Układ glimfatyczny a autofagia w neuronach

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Układ glimfatyczny a autofagia w neuronach

Post autor: Niemamnie »

Układ glimfatyczny
Zidentyfikowano ważny proces związany ze schizofrenią
Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że w mózgach chorych na schizofrenię ograniczeniu ulega autofagia - proces polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych/uszkodzonych elementów.

Odkryliśmy nowy szlak, który odgrywa pewną rolę w schizofrenii. Identyfikując i skupiając się na biorących w nim udział białkach, będziemy w stanie skuteczniej diagnozować i leczyć tę chorobę - podkreśla prof. Illana Gozes z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Autofagia, którą akademicy porównują do prac porządkowych, jest bardzo istotna dla podtrzymania zdrowia komórki. Jej zablokowanie prowadzi do śmierci komórki. Ponieważ w ramach kilku badań takie zjawisko powiązano wstępnie z obumieraniem neuronów w chorobie Alzheimera, a w schizofrenii dochodzi do obumierania komórek mózgu, autorzy artykułu z pisma Molecular Psychiatry zaczęli testować hipotezę zahamowanej autofagii także u schizofreników.

Akademicy znaleźli dowody RNA na zmniejszony poziom bekliny-1 w hipokampie chorych. Beklina-1 odgrywa centralną rolę w zapoczątkowaniu autofagii - jej deficyty faktycznie świadczą więc o zablokowaniu tego procesu u pacjentów ze schizofrenią. Izraelczycy i Australijczycy uważają, że opracowanie leków zwiększających poziom bekliny-1 i restartujących autofagię to szansa na wynalezienie nowej metody leczenia choroby.

Gdy akademicy zbadali stężenia bekliny-1 we krwi pacjentów, nie zauważyli znaczących różnic, co sugeruje, że deficyty są ograniczone wyłącznie do hipokampa.

Zespół ustalił dodatkowo, że w leukocytach schizofreników występuje podwyższone stężenie białka neuroportekcyjnego zależnego od aktywności (ang. activity-dependent neuroprotective protein, ADNP). Wcześniejsze badania wykazały, że w mózgu osób ze schizofrenią także nie działa ono prawidłowo. Wiedząc, że ADNP odgrywa ważną rolę w tworzeniu i funkcjonowaniu mózgu, zespół prof. Gozes przypuszcza, że organizm zwiększa jego stężenie, by chronić mózg, gdy bekliny-1 jest za mało i zanika autofagia. Wiele wskazuje więc na to, że białko neuroprotekcyjne zależne od aktywności może zostać wykorzystane jako biomarker schizofrenii.

W kolejnym etapie naukowcy przeprowadzili testy biochemiczne na mózgach myszy. Okazało się, że ADNP wchodzi w interakcje z LC3 (białkiem związanym z mikrotubulami), które także odgrywa ważną rolę w regulowaniu autofagii. To zapewne część mechanizmu, za pośrednictwem którego ADNP chroni mózg.
Przy schizofrenii może szwankować układ glimfatyczny, dlatego złogi białka nie są usuwane.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Układ glimfatyczny a autofagia w neuronach

Post autor: Niemamnie »

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 153523.htm
Badacze John Hopkins powiedzieli, że eksperymentalny przeciwnowotworowy związek chemiczny wygląda na to że odwraca zachowania związane ze schizofrenią i przywraca niektóre utracone funkcje komórek nerwowych u młodocianych myszy z wersją występującą u gryzoni tej niszczącej choroby umysłowej.

Lek jest jednym z klasy związków chemicznych znanych jako inhibitory PAK, co pokazało w doświadczeniach na zwierzętach że nadaje pewną ochronę przed uszkodzeniami mózgu związanymi z zespołem Fragile X, dziedziczną chorobą oznaczoną u ludzi przez opóźnienie umysłowe. Jak mówią eksperci, są także dowody sugerujące że inhibitory PAK mogą być używane do leczenia choroby Alzheimera. I ponieważ białko PAK może zapoczątkować raka i wzrost komórek, inhibitory PAK mogą być także testowane pod kątem leczenia raka.

W nowym badaniu Johns Hopkins, podanym do internetu 31 marca w Proceedings of the National Academy of Sciences, badacze znaleźli związek chemiczny, nazwany FRAX486, wyglądający na zdolny do wstrzymania procesu biologicznego „przycinania” będącego poza kontrolą w mózgu osoby chorej na schizofrenię w ważnych połączeniach neuronowych i będących niepotrzebnie niszczonych. Praca z myszą u której naśladowanie postępów patologicznych takich jak schizofrenia i powiązanych chorób, badacze mogli częściowo odtworzyć zablokowane neurony więc mogli połączyć do innych komórek nerwowych.

Zespół John Hopkins powiedział że ustalenia na podstawie nastoletniej myszy są szczególnie obiecującym krokiem w staraniach do opracowania lepszych terapii schizofrenii u ludzi, ponieważ symptomy schizofrenii zazwyczaj pojawiają się w wieku młodocianym i u wczesnej dorosłości.

„Przez użycie tego związku chemicznego do zablokowania nadmiernego przycinania u młodocianej myszy, znormowaliśmy deficyty zachowania”, powiedział główny badacz dr med. Akira Sawa, profesor psychiatrii i nauk o behawioralnych na Uniwersytecie Medycznym Johns Hopkins. „Kiedy możemy interweniować w wieku młodocianym i wciąż robić różnicę w przywracaniu funkcji mózgu u tych myszy jest intrygujące”.

Dla tych eksperymentów na myszach, Sawa i jej koledzy chemicznie odwrócili ekspresję genu znanego jako Disrupted-in-Schizophrenia 1 (DISC1), którego białko wygląda na regulujące przeznaczenie neuronów w korze mózgowej odpowiedzialnej za funkcje „wyższych rozkazów”, jak przetwarzanie informacji.

W badaniach na komórkach nerwowych gryzoni, badacze znaleźli deficyt DISC1 powodujący pogarszanie się istotnych części neuronu nazywanych kolcami, które pomagają neuronom komunikować się z innymi.

Zredukowane ilości białka DISC1 także wpływają na wytwarzanie białka nazywanego Kalirin-7 (KAL7), które jest potrzebne do regulacji innego białka zwanego Rac1. Bez wystarczającej ilości DISC1, KAL7 nie można odpowiednio kontrolować produkcję Rac1 i rozwór kolców dendrytycznych. Nadmiar Rac1 widocznie kasuje kolce i doprowadza do nadmiaru PAK u myszy.

Przez użycie FRAX486 do zmniejszenia aktywności PAK, badacze byli w stanie ochronić przed pogorszeniem kolców spowodowanym zbyt małą liczbą DISC1, wstrzymującym proces. Znormalizowany nadmiar przycinania spowodował przywrócenie brakujących kolców. Było możliwe zobaczyć przez przyjrzenie się mózgom myszy z mutacjami DISC1 w 35tych i 60tych dniach życia, odpowiednik wieku młodocianego i wczesnej dorosłości.

Sawa, który również dowodzi Wydziałem Schizofrenii Johns Hopkins, ostrzega przed tym że jeszcze nie wykazano podwyższonych ilości PAK w mózgach osób ze schizofrenią. Mówi także że ważnym jest weryfikacja tych badań przez określenie czy pogmatwana kaskada PAK występuje także u ludzi.

U myszy, badacze znaleźli także że ich zachowanie zostało polepszone kiedy inhibitory PAK zostały użyte. Zachowania myszy zostały przetestowane na ich reakcję na hałasy. Jest neuropsychiatryczny fenomen który wykazuje każdy organizm słabiej lub mocniej, wstrząsający dźwięk kiedy pierwszy raz zostaje ugruntowany przez słyszenie cichszego. W schizofrenii pierwszy hałas nie wykazuje żadnej reakcji w porównaniu do drugiego.

Myszy w badaniu pokazały polepszenie w ich reakcjach po terapii inhibitorami PAK. Lek został podany w małych dawkach wyglądających na bezpieczne dla zwierząt.

„Celem podania leku na schorzenie powinno być możliwym do odwrócenia już istniejących defektów a także zablokowanie zniszczeń w przyszłości” powiedział Sawa. „Ten związek chemiczny ma potencjał do wykonania obu rzeczy”.
Dziękuję Maniek123 i SHE-tiger za namiary do tekstu. Przetłumaczyłem ponieważ uznałem, że odkrycie jest przełomowe i ważne aby więcej forumowiczów nie władających płynnie językiem angielskim się z nim zapoznało.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
matys83
bywalec

Post autor: matys83 »

Dzięki za tłumaczenie
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

nektar_leszczyny pisze:Sawa, który również dowodzi Wydziałem Schizofrenii Johns Hopkins, ostrzega przed tym że jeszcze nie wykazano podwyższonych ilości PAK w mózgach osób ze schizofrenią. Mówi także że ważnym jest weryfikacja tych badań przez określenie czy pogmatwana kaskada PAK występuje także u ludzi.
Jednak wykazano neurodegeneracyjny wpływ "leków antypsychotycznych" na mózgi ludzi z diagnozami psychiatrycznymi, a także na mózgi osób zdrowych... Może któryś z szanownych badaczy evotowych poda namiary do przełomowego odkrycia, czyli metody zdiagnozowania "schizofrenii" u myszy laboratoryjnych opisanych w artykule, ale tych ze stron naukowych? xD
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

matys83 pisze:Dzięki za tłumaczenie
Ja również. Tylko zastanawia mnie czemu Ci naukowcy w ogóle to robią. Natura, w dodatku zasilana systemem kapitalistycznym, który przyspiesza cały proces eliminacji, rozprawiłyby się z nami skutecznie w jakiś tam sposób. Czy to rak czy wszak. Myślę, że Ci naukowcy sami są walnięci i dlatego tak ich pochłania opieranie się ewolucji...
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Czy badania te byly prowadzone na osobach z diagnoza schizofrenii, ktore nigdy nie braly neuroleptykow i innych szkodliwych substancji o neurodegeneracyjnym wplywie? Jezeli nie to mozna ich wyniki uznac za efekty psychotropow uszkadzajacych mozg...
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”