olanzapina czy risperon?

risperidon

Moderator: moderatorzy

fika

olanzapina czy risperon?

Post autor: fika »

Mam do was pytanie na temat olanzapiny,ile kosztuje i jakie ma działanie.Obecnie biore risperon ale ponim mam straszne nerwy i depresje,na dniach wybieram się do psychiatry i właśnie przezuciła bym się może na olanzapine bo czytałam gdzieś że jest dużo lepsz od risperonu.
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Ja po olanzapinie (Zolafrenie) spałem 15 godzin. A olanzapina jest refundowana o ile mnie pamięć nie myli.
anka20

Post autor: anka20 »

mam takie samo pytanie.......
Rispolept ma mniej skutkow ubocznych czy zalasta???
PO ktorym jest wieksza sennosc????
anka20

Post autor: anka20 »

I po ktorym mniejsza hiperprolaktynemia?
zero
zaufany użytkownik

Post autor: zero »

dwoma skutkami ubocznymi zalasty i zyprexy(olanzapina) są tycie i senność.jednak senność może wystąpić z różnym natężeniem lub może jej nie być wcale to indywidualne jest!

olanzapina w porównaniu z rispoleptem( risperidon) ma dużo lepszą skuteczność od risperidonu.wręcz w polsce uważana jest za numer 1 w leczeniu schizofrenii.U osoby szukającej dla siebie leku na schizofrenie powinna być obowiązkowo zastosowana moim zdaniem.to tak jak są miejsca na mapach turystycznych których nie sposób nie odwiedzić tak chory na schizofrenie powinien spróbować leczenia olanzapiną :roll:
MONIKA22
zarejestrowany użytkownik

Post autor: MONIKA22 »

Hej ja brałam rok olanzapinum ,a teraz biore rispolept dwa misiace.Po Olanzapinie chciało mi sie bardziej spac, a po rispolepcie mam czasem lęki(nie wiem czy od choroby ,czy tabletek albo czy takie lęki maja tez zdrowi ludzie) Chyba wole rispolept.Podobno po tych lekach sie tyje tego sie bardzo boje.JA przez rok po olanzapinum nie przytyłam moze 3 kilo ale to nie wiedomo czy od tabletek czy tak po prostu.MAm nadzieje ze po rispolepcie nie bede tyła.
NIKT1
zaufany użytkownik

Post autor: NIKT1 »

jeśli lęki będą się nasilać lub utrzymywać to pewnie lek trzeba będzie zmienić co do tycia to różnie bywa np: jak syn brał na początku leczenia sulpiryd to po nim strasznie przytył teraz znowu bierze go i nie tyje więc nigdy nie wiadomo jak to będzie tylko że teraz dodatkowo bierze primidol na zapobieganie skutkow ubocznych
Nimrod
zaufany użytkownik

Re: olanzapina czy risperon?

Post autor: Nimrod »

Nie mogę za bardzo się wypowiedzieć o skutkach tego leku, bo głupio odstawiłem leki, jak czułem się dobrze, "przesiadłem" się na niego po risperidonie (disaperid), który mi nie pomagał. Moje olanzapinum nazywa się Lanzapin i jest refundowane w całości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”