Cechy wspólne ludzi chorych na schizofrenie
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Cechy wspólne ludzi chorych na schizofrenie
Cechy wspólne ludzi chorych na schizofrenie. Hmm, to pytanie bo nie wiem. Pozdro 

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Cechy wspólne ludzi chorych na schizofrenie
Tu był post.
Ostatnio zmieniony wt cze 24, 2014 5:25 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Nie no44 pisze:Dużo cech wspólnych mają schizofrenicy, teraz nie wymienię wszystkich.

Ps.
Ma ktoś ochote pogadać na skypie albo PW (prywatne wiadomości).
Szukam kobiety, sąsiadki mnie chyba nie kochają

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie wymienię wszystkich, bo nie pamiętam. Ale jak byłem na oddziale dziennym i tam poznałem dużo schizofreników, to dostrzegłem wiele cech wspólnych. Niektóre nawet trudno mi było zwerbalizować.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Postaraj sie, hmm. Liczy na Ciebie cały Świat
.... Wspomniałeś to już opisz, nie bądź taki. Takich to dziobią ptaki (żart). Miłego pisania
Ci którzy nie chcą pisać nie wejdą do Królestwa Różowego (żart). Pozdro

Ostatnio zmieniony ndz cze 22, 2014 9:03 pm przez DZIECKO ZDROWIE, łącznie zmieniany 1 raz.
duża wyobraźnia
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Dzięki
, a może link jakiś. Może ktoś to już opisał.

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Tak, opisał już to ktoś: Kazimierz Dąbrowski i Antoni Kępiński.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
nie wiem, nie znam żadnych schizofreników
- maniek123
- nadużywający
- Gadu-Gadu: 560878
opowiem wiec o sobie : silna osobowość,dusza towarzystwa <mnóstwo znajomych>,były piłkarz <wiec twardziel>,teraźniejszy kulturysta,dazacy do mistrzostwa w swoim ciele i umyśle,bilem słabszych w szkole<ale tylko tych którzy na to zasłużyli,zawsze byłem najsilniejszy.a jednak po lekach rozchorowałem się na schizofrenie 

- Catastrophique
- bywalec
A na co brałeś te leki?maniek123 pisze:jednak po lekach rozchorowałem się na schizofrenie

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Nie umiała bym znaleźć cech wspólnych przed zachorowaniem. Nie każdy nieśmiały zostanie schizofrenikiem, ani impotent, ani wrażliwiec. Te cechy są już wspólne po zachorowaniu, już w trakcie leczenia. I też różnią się, jak widzę po osobach z mojego Ośrodka. Jedni mają więcej inni mniej temperamentu.
Często do schizofrenii dołączają inne choroby i te też mają wpływ na zachowanie.
Często do schizofrenii dołączają inne choroby i te też mają wpływ na zachowanie.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Dzięki
, a jakie to choroby ?

http://www.schizofrenia.pl/articles,a,387Współistnienie ze schizofrenią innych chorób jest dla psychiatry istotną wiadomością. Dotyczy to zarówno schorzeń somatycznych, jak i zaburzeń psychicznych.
Istnienie dodatkowych chorób wpływa nie tylko na większe ryzyko niepowodzenia leczenia, ale stanowi czynnik sprzyjający występowaniu objawów niepożądanych, a nawet zgonu. Zdiagnozowanie u pacjenta określonych jednostek chorobowych jest niejednokrotnie przeciwwskazaniem do włączenia niektórych leków psychiatrycznych.
Ze schizofrenią często współistnieją choroby układu krążenia. Może być to spowodowane kilkoma przyczynami:
• choroby układu krążenia są jednymi z najczęstszych chorób w populacji, co znacznie zwiększa prawdopodobieństwo ich wystąpienia u osób ze schizofrenią,
• niektóre leki stosowane w psychiatrii wywołują bezpośredni, negatywny wpływ na serce (np. wycofana z obiegu tiorydazyna),
• leki psychiatryczne mogą także działać pośrednio. Wpływ niektórych neuroleptyków (np. olanzapiny) na masę ciała jest powszechnie znany. Neuroleptyki atypowe wywołują niekiedy zespół metaboliczny. Powyższe fakty sprzyjają wystąpieniu nadciśnienia tętniczego oraz ChNS.
• niektóre badania wskazują, iż w szpitalach psychiatrycznych zwraca się przede wszystkim uwagę na zaburzenia psychiczne, mniej uwagi poświęcając schorzeniom somatycznym,
• schizofrenia powoduje dezorganizację życia osobistego i społecznego. Rzutuje to bezpośrednio na nieregularne przyjmowanie lub odstawienie leków, a to z kolei na zaostrzenie chorób somatycznych (np. niewłaściwe przyjmowanie leków przeciwnadciśnieniowych spowoduje wzrost ciśnienia tętniczego),
• zdecydowana większość osób chorujących na schizofrenię jest uzależnionych od tytoniu. Uzależnienie od nikotyny jest czynnikiem ryzyka nadciśnienia tętniczego.
Częstym problemem, współistniejącym ze schizofrenią, są zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Istnieje wiele czynników, które mogą im sprzyjać. Należy tutaj wymienić:
• styl życia pacjentów dotkniętych schizofrenią,
• zwiększone stężenie kortyzolu wynikające z podwyższonego poziomu stresu,
• polekowy wzrost prolaktyny,
• czynniki genetyczne (pozostają sprawą dyskusyjną).
- amigo
- zaufany użytkownik
Wydaje mi sie ze wspolna cecha osob chorych na schizofrenie jest zamkniecie sie w sobie, trudnosc w relacjach z ludzmi.Sadze tez, ze schizofrenicy sa niesmiali, ale na pewno nie wszyscy.
Oczywiscie tez wiara w boga, wiekoszsc schizofrenikow jest osobami wierzacymi.Bog pomaga chorym na schizofrenie, prowadzi ich przez zycie, pomaga przezwyciezyc trudnosci zwiazane z choroba.
Oczywiscie tez wiara w boga, wiekoszsc schizofrenikow jest osobami wierzacymi.Bog pomaga chorym na schizofrenie, prowadzi ich przez zycie, pomaga przezwyciezyc trudnosci zwiazane z choroba.
Wydaje mi się, że można jeszcze dodać nieufność u osób chorych na schizofrenię. Ale to też po zachorowaniu.
Zdarzyło mi się rozpoznać coś znajomego u niektórych osób w realu, sposób wypowiadania się, jakieś werbalne cechy, coś co wydawało mi sie znajome.
Zdarzyło mi się rozpoznać coś znajomego u niektórych osób w realu, sposób wypowiadania się, jakieś werbalne cechy, coś co wydawało mi sie znajome.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
1.LękiMniszek pisze:Nie no44 pisze:Dużo cech wspólnych mają schizofrenicy, teraz nie wymienię wszystkich.wymień. Tak będzie każdy kropił po trochu, aż sie z tego zrobi nie wiadomo ile zakładek. Wymień
, Bóg Ci wynagrodzi, może oświeci
![]()
![]()
Kto wie
Ps.
Ma ktoś ochote pogadać na skypie albo PW (prywatne wiadomości).
Szukam kobiety, sąsiadki mnie chyba nie kochają, hmm. Pozdro
![]()
![]()
2.Omamy
3.stres
Michal
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Na grypę brał,i dostał schizofrenii,heheCatastrophique pisze:A na co brałeś te leki?maniek123 pisze:jednak po lekach rozchorowałem się na schizofrenie

Michal