Jaki sposób na akatyzje?

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Jaki sposób na akatyzje?

Post autor: Miś Uszatek »

Biore clopixol 40 mg, tiapridal 100 mg i akineton 3 x dziennie. Mój problem to akatyzja. Jestem zadowolony ze swojego stanu psychicznego ale dokucza mi silna akatyzja. Biore akineton, próbowałem relanium. Nic nie pomaga. Lekarka proponuje mi propranolol że mi troche pomoże. Może wy macie jakąś na to rade?
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Re: Jaki sposób na akatyzje?

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:42 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Mi pomagal diphergan.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ale przecież to w ogóle nie jest na problemy psychiczne. Cytat.

Wskazania: Astma oskrzelowa, ostre odczyny alergiczne ze świądem, alergiczny nieżyt nosa, zapalenie spojówek, zmiany skórne o słabym nasileniu, pokrzywka, rumień, świąd różnego pochodzenia, reakcje anafilaktyczne, choroba posurowicza, obrzęk Quincke'go, choroba lokomocyjna.

http://www.doz.pl/leki/p546-Diphergan_drazetki_syrop

fiziu w jaki sposób to ci pomogło?
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Nie wiem w jaki sposob, ale mi ten lek bardzo pomagal na akatyzje po solianie. Zapytaj o niego lekarza.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Prometazyna jest pochodną fenotiazyny i podają ją z neuroleptykami aby wzmocnić ich działanie. Hamuje działanie histaminy, ma słabe działanie antypsychotyczne, ale mocne sedatywne.
Ulotka: http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=689
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

nawet w szpitalu na akatyzje podaja diphergan.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Niewiem spytam się lekarza, ale to co napisał schizo że wzmacnia działanie neuroleptyków to troche mi to nie pasuje z tym niby działaniem na akatyzje. No bo akatyzje mam po clopixolu to pewne i jak jeszcze dam diphergan który niby wzmacnia działanie leków to w ogóle będzie gimza...
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Z ulotki, którą wcześniej podałam:
Interakcje

Nasila działanie leków cholinolitycznych, trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, leków nasennych, uspokajających, przeciwbólowych, barbituranów oraz działanie depresyjne opioidowych leków przeciwbólowych. Wykazuje synergizm z lekami neuroleptycznymi i parasympatykolitykami.Równoległe stosowanie z inhibitorami MAO może przedłużyć i nasilić działanie cholinolityczne oraz wpływ leków przeciwhistaminowych na OUN; może to zwiększyć ryzyko spadku ciśnienia tętniczego i wywoływać objawy ze strony układu pozapiramidowego. Prometazyna może odwracać wazopresyjne działanie epinefryny; z tego względu niedociśnienia tętniczego wywołanego podaniem prometazyny nie należy leczyć epinefryną. Prometazyna może obniżać próg drgawkowy i dlatego konieczne może być dostosowanie dawki leków przeciwdrgawkowych. Podczas leczenia prometazyną nie należy spożywać alkoholu. Równoległe stosowanie prometazyny z lekami ototoksycznymi może maskować objawy ototoksyczności, takie jak szum w uszach i zawroty głowy. Prometazyna może powodować fałszywie dodatnie lub fałszywie ujemne wyniki immunologicznych testów ciążowych. Stosowanie leku należy przerwać co najmniej 72 h przed wykonaniem skórnych testów alergicznych.
Synergizm - termin stosowany w farmakologii do określenia zjawiska, gdy zastosowanie dwóch lub więcej leków wykazuje silniejsze działanie (sumuje się), niż podanie ich oddzielnie.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Nie bedziemy gdybać. Po prostu spytam się lekarza.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:42 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Lekarka proponuje mi propranolol że mi troche pomoże. Może wy macie jakąś na to rade?[/quote]
Bralam kiedys propranolol z neuroleptykami i czulam sie tak jakbym tego neuroleptyku brala dwa razy wiecej niz w rzeczywistosci.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

nazwa uzytkownika pisze:niektorzy lekarze zmniejszaja dawki leku, gdy wystepuje akatyzja.Powiedz lekarzowi.
Były próby z 20 mg clopixolu. Nie pomaga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”