Jaki neuroleptyk na paranoje...

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Jaki neuroleptyk na paranoje...

Post autor: Peter »

Może mi pomożecie w jednej kwestii... Czy można prosić lekarza, żeby przepisał dodatkowy neuroleptyk, który by się brało doraźnie?
Ze mną jest taki problem że bardzo źle znoszę ciemności za oknem, może to wydawać się śmieszne ale często jak wracam z zakupów wieczorem to przychodzą mi do głowy te piernicz.... paranoje że jestem obserwowany, osaczony itd.
Wiem że wtedy Afobam czy inny taki lek nie zadziała, a zadziałałby pewnie neuroleptyk. Może by tak można że wtedy bym mógł brać małą dawkę dodatkowego leku. Jak radzicie???
Gehenna
zaufany użytkownik

Re: Jaki neuroleptyk na paranoje...

Post autor: Gehenna »

tzn, że źle się czujesz kiedy jest ciemno tak? Czy uczucie bycia obserwowanym, osaczonym występuje tylko wtedy? W ciągu dnia nie masz takiego wrażenie?
Doraźnie działają benzodiazepiny, ale ich regularne przyjmowanie może prowadzić do uzależnienia.
Ja bym poszukała przyczyn takiego psychotycznego samopoczucia gdy robi się ciemno. Może np w dzieciństwie byłeś zostawiany sam w domu po zmroku i czułeś lęk? (tylko gdybam ). Ja spróbowałabym wejść w te uczucia i znaleźć odpowiedź na to skąd się one biorą.
Rozmowa na ten temat z lekarzem też byłaby wskazana.
Wieczór jest porą gdy zewnętrzne bodźce są mniejsze, jesteśmy wyciszeni, jest cicho. To może być przyczyną, że silniej odbieramy to co wewnątrz, jesteśmy bardziej wsłuchani w siebie. Może w takiej sytuacji pomocne byłoby słuchanie radia, muzyki czy czytanie książki.
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

W ciągu dnia nigdy mi się to nie zrobi...
Gehenna
zaufany użytkownik

a może pogadaj z lekarzem aby zmienić godzinę przyjmowanego przez Ciebie leku?
i zachęcam aby się też "przyjrzeć" przyczynie.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Czasem np. olanzapinę albo ketrel przyjmuje się doraźnie w małych ilościach.
nic
Gehenna
zaufany użytkownik

karuna pisze:Czasem np. olanzapinę albo ketrel przyjmuje się doraźnie w małych ilościach.
nie wiedziałam o tym. myslałam, że są to leki o wydłużonym działaniu i nie skutkują tak natychmiast np gdy znajdziemy się w stresowej sytuacji która wywołuje lęk
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Tak, stosuje się przeważnie, z mojego doświadczenia, przykładowo ketrel na sen (nawet 25 mg) a olanzapinę można też na wyrównanie nastroju. Te leki się uzupełniają. Nie wiem jak z lękiem czy paranoją. Wątpię żeby na przykład taki doraźny Xanax coś pomógł. Lekarz może dopisać jakiś lek korygujący ale raczej na dłuższy czas do ustąpienia objawów.
nic
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Zauważyliście że wszystko toczy się wokół psychotropów ?. Skąd wiecie na ile to Wasza zwyczajna psychika jest po prostu słaba i leki wam nie pomogą na wieczorne lęki ?. Polacy lubią wierzyć że to pigułki ich z wszystkiego wyleczą pigułka na lęk wieczorny pigułka na brak motywacji pigułka na brak wiary w siebie pigułka na inne lęki.
Niestety psychotropy mogą jedynie zapobiec psychozie, omamom itd ale z wieloma rzeczami sobie nie poradzą z naszymi własnymi słabościami które podciągamy pod chorobę!.
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Lekarz doraźnie przepisał mi Ketrel w dawce 50mg i dziś jak mi się zrobiły paranoje i wziąłem tabletkę i dosłownie w 10minut było po wszystkim elegancko przeszły paranoje aż się ucieszyłem że tak szybko bez leku paranoje ustępowały po kilku godzinach.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Jak mnie nocne lęki łapały to okazałem im agresję udawałem że je gryzę i chcę rozerwać na strzępy.
I sobie poszły.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Dopiero trafiłam na ten temat. Rzeczywiście też czasem stosowałam tak ketrel, kiedy nie był lekiem podstawowym. Uspokajał i wyciszał. Był lepszy od lorafenu.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

diazepina tzn relanium 5 razy cztery

jak dla mnie przynajmniej ale podobno niszczy mózgownice
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

ta dawka dla ciebie Peter może być za duża