orzczenie o niepełnosprawności stopien umiarkowany czy konie

Moderator: moderatorzy

astro848784
zarejestrowany użytkownik

orzczenie o niepełnosprawności stopien umiarkowany czy konie

Post autor: astro848784 »

Witam mam orzeczenie o niepełnosprawności stopień umiarkowany czy mam w niej napisane wskazania dotyczące odpowiedniego zatrudnienia i pisze w nim zakład pracy chronionej. Mam pytanie czy z tym orzeczeniem jeśli pokażę papier ten a firma nie będzie praca chronioną może mnie zarejestrować jako osobę niepełnosprawna i częściowo pobierać środki na takie osoby?? Proszę o szybką odopwieć.
PS : Fajnie tu u was.
Gehenna
zaufany użytkownik

Re: orzczenie o niepełnosprawności stopien umiarkowany czy k

Post autor: Gehenna »

o ile się orientuję to firma musi zatrudniać iluś tam niepelnosprawnych aby otrzymywać dofinansowanie z pfron
orzeczenia nie musisz pokazywać jeśli jest to zwykły zakład a nie pracy chronionej
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Jeśli firma chce mieć oszczędności z tytułu zatrudniania osób niepełnosprawnych, to powinieneś pokazać orzeczenie. Jego kopię musisz także przekazać do kadr.
Twoim wyborem jest, czy pracujesz w zakładzie pracy chronionej, czy zwykłym. W zwykłym zakładzie pracy dodatkowe 10 dni urlopu nabędziesz dopiero po roku, nie będziesz także mógł pracować 7 godzin dziennie, tylko w zwykłym, 8 godzinnym wymiarze pracy. Jeśli będzie trzeba, będziesz musiał brac nadgodziny i pracować na nocki. Zakład pracy chronionej tym się rózni od zwykłego zakładu pracy, że są tam lepsze warunki pracy dla niepełnosprawnych. Ale w jakim zakładzie chcesz pracować - to Twój wybór.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

moi pisze:Zakład pracy chronionej tym się rózni od zwykłego zakładu pracy, że są tam lepsze warunki pracy dla niepełnosprawnych.
Polemizowałbym! To zależy od konkretnej firmy, a nie od tego, jaki ma ona formalny status!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Mimo to, w zakładzie pracy chronionej obowiązuje siedmiogodzinny dzień pracy i dodatkowe 10 dni urlopu z tytułu niepełnosprawności. W zwykłych zakładach pracy tego nie ma. Dodatkowe uprawnienia z tytułu niepełnosprawności (10 dni urlopu) nabywa się dopiero po roku pracy.

Pozdrawiam.m.
astro848784
zarejestrowany użytkownik

Post autor: astro848784 »

OK pracuje jako Agent Ochrony już podpisałem umowę muszę zrobić badania lekarskie. Jestem zatrudnimy jako oba niepełnosprawna. Jak to wygląda w praktyce ze względu na prawo pracy jako osoba niepełnosprawna ile dni urlopu mi przysługuje mi dni urlopowych po jakim czasie mogę je wybrać??? bo chciałby mieć święta i nowy rok wolny.
mam 3 lata przepracowane i udokumentowane.mam rentę socjalną i pielęgnacyjne do jakiej kwoty mogę dorobić. Do jakiej kwoty Forn zwraca za pracodawce. Bo chciałbym się jeszcze jednej firmie zatrudnić jako przedstawiciel handlowy przez neta tej firmie też będą zwracać koszty???????za mnie????
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”