Czy leki można popijać colą???

Moderator: moderatorzy

Carlito
zaufany użytkownik

Czy leki można popijać colą???

Post autor: Carlito »

Proszę o wasze opinie
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: Czy leki można popijać colą???

Post autor: Antonio Kontrabas »

sadze, ze nie warto, tak samo mlekiem badz herbata z cytryna, mysle, ze moze zklocac to wchlanianie leku. Identycznie sprawa ma sie z zazywaniem leku zaraz po posilku, lub zjadaniem posilku zaraz po zazyciu leku. Prawda jest, ze leki nalezy zazywac osobno od jedzenia, z przerwa minimum godzinna.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

AntonPawlowicz pisze:Prawda jest, ze leki nalezy zazywac osobno od jedzenia, z przerwa minimum godzinna.
To zależy jakie leki, najpierw lepiej żeby sprawdził ulotkę.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Dokładnie. Taki zeldox powinno się brać wraz z jedzeniem bo wtedy zwiększa się jego wchłanialność. Po prostu lepiej działa.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Na wielu ulotkach widnieje, ze nie ma to znaczenia. Najnowsze badania potwierdzaja, ze jednak ma to decydujacy wplyw. Ulotki sa czesto przestarzale, nie zmieniane od kilku badz kilkunastu lat.
Pewne jest, ze w przypadku neuroleptykow, prawdopodobnie wszystkich, weglowodany uniemzoliwiaja pelne wchlanianie leku z przewodu pokarmowego do krwi.
Zrodlo tej wiedzy jest bez watpienia pewne, informacje te uzyskalem od mojego lekarza. Gdy mowi o jakims leku, nie zaglada do ulotki - ma obszerna wiedze kliniczna oraz z zagranicznych sympozjow naukowych i materialow zrodlowych, czesto nawet niedostepnych u nas w jakimkolwiek stopniu.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

AntonPawlowicz pisze:Pewne jest, ze w przypadku neuroleptykow, prawdopodobnie wszystkich, weglowodany uniemzoliwiaja pelne wchlanianie leku z przewodu pokarmowego do krwi.
Zrodlo tej wiedzy jest bez watpienia pewne, informacje te uzyskalem od mojego lekarza.
Jest o tym w ulotce tego twojego solianu: Posiłki bogate w węglowodany znacząco zmniejszają AUC, tmax i cmax, natomiast po posiłkach bogatych w tłuszcze nie odnotowano żadnych zmian. http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=3645
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Cos jednak mylisz droga Kolezanko, opis profesjonalny to nie ulotka - nie kazdy ma taki talent jak Ty w wyszperowaniu informacji. W ulotce wyjetej z swiezutkiego opakowanka calkowity brak takowych danych. Jest napisane, ze jedzenie i picie nie wplywa na zazywana dawke leku. Ma jednak wplyw decydujacy. Zazyte 400mg z jedzeniem jest w znacznie mniejszym stopniu przyswajane, niz zazyte 200mg bez jedzenia. Z tych 400 przeniknie do mozgu moze z 85mg, z owych 200 bez posilku jakies 170mg, roznice widac "golym okiem" lub raczej pacjent ja odczuje na sobie. Najgorsze, ze wszelkie skutki uboczne, typu zaprzestanie miesiaczki, oczywiscie wystapia, tylko na mozg lek nie zadziala jak nalezy. Do mozgu wiedzie, zwyczajnie, najdluzsza droga.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

AntonPawlowicz pisze:Cos jednak mylisz droga Kolezanko, opis profesjonalny to nie ulotka - nie kazdy ma taki talent jak Ty w wyszperowaniu informacji. W ulotce wyjetej z swiezutkiego opakowanka calkowity brak takowych danych. Jest napisane, ze jedzenie i picie nie wplywa na zazywana dawke leku. Ma jednak wplyw decydujacy. Zazyte 400mg z jedzeniem jest w znacznie mniejszym stopniu przyswajane, niz zazyte 200mg bez jedzenia. Z tych 400 przeniknie do mozgu moze z 85mg, z owych 200 bez posilku jakies 170mg, roznice widac "golym okiem" lub raczej pacjent ja odczuje na sobie. Najgorsze, ze wszelkie skutki uboczne, typu zaprzestanie miesiaczki, oczywiscie wystapia, tylko na mozg lek nie zadziala jak nalezy. Do mozgu wiedzie, zwyczajnie, najdluzsza droga.
Jeżeli tak jest to bardzo dobrze, iż personel szpitalny nie jest tak doinformowany i podają pacjentom te "leki" po posiłku. :) Szkoda tylko, że psychiatrzy nie raczą nawet szukać informacji o tym jak one szkodzą i zapewne kiedy dotrze do nich "twoje" odkrycie o mechanizmie działania Amisulpirydu podwoją chorym dawki aby się nie czuli za dobrze (jest to przecież objaw chorób psychicznych) albo ich zagłodzą. :wink: Na mnie na szczęście nigdy nie działał "jak należy", gdyż nie brałam więcej niż 200/dzień, ale to było dawno i nie prawda. :wink:

husband
zarejestrowany użytkownik

Post autor: husband »

- a czy w ogóle stosujecie jakieś "osłonki" na żołądek przed lekami ?

- dbacie o to aby wziąć o odpowiedniej porze - dzień w dzień ?
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Na osłone żoładka nolpaza. Chroni przed zgagą i wrzodami. Ale jest tylko na recepte.
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aux03ster03 »

da sie probowalem popijalem cola
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”