Laptop - jaki wybrac?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Laptop - jaki wybrac?

Post autor: Ralf »

Hej,

Czy są tu użytkownicy/znawcy laptopów? Mam pytanie. Na co trzeba zwrócić uwagę na zakup takiego sprzętu? Co jest ważne? A co mniej istotne?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: Laptop - jaki wybrac?

Post autor: antygratis »

Najważniejsze ile masz kasy na taki sprzęt. Gdy już wiesz ile możesz przeznaczyć, wtedy można pokombinować, popytać znajomych znających się lub popytać na forach komputerowych, co za daną cenę najlepszego mógłbyś kupić/złożyć. Bez znajomości kwoty, jaką możesz przeznaczyć na sprzęt, to błądzenie po omacku, bo wiadomo, że sprzęt za 4 tysiące będzie lepszy niż taki za 2 tysiące. A więc ile możesz przeznaczyć na laptopka - to jest zasadnicza kwestia podstawowa i wyjściowa do dalszych rozważań. Jeśli to już się wie, można dalej kombinować i wyłonić coś najdogodniejszego (biorąc też pod uwagę do czego będziesz go głównie używać) w danym przedziale cenowym.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

max 2500 zł
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Ralf pisze:max 2500 zł
No to będzie taki średniej klasy laptop. Co nie znaczy, że zły. Wszelkie obecne gierki powinny Ci śmignąć, a to przede wszystkim one są sprawdzianem dla sprzętu. Chyba, że zależy Ci na czystym odtwarzaniu muzyki - wtedy rozglądaj się za trochę lepszą kartą dźwiękową wmontowaną w modelu. Ja Ci nie doradzę, bo nie siedzę w sprzęcie komputerowym. Jak chcę dokupić jakiś podzespół (mam peceta, nie lapka) zwracam się po opinię do szwagrów, obydwoje są informatykami i są oblatani w sprzęcie. Śledzę też wpisy na forach, a czasem zakładam tematy. Może masz takich znajomych, którzy mogliby doradzić, a jeśli nie, to może ktoś tu się zna i coś doradzi. A jak nie, to rejestruj się na forach komputerowych, których niemało (choćby bardzo profesjonalne forum searchengines). Tam zakładaj wątek, określ swoje oczekiwania względem sprzętu, podaj kwotę, jaką dysponujesz i towarzystwo powinno Ci doradzić coś fajnego. Najlepiej załóż wątki na paru forach, aby zwiększyć zakres poszukiwań (polecane modele mogą się powtarzać, a im częściej będą się powtarzać, tym większa pewność, że rekomendacja dobra). Opisz czego głównie wymagasz od kompa, podaj cenę i czekaj na propozycje. Możesz też poczytać portal opinieo - tam ludzie tez oceniają poszczególne modele, wypunktowują zalety i wady danego modelu. W sklepach raczej nie pytaj, bo tam mogą Ci zareklamować i wcisnąć coś, co im zalega w magazynie i się nie sprzedaje. Powodzenia w poszukiwaniach! Pozdr. :)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Fora komputerowe to dobry trop. Miejscami typu Opineo bym się nie kierował,
z tego co czytałem, sklepy dbają o to, by nie było za dużo negatywnych opinii o towarze, którym handlują, też kupuje się opinie. Trzeba jedna poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z aktualną ofertą na rynku, skonfrontować to ze swoimi potrzebami i możliwościami finansowymi. Kiedyś bardzo chwalono laptopy marki Dell. Sam nie używam lapka, dla mnie to byłaby męczarnia albo zabawka niż sprzęt do codziennego użytku.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Mam laptop Dell, ale kupiony w komisie, za 1000 złotych, na takim właściwie szrocie komputerowym. Daje radę ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Tak jak Przegłosowany wspomniał, najważniejsze pytania to ile możesz przeznaczyć na lapka i do czego ma Ci on służyć. Z własnego doświadczenia wiem, że nie warto spieszyć się z decyzją, pośpiech to zły doradca. Warto zapoznać się z wszelką ofertą i możliwością poszczególnych marek i modeli.
2,5 koła, czyli wyższy przedział średniej półki i zapewne niełatwo było je odłożyć, dlatego warto je uszanować i zainwestować w jak najnowsze komponenty w lapku. Pamiętaj jednak Ralf, że w wymagające tytuły na full opcji możesz raczej zapomnieć. Sam rok temu miałem nieco funduszy po robocie za gramanicą i myślałem o lapku za 3,5 ale zaniżyłem budżet i postanowiłem również przeznaczyć 2,5 tyś. i po wielu poszukiwaniach mój wybór padł na Lenovo G500H i jak widać sprzęt z aukcji pochodził z outletu i był już 3 stówy tańszy (swojego kupowałem w marcu zeszłego roku).

Zachęcałbym Cię Ralf do zakupu laptopa w profesjonalnym sklepie komputerowym jak X-Kom, Vobis, czy Komputronik. Mogę się mylić, ale raczej w takich profesjonalnych sklepach sądzę, że temat gwarancji jest bardziej brany poważnie i raczej możesz liczyć na szybsze i odpowiednie zatroszczenie się o Twój sprzęt w razie "W" niż w przypadku molochów multimedialnych gdzie reklamuję się pralki i mikrofalówki, oczywiście jakość serwisu zależy też od marki w jaką zainwestujesz. Nie siedzę na bieżąco w temacie nowinek technologicznych, ale w stosunku cena/jakość swego czasu prym wiodły dwie marki, Lenovo i Asus.
Na myśl przychodzi mi od razu model Lenovo, mianowicie Z510 W sklepie z linku zakupiłem też swój model, a ten Z510 w swoim przedziale cenowym jest nie do pobicia, najmocniejsze jego strony to czwartej generacji procesor i7-4702MQ (2,20 GHz do 3,20 GHz) grafika GT740M 2GB do tego intelowska HD Grahpics 4600, dysk twardy 1TB, ramu 4GB do tego głośniki JBL-a, matowa matryca i podświetlana klawiatura no i prezentuję się wyśmienicie. Jedyną jego wadą jest niewyciągalna bateria, oczywiście jest wymienialna, ale już przez serwis. Tutaj test tego Lenovo.

Kolejnym Lenovo wartym zainteresowania jest G510 i jest to następca mojego modelu. Zalety G510 to nieco lepszy procesor w stosunku do Z510 nadal i7-4700MQ ale lepsze taktowanie (2,40 GHz do 3,40 GHz) i 8GB ramu, grafika dedykowana jest inna, to Radeon HD8750.
Mój model różni się tylko procesorem, mam i7 trzeciej generacji, grafika jest ta sama i ramu tyle samo. Swego czasu gdy jeszcze pogrywałem w gry, Battlefield3 i Diablo3 na tej grafice śmigały, ale BF-a trzeba było "okroić" by cieszyć się płynnością FPS-ów w grze multi, Diablo zaś śmigał na full. Jestem mega zadowolony z tego lapka, nie wyobrażam sobie pracy na innym procesorze niż i7. Z Twoim budżetem łapiesz się na laptopy z i7, ale niestety wybór masz ograniczony.
Zaletą laptopów Lenovo jest też mocny kadłubek.

Alternatywą dla Lenovo może być Asus R55 z grafiką GeForce GF 840M, ale niestety z niskonapięciowym i7-4500U (1,80 GHz do 3,00 GHz) oraz Asus K55 również z niskonapięciowym i7 nieco słabszą grafiką GeForce GT 740M, ale z 12GB ramu.

Kolejnym lapkiem wartym zainteresowania jest Acer E5 jego mocną stroną jest grafika GeForce 840M, matowa matryca o rozdzielczości 1920x1080 (FullHD) procesor to już i5-4210M (2,60 GHz do 3,20 GHz), ale całkiem przyzwoity i kadłubek w Acerach nie jest już tak solidny jak w Lenovo.

Zapoznaj się jeszcze z tymi stronami, mogą się Tobie przydać przy poszukiwaniach.
Ranking mobilnych procesorów
Ranking mobilnych kart graficznych
Porównanie wydajności kart graficznych z laptopów w grach
i porównywarka procesorów http://cpuboss.com/

Ogólnie to podzwoń na infolinie sklepów komputerowych, pogadaj z konsultantami, na pewno warto też popisać na forach i przejść się do multimedialnych molochów choćby po to, by luknąć na żywo, czy dany design, materiały będą odpowiadały. Powodzenia.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Odradzam laptopy marki HP, są awaryjne. Najmniej awaryjne są ponoć laptopy Asusa. Osobiście mam Della od 5 lat i oprócz cd-roma, to wszystko, dzięki JAHWEH, działa jeszcze dobrze.
Należy zwrócić dużą uwagę na pamięć RAM, dzisiaj minimum to 8 GB. Ważny jest procesor i karta graficzna.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

arq dzięki za obszerny post! Ja laptopa będę potrzebował do:

internetu,
filmów full HD, -> ewentualnie HD ready bo i tak wersji FULL mało widać. Miałem TV READY i FULL i jakoś nie widzę dużej różnicy.
muzyki,
pracy w Office,
poczty e-mail,
do gier to nie - do gier mam stacjonarny PC oraz ps4,

Myślałem by miał:
1 TB dysku twardego,
8 GB RAMU,

Wi-FI
I procesor może bym się pierwszy raz w życiu zdecydował na intela (zawsze miałem AMD i bylem zadowolony),

No i chciałbym mieć wgrany windows 7 - ja nie pirace(staram się)! A system warto mieć oryginalny. Co do innych programów to już inna kwestia ;)
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Tylko 8 GB ramu to jest wystarczające na dzisiaj, a kto wie, co będzie za 2, 3 lata. Dlatego wybierz sobie model z możliwością rozbudowy do 16 GB. Wtedy za 2, 3 lata wystarczy, że dokupisz sobie drugie 8 GB i tanim kosztem laptop wystarczy Ci na kolejne 2, 3 lata.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Skoro nie zamierzasz grać na nim to upraszcza to sytuację i według mnie nie warto tyle wydawać. Powiem Ci Ralf, że gdybym ponownie kupował sobie lapka to na pewno kupiłbym tańszego z prostej przyczyny, otóż nie interesują i nie interesowałyby mnie już gry i w takim przypadku znalazłem idealną opcję dla Ciebie :)
Jest to laptop Lenovo, model G510 w stworzonej dla Ciebie konfiguracji. Posiada czwartej generacji procesor i5-4210M (2,60 GHz do 3,20 GHz) ma 8GB ramu, zintegrowaną grafikę Intel HD Graphics 4600 w zupełności wystarczającą odpalić wszelkie filmy FullHD, hybrydowy dysk twardy o pojemności 1TB i jak wynika z opisu Boxową wersję Windowsa7 Home Premium 64bit. Dlaczego ten model? Powodów jest kilka, napisałeś, że zależy Tobie, by posiadał 8GB ramu i oryginalny Win7 do tego dysk o pojemności 1TB. Wiedz, że Boxowa wersja Windowsa7 to wydatek około 300zł i gdybyś zechciał mieć te wszystkie cuda, do tego standardowy procesor i7 to musiałbyś minimum wydać 2,800 bez złotówki, na tego Z510, ale Ty nie potrzebujesz dedykowanej grafiki do gier, więc zbędne jest wtopić kasę w niego skoro nie potrzebujesz jego możliwości. Kolejnym powodem jest skonfrontowanie procesora i5 z modelu jaki Tobie polecam (G510), a niskonapięciowym i7, gdybyś uparł sie właśnie na niego i choćby w tej konfiguracji mieszczącej się w Twoim budżecie. Według porównywarki procesorów standardowy i5 z polecanego G510 jest odrobinę lepszy od niskonapięciowego i7 z modelu G50-70. Tutaj porównanie procesorów i z czystym sumieniem polecam procki Intela, jest moc.
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem Tobie sytuację. Pozdrawiam ;)
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Tak czytam o tych nowych kompach i stwierdzam, że na niezłym złomie PC jadę. AMD 2,2 GHZ, płyta główna pamięta jeszcze dawniejsze czasy, 3 GB ramu, itd... I też mi filma HD odpali i wszystko w miarę gra. Tylko gry nie grają. I ostatnio zauważyłem, że jak komp dostanie za dużo flasha - reklamy albo gry na stronkach, to się resetuje. :cry:
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Przegłosowany myślę, że to resetowanie się spowodowane jest jakimś robakiem w systemie. Przeskanuj sobie system tym programem, uprzednio zaktualizowanym. Wnioskuję też, że chyba nie używasz adblocka co polecam Tobie dodać do przeglądarki, oczywiście niektóre strony wołają by go offać na swoich witrynach z prostego względu (utrzymują się z reklam).
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

arq pisze:Przegłosowany myślę, że to resetowanie się spowodowane jest jakimś robakiem w systemie. Przeskanuj sobie system tym programem, uprzednio zaktualizowanym.
Myślisz? Ok, dzięki, przeskanuję. Programik znam. Dzięks. :)

Na zbyt złożonych/skomplikowanych flashah mi się komp wyłącza. Używam Eset smart security - myślałem, że on nie przepuści żadnego badziewstwa.

Add blocka nie uzywam. Kiedyś używałem Ghostery dla Mozilli.
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2015 7:56 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Dzięki arq za rade. Może wezmę ten model. :) Tylko gwarancja 12 miesięcy. Wolałbym 24. A nie taniej wyjdzie jak win 7 będzie w wersji OEM? Wersja pudełkowa jest mi zbędna.

A co myślisz o tych modelach?

http://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i5 ... 51058.html

http://allegro.pl/zestaw-lenovo-g510-i5 ... 18561.html
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:Myślisz? Ok, dzięki, przeskanuję. Programik znam. Dzięks. :)

Na zbyt złożonych/skomplikowanych flashah mi się komp wyłącza. Używam Eset smart security - myślałem, że on nie przepuści żadnego badziewstwa.

Add blocka nie uzywam. Kiedyś używałem Ghostery dla Mozilli.
W 100% procentach pewny nie jestem, ale na pewno nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Powiem Tobie, że korzystam tylko z tego programu w sensie ochrony od około pół roku mam zainstalowanego tylko jego. Na Allegro dożywotnia licencja kosztuję 3,28 Jego prostota i znikome obciążenie wręcz przyspiesza cały komp, a i nie przepuszcza wszystkiego, blokuję niepożądane strony i wszelkie robactwo. Korzystam z Chroma i osobiście nie wyobrażam sobie już przeglądarki bez AdBlocka. Powodem resetowania się Twojego kompa może też być, jeśli dawno nie sprzątałeś w nim ;) najzwyczajniej kurz, może czas na wiosenne porządki :D
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

arq pisze:Powodem resetowania się Twojego kompa może też być, jeśli dawno nie sprzątałeś w nim ;) najzwyczajniej kurz, może czas na wiosenne porządki :D
Ccleanerem jadę regularnie. A co masz na mysli, format?
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
arq pisze:Powodem resetowania się Twojego kompa może też być, jeśli dawno nie sprzątałeś w nim ;) najzwyczajniej kurz, może czas na wiosenne porządki :D
Ccleanerem jadę regularnie. A co masz na mysli, format?
Format na pewno pomógłby na to resetowanie się, ale to w ostateczności, a miałem na myśli dosłowne oczyszczenie wnętrza kompa i poszczególnych podzespołów z kurzu. Jeśli dawno tego nie robiłeś, zapewne nazbierało się wystarczająco kurzu na wentylatorach, radiatorach i elementach, by przy zbyt wysokim obciążeniu wyłączać kompa. Wiedz też, że kurz przewodzi prąd i możliwe, ze stąd Twoje problemy.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
Ccleanerem jadę regularnie.
Bardzo dobry program! Też go używam. A jeśli chodzi o firewall i antivirus to z mojego doświadczenia dobrym rozwiązaniem jest Kaspersky. Używam go już jakieś 8 lat i działa świetnie. Kiedyś go piraciłem lecz od jakichś 5 lat lecę na oryginałach. Licencja na rok kosztuje ok 100 zł.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Ralf pisze:A co myślisz o tych modelach?

http://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i5 ... 51058.html

http://allegro.pl/zestaw-lenovo-g510-i5 ... 18561.html
Trochę źle odczytałeś ofertę tego lapka Ralf, gwarancja producenta to 24m-ce (info pod ceną).

Twoja pierwsza oferta to ten sam model tyle, że posiada grafikę dedykowaną, która jest Ci zbędna i Win8.1 zamiast Win7.

Druga opcja jest bardzo ciekawa głównie ze względu na 256GB dysk SSD który bardzo poprawi i przyspieszy działanie aplikacji i systemu, poza tym reszta bez zmian w porównaniu z moja propozycją, która ma 1TB dysk, niestety dużo wolniejszy (nadrabia tylko wielkością) no i w Twojej ofercie są gratisy.

I nad tym się zastanów Ralf, albo dysk 1TB i Win7, albo dysk SSD i gratisy, bo w tej drugiej ofercie lapek jest bez systemu i owszem wersja OEM Windowsa jest tańsza, ale ma swoje wady, a jeśli dają Tobie wersję BOX to tylko się cieszyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”