2015
Moderator: moderatorzy
2015
Czy w 2015 roku mozna się spodziewać jakiegoś leku działającego na objawy negatywne schizofrenii (odpłatnie ,bądź nie ,ale na polskim rynku). Brałam już prawie wszystkie atypowe. Żaden nie wyeliminował marazmu. Od ponad 3ch lat nie mam objawów wytwórczych choroby.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: 2015
O ile z objawami pozytywnymi nie ma problemu, o tyle w przypadku objawów negatywnych trudno powiedzieć, czy są one skutkiem choroby, skutkiem ubocznym przyjmowanych leków, czy cechami charakteru, wykształconymi jako mechanizm obronny (bądź inny) na skutek zderzenia psychiki z chorobą.
Na pewno nie zaszkodzi wyrobić w sobie nawyk podejmowania aktywności: codzienne spacery, wykonywanie obowiązków domowych, odnalezienie jakiegoś hobby powinny w tym pomóc.
Studiujesz, pracujesz? To nadaje rytm życiu, łatwiej wtedy pokonać marazm i abulię.
Pozdrawiam.m.
Na pewno nie zaszkodzi wyrobić w sobie nawyk podejmowania aktywności: codzienne spacery, wykonywanie obowiązków domowych, odnalezienie jakiegoś hobby powinny w tym pomóc.
Studiujesz, pracujesz? To nadaje rytm życiu, łatwiej wtedy pokonać marazm i abulię.
Pozdrawiam.m.
Re: 2015
Czytałem kiedyś o Brexpiprazole firmy Otsuka tej która produkuje abilify i jeżeli badania kliniczne pójdą dobrze to ten lek pojawi się pod koniec 2015 roku w USA a póżniej w UE.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.