreal pisze:A na poważnie, to policz, ile będzie Cię kosztować dodatkowe wyposażenie, którego będziesz potrzebował i wtedy zrób porównanie cen.
Kamera 3MP ok. 1000 zł, jakie jeszcze wyposażenie może się przydać?
Mam jeszcze pytanie. Mikroorganizmów nie można hodować w domu, ale w wersji pozyskanej ze środowiska można np. w postaci pleśni na starym chlebie lub owoców w sadzie można sobie obejrzeć?
http://aros.pl/ksiazka/oznaczanie-rodza ... opatologii
Znalazłem taki klucz do oznaczania grzybów, potrzebuję go na przedmiot na studiach Ochrona roślin.
Zależy, co chcesz obserwować. Ja na pewno wzięłabym ciemne pole, żeby nie barwić bez potrzeby. Albo i kontrast fazowy. Zależy, jaka różnica w cenie.
I pomyśl, czy mikroskop Ci się nie przyda później, czy np. nie zdecydujesz się na doktorat.
I pomyśl, czy mikroskop Ci się nie przyda później, czy np. nie zdecydujesz się na doktorat.
LaDopamina
A co do pozyskiwania materiału, to jeśli chcesz trzymać się ściśle, to nie ma rady, trzeba szukać w środowisku. Albo delikatnie gdzieniegdzie podrzucić pożywkę na zewnątrz, i sprawdzać, co tam słychać, ale nie przynosić i nie hodować w domu.
LaDopamina
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Można do tego modelu który podałem w linku dokupić zestawy do ciemnego pola i kontrastu fazowego, przy czym kontrast fazowy - 2000zł (zestaw) a ciemne pole 1000zł (kondensor i jeden obiektyw).
Barwienie jak dla mnie jest fajne.
Czy można przygotować podłoże wybiórczo-różnicujące i zostawić je w środowisku, poza domem?
Barwienie jak dla mnie jest fajne.
Czy można przygotować podłoże wybiórczo-różnicujące i zostawić je w środowisku, poza domem?
Napisz na PW, jaki jest cel badania, grzyby czy bakterie, i spis literatury, może u mnie coś mają.
LaDopamina
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
http://www.ecotone.com.pl/
Te mikroskopy są dużo lepsze od Delta Optical. Odkładam po 200zł z renty co miesiąc i za kilkanaście miesięcy będę miał na mikroskop.
Te mikroskopy są dużo lepsze od Delta Optical. Odkładam po 200zł z renty co miesiąc i za kilkanaście miesięcy będę miał na mikroskop.