Open dialogue, co o tym sadzicie ?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

avery
zaufany użytkownik

Open dialogue, co o tym sadzicie ?

Post autor: avery »

.Rezultaty jakie osiaga Open Dialogue w leczeniu psychozy ( 85 procent pacjentow trwale zdrowieje po pierwszym epizodzie psychozy i nie staje sie chronicznym pacjentem) absolutnie nokautuja tradycyjny model leczenia tego 'zaburzenia'.Chcialabym poznac wasze opinie - rowniez te negatywne !
'From day one, giving people the message that recovery is about changing our lives, not changing our biochemistry' Dr Patricia Deegan

Open Dialogue http://www.youtube.com/watch?v=QhEVs3Cu5u4
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Re: Open dialogue, co o tym sadzicie ?

Post autor: Tal »

Super, bardzo dobry materiał, całkowicie się z nim zgadzam zawsze byłem przekonany że prawdziwa szczera rozmowa daje najzdrowszy rezultat w rozwiązywaniu problemów. Skwituję to jednym cytatem z tego filmu: „…to jest fair…” wobec klienta, rodziny i innych terapeutów. Chciałbym i mam nadzieję że doczekamy się takiego podejścia u nas.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Dzięki za linka sprawdzę. Mój lekarz mi mówił żebym się z tym zapoznał.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Życie w komunie i wybebeszanie się. Nie dla mnie. Ja mówiąc o tym co mnie spotkało
tylko się 'nakręcam', wszystko wraca.
Nie chodzę nawet do psychologa, bo tylko się pogarsza.
Tylko leki, niestety.
avery
zaufany użytkownik

Post autor: avery »

arq pisze:Chciałbym i mam nadzieję że doczekamy się takiego podejścia u nas.

Rowniez mam taka nadzieje! Jesli tak swietnie zadzialaloby i u nas, uratowaloby to tysiace istnien, przed przewleklym przebiegiem choroby ! Fundacja juz istnieje :) http://otwartydialog.pl/pl/

@ Mickey - gratuluje lekarza !
'From day one, giving people the message that recovery is about changing our lives, not changing our biochemistry' Dr Patricia Deegan

Open Dialogue http://www.youtube.com/watch?v=QhEVs3Cu5u4
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Ale na czym dokładnie polega ta metoda? Bo oglądam to i nie wiem za bardzo, co tam jest takiego nowatorskiego?
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Chciałbym trochę sprostować swoją wcześniejszą wypowiedź otóż zawsze będę uważał że szczera rozmowa jest dobra na wszystko lecz odpowiedzi na moje pytania i sens mojego życia odnalazłem w Słowie Bożym. Terapeuci, psycholodzy itd. w naszej sytuacji są oczywistym efektem ale nigdy nas tak naprawdę nie wyleczą jeśli sami nie odnajdziemy prawdy. Otwarty Dialog potrafi dużo zrozumieć i aplikować to w życie ale my musimy poznać je i umieć je przeżyć a tego naucza tylko Biblia. Chciałbym byście obejrzeli ten wykład i nie zrażajcie się tytułem czy nudnym początkiem, wysłuchajcie do końca zastanówcie się i wyróbcie sobie zdanie.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”