Orzeczenie z zus a stopień niepełnosprawności

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
aleksander
bywalec

Orzeczenie z zus a stopień niepełnosprawności

Post autor: aleksander »

Witam Cie w moim wątku!
Przeczytałem że orzeczenie z zus:
-całkowita niezdoność do pracy i samodzielnej egzystencji = znacznemu stopniowi niepełnosprawności
-niezdolność do samodzielnej egzystencji = znaczny stopień niepełnosprawności
-całkowita niezdolność do pracy = umiarkowany stopień niepełnosprawności
-częściowa niezdolność do pracy = lekki stopień niepełnosprawności
Więc jeśli ktoś posiada orzeczenie z zus i chce się starać o stopień niepełnosprawności(ja zamierzam to zrobić) może prosić o ustalenie stopnia na podstawie orzeczenia lekarza orzecznika zus i wtedy ten Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (PZDSOON) stosuje się do tych prawidłowości które przytoczyłem powyżej.I teraz się pojawia moje główne pytanie czy PZDSOON musi nam przyznać stopień niepełnosprawności wg tych prawidłowości?, czy może jak się uprze to i tak przyzna inny stopień niepełnosprawności niż by to wynikało z powyższych reguł?,czy ,nie musi ale w ogromnej większości przypadków przyznaje stopień wg tych reguł.Czy właśnie w takim przypadku, gdy składam wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności na podstawie orzeczenia zus to czy muszę do wniosku również załączać historie choroby i zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia? czy wtedy też się stawiam na komisje? Czy ktoś z Was próbował uzyskać stopień na podstawie orzeczenia i co z tego wyszło? Aha i jeszcze jedno pytanie odnośnie tych reguł czy to że orzeczenie zus zostanie wydane określony okres czyli np mam całkowitą niezdolność do pracy ale okresowo ma jakiś wpływ na stopień i na termin do którego przyznają ten stopień ,powiedzmy ze moja całkowita niezdolność do pracy zostala orzeczona do 1.01.2015 r. czy również do tej daty zostanie mi przyznany stopień niepełnosprawności?
Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony sob sty 25, 2014 12:07 pm przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Orzeczenie z zus a stopień niepełnosprawności

Post autor: moi »

Z tego, co wiem, to orzeczenie o niepełnosprawności z ZUS i Pow. Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności to zupełnie dwie odrębne sprawy. Można mieć zupełnie inny stopień tu i tu.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
aleksander
bywalec

Re: Orzeczenie z zus a stopień niepełnosprawności

Post autor: aleksander »

Moi jeśli cie interesuje temat to przeczytaj sobie, odpowiedź Łukasza Obrały wybraną jako najlepszą z tego wątku http://www.senior.pl/porady/ZUS-zasilki ... nosci.html
Ja przeczytałem uważniej i jeśli dobrze zrozumiałem to wydaje mi się że jednak PZDSOON
musi orzec odpowiedni stopień wg tych reguł które podałem w pierwszym poście, ale tylko w przypadku gdy poprosisz o ustalenie stopnia niepełnosprawności na podstawie orzeczenia z ZUS, bo gdy tego nie zrobisz to oni orzekają stopień niepełnosprawności wg własnego "widzi mi się".Ale interesuje mnie jeszcze jaką dokumentacje muszę składać do tego wniosku i czy jest komisja i do jakiego terminu wyznaczają tą niepełnosprawność.Wydaje mi się że to jest ważny temat i że jeśli to jest prawda co ten Łukasz Obrała pisze to wielu ludzi chciało by skorzystać z tej opcji, ustalania stopnia niepełnosprawności na podstawie orzeczenia z ZUS a wielu o tym nie wie że jest taka możliwość, ja się dowiedziałem o tym przez przypadek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”