Odstawienie Leków
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Odstawienie Leków
Przestałem się leczyć i mam pytanie czy po nagłym odstawieniu leków mogę się spodziewać jakiś skutków ubocznych, pogorszenia samopoczucia czy czegoś w tym rodzaju.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- JudasHonor
- moderator
Cześć Chors!
Po dostawieniu leków możesz spodziewać wszystkiego, łącznie z powrotem psychozy. Z tego co wiem leki powinno odtawiać stopniowo powoli zminiejszając dawki, tak aby z czasem dojśc do zera. Nagłe odstawienie leków może wywołać wstrząs w oraganiźmie/\.
Pozdrawiam
Po dostawieniu leków możesz spodziewać wszystkiego, łącznie z powrotem psychozy. Z tego co wiem leki powinno odtawiać stopniowo powoli zminiejszając dawki, tak aby z czasem dojśc do zera. Nagłe odstawienie leków może wywołać wstrząs w oraganiźmie/\.
Pozdrawiam
Kocham życie - ale czy życie kocha mnie???
-
- zaufany użytkownik
Możesz spróbować. Z mojego doświadczenia a rzucałem leki już wiele razy początkowo przez jakiś tydzień lub dwa utrzymuje się złe samopoczucie ale potem jest coraz lepiej. Może huśtawki nastrojów są większe ale przy odrobinie szczęścia i samozaparcia można z tym żyć. Przyznam się że w weekend albo po paru bezsenych nocach czasem łyknę sobie 25mg Klozapolu dla odpoczynku.
Moze sprobuj zmniejszyc dawke? Albo popros lekarza o zmiane lekow?Chors pisze:Znowu śpię 12 h, samopoczucie się popsuło, nic mi się nie chce, może jednak nie brać tych leków, sam już nie wiem co gorsze - pobudzenie i bezsenność czy zły nastrój. Poradźcie mi coś ,proszę bo ja już nie wiem co robić.
Ja teraz dosc dobrze funkcjonuje na polaczeniu Zalasty i Andepinu.
Nie za duza sennosc, z aktywnoscia tez ok. Pogadaj z lekarzem.
hey. zeszlam z lekow 4 mce temu, odstawialam je 8 miesiecy czyli bardzo ostroznie. wczesniej kilkakrotnie probowalam odtsawic z dnia na dzien i zawsze konczylo sie to mala albo wieksza psychoza. leki ustawiaja ci przekazniki etc w pewien okreslony sposb i nagle ich odstawienie wywraca wszystko do gory mogami. napisz jak sie trzymasz
Ja odstawiłam leki ( Rispolept) w czerwcu i czuję się coraz lepiej. Wraca mi energia życiowa, sprawność umysłowa. Tylko nadal czuję się strasznie samotna ale tego leki nie zmienią. Mam nadzieję że już wyzdrowiałam i nigdy nie będę musiała brać żadnych neuroleptyków. W "Pięknym umyśle" przeczytałam, że jedna czwarta chorych na schizofrenię paranoidalną całkowicie wraca do zdrowia, ma grono przyjaciół, pracę i już nigdy więcej nie korzysta z pomocy psychiatry
Chcę należeć do tej jednej czwartej! Siłą woli i umysłu opanuję chorobę, zduszę ją w zarodku!