Praca, renta, ulgi

Moderator: moderatorzy

zagubiony89
zarejestrowany użytkownik

Praca, renta, ulgi

Post autor: zagubiony89 »

Cześć.
Mój lekarz chce żebym zaczął starać się o rentę. I tu mam kilka pytań dotyczących pracy.

A) Załóżmy że dostaje normalną prace. Czy renta dalej mi przysługuje?. Jakie ulgi (o ile takie są) przysługują pracodawcy i mojej osobie. Czy mogę zataić informacje o mojej chorobie i rencie przed pracodawcą?

B) Zakładam własną działalność. Czy w tym momencie tracę rentę? Jakie ulgi przysługują mojej firmie?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Praca, renta, ulgi

Post autor: moi »

Wydaje mi się, że rentę dostaje się przy całkowitej niezdolności do pracy, czyli przy stopniu niepełnosprawności ciężkim. Zdaje się, że można do niej dorobić, ale tylko do określonego poziomu. Żeby dostać rentę musisz mieć przepracowany ciągiem określony okres czasu - jest to zależne od wieku. Wyjątkiem jest renta socjalna, którą dostaje się, gdy niepełnosprawność powstała w czasie nauki (wlicza się w to także studia, w tym też doktoranckie).

Najlepiej będzie, jak zapytasz w ZUS-ie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
tom76
zaufany użytkownik

Post autor: tom76 »

Rente możesz dostać nawet przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności a tak naprawdę to decyduje o tym zus.
Ja mam umiarkowany stopień i mam rente.
Możesz pracować i mieć rente ale nie możesz przekroczyć określonej kwoty dochodu nie wiem ile to jest w zusie ci powiedzą ile to jest.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

tom76 pisze:Rente możesz dostać nawet przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności a tak naprawdę to decyduje o tym zus.
Ja mam umiarkowany stopień i mam rente.
Możesz pracować i mieć rente ale nie możesz przekroczyć określonej kwoty dochodu nie wiem ile to jest w zusie ci powiedzą ile to jest.
tak, dokładnie.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”