Praca umyslowa i fizyczna
Moderator: moderatorzy
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Praca umyslowa i fizyczna
Jakie wedlug was maja zalety i wady?
-
- zaufany użytkownik
Re: Praca umyslowa i fizyczna
Fizyczna nie ma żadnych zalet, za to same wady.
@up na pewno praca ma więcej zalet niż siedzenie w domu.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Praca powinna rozwijać, przede wszystkim umysłowa, i niektóre faktycznie pozwalają dojrzeć i się rozwinąć, zwiększają poczucie odpowiedzialności za siebie i innych, pozwalają otworzyć się na ludzi itd, ale większość zawodów, niestety, nie uszlachetnia. A fizyczna, moim zdaniem, już nie ma nic wspólnego z rozwojem, chyba że mięśni 

Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 5791432
Miałam okazję być pracownikiem fizycznym i nie polecam 
Teraz stawiam na pracę umysłową (tłumaczenia) i wolę ten rodzaj pracy. Rozwój intelektualny, poznawanie i zapamiętywanie, umiejętne rozwiązywanie problemów to tylko niektóre cechy, które ćwiczę podczas pracy.
Zresztą ja nie jestem dobrym pracownikiem fizycznym. Mnie wysiłek wykańcza psychicznie (nie wiem jak to działa) tzn. gdy mam dzień spędzony na bieganiu tu i tam to nie bolą mnie mięśnie a głowa

Teraz stawiam na pracę umysłową (tłumaczenia) i wolę ten rodzaj pracy. Rozwój intelektualny, poznawanie i zapamiętywanie, umiejętne rozwiązywanie problemów to tylko niektóre cechy, które ćwiczę podczas pracy.
Zresztą ja nie jestem dobrym pracownikiem fizycznym. Mnie wysiłek wykańcza psychicznie (nie wiem jak to działa) tzn. gdy mam dzień spędzony na bieganiu tu i tam to nie bolą mnie mięśnie a głowa

-
- zaufany użytkownik
Mnie też praca fizyczna wykańcza psychicznie.
przez 13lat pracowałam fizycznie i tylko do tego się nadaję
teraz po dwóch miesiącach pracy "umyslowej" widzę, że intelektualnie nie dorastam do pięt pani która po moim wyjściu wyciera biurka w urzędzie
teraz po dwóch miesiącach pracy "umyslowej" widzę, że intelektualnie nie dorastam do pięt pani która po moim wyjściu wyciera biurka w urzędzie
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Zagubiona praca umyslowa tez potrafi mocno meczyc.Ja po pierwszych dniach przychodze mocno zmeczony nie wiem czy mialem takie zmeczenie jak na poczatku robilem fizycznie.Przyszedlem do domu i marzylem o lozku,tylko musialem jeszcze wyjsc z psem i do drukarni.Pozniej spalem 1,5h i z dnia zostalo z 3h.
Ja miałem zalecenie niepodejmowania pracy umysłowej...