inicjatywa ustawy o rzeczniku praw pacjenta
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
inicjatywa ustawy o rzeczniku praw pacjenta
Stowarzyszenie Pacjentów Primium Non Nocere http://www.sppnn.org.pl/index1.html zbiera podpisy popierające inicjatywę ustawy o rzeczniku praw pacjenta.
- tom76
- zaufany użytkownik
ODDZIAŁ ZAMKNIĘTY I OTWARTY
Leczyłem zespół paranoidalny w szpitalu.
Jak dostałem się do szpitala to byłem zdolny do tego żeby podpisać długopisem zgodę na leczenie(27.04-23.06.04r.-całodobowy)
Najpierw napisałem"66".Kazano mi powtórzyć podpis.Napisałem swoje imię i nazwisko.
Codziennie odwiedzał mnie Ojciec nawt jak byłem na pasach.Przynosił to co było potrzebne-jedzenie(kołaczyki,torebkę słodyczy codziennie,sok KUBUŚ codziennie)odzież,środki higieny osobistej,blok,kredki,klej biurowy,czasopisma(tylko w szpitalu gdy mi się poprawiało miałem taką TWORCZOŚĆ:wyrywałem fragmenty z gazet i przyklejałem na kartki z bloku,zrobiłem tego chyba z 40 sztuk-każda kartka miała jakiś temat np:"Dla taty")
Co tydzień przyjeżdzał z Matką.Jak było ze mną lepiej to byli z resztą rodziny.
Z obcych-może 3 razy był znajomy-przyniósł czekoladę i sok w kartonie.
Inny znajomy dzwonił,ale nie wszedł,bo przyszedł nie w porach odwiedzin.
Godziny odwiedzinbuły określone.
Było ze mną źle,bo raz próbowałem wyskoczyć przez okno-na szczęście szyba wytrzymała.
Mi to nie przeszkadzało,że kawa czy cherbata były dostępne tylko w wyznaczonych godzinach.
Jak ktoś palił papierosy to było do tego miejsce.
Oczywiście w leczenie włączone były różne terapie:
Psychoterapia,socjoterapia,rehabilitacja.
Społeczność terapeutyczna,indywidualny trening rehabilitacji domowej,gimnastyka poranna,psychorysunek,ruch na świeżym powietrzu,ergoterapia,terapia zajęciowa.
To są moje doświadczenia i sugestie.
Leki:post:http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=545 i http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=615
Dodatkowe info:http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=805
Jak dostałem się do szpitala to byłem zdolny do tego żeby podpisać długopisem zgodę na leczenie(27.04-23.06.04r.-całodobowy)
Najpierw napisałem"66".Kazano mi powtórzyć podpis.Napisałem swoje imię i nazwisko.
Codziennie odwiedzał mnie Ojciec nawt jak byłem na pasach.Przynosił to co było potrzebne-jedzenie(kołaczyki,torebkę słodyczy codziennie,sok KUBUŚ codziennie)odzież,środki higieny osobistej,blok,kredki,klej biurowy,czasopisma(tylko w szpitalu gdy mi się poprawiało miałem taką TWORCZOŚĆ:wyrywałem fragmenty z gazet i przyklejałem na kartki z bloku,zrobiłem tego chyba z 40 sztuk-każda kartka miała jakiś temat np:"Dla taty")
Co tydzień przyjeżdzał z Matką.Jak było ze mną lepiej to byli z resztą rodziny.
Z obcych-może 3 razy był znajomy-przyniósł czekoladę i sok w kartonie.
Inny znajomy dzwonił,ale nie wszedł,bo przyszedł nie w porach odwiedzin.
Godziny odwiedzinbuły określone.
Było ze mną źle,bo raz próbowałem wyskoczyć przez okno-na szczęście szyba wytrzymała.
Mi to nie przeszkadzało,że kawa czy cherbata były dostępne tylko w wyznaczonych godzinach.
Jak ktoś palił papierosy to było do tego miejsce.
Oczywiście w leczenie włączone były różne terapie:
Psychoterapia,socjoterapia,rehabilitacja.
Społeczność terapeutyczna,indywidualny trening rehabilitacji domowej,gimnastyka poranna,psychorysunek,ruch na świeżym powietrzu,ergoterapia,terapia zajęciowa.
To są moje doświadczenia i sugestie.
Leki:post:http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=545 i http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=615
Dodatkowe info:http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=805
Ostatnio zmieniony czw maja 04, 2006 10:09 am przez tom76, łącznie zmieniany 3 razy.
- tom76
- zaufany użytkownik
ODDZIAŁ DZIENNY
Byłem na oddziale dziennym(24.06-15.09.04r.7.00-14.00)Kompleksowa rehabilitacja psychiatryczna.
Brałem zolafren 10mg/24h.Nie miałem psychoz.Miałem obniżony nastrój,początkowo małomówny,ospały,senny w ciągu dnia,wycofujący się,skarżyłem się na bezczynność i trudności w relacjach z ludzmi,blady afektywnie.
Stopniowo robiłem się aktywniejszy.Dodatkowo brałem sulpiryd 100mg/24h,potem 50mg/24h.Przy wypisaniu mówiłem,że chcę podjąć pracę.
Na oddziale było średnio 12 osób w róznym przedziale wiekowym i różnych chorobach.
Był kierownik oddziału,dwie terapeutki,pielęgniarka i lekarz raz w tygodniu.
Plan tygodniowy:
-śniadanie,obiad;w pokoju tv,wieża stereo,video,czasopisma;kuchnia,łazienki,taras,...
-psychogimnastyka-rano
-społeczność terapeutyczna-opowiadanie co się robiło poprzedniego dnia po wyjściu z oddziału,prasówka
-grupa terapeutyczna-raz w tygodniu ktoś miał coś przygotować i opowiedzieć wszystkim o swoich zainteresowaniach(literatura,sztuka,itp.)
-treningi umiejętności społecznych-gry i zabawy,ćwiczenie pamięci i zachowań społecznych.
-psychorysunek-raz w tygodniu
-porządkowanie oddziału-raz w tygodniu mycie i sprzątanie.
-gimnastyka relaksacyjna dla dziewczyn,chłopaki siłownia-raz w tygodniu
-muzykoterapia-dwa razy w tygodniu-opowiadanie o swoich skojarzeniach usłyszanego utworu i uspokajanie(muzyka relaksacyjna)
-czasami wyjście grupą poza oddział(wycieczka,grill,itp.)
Obowiązki poszczególnych pacjentów na cały tydzień:
-starosta
-kwatermistrz
-prasówka
-wachta
-sprzątanie-łazienka,kuchnia,taras,...
-inne
Brałem zolafren 10mg/24h.Nie miałem psychoz.Miałem obniżony nastrój,początkowo małomówny,ospały,senny w ciągu dnia,wycofujący się,skarżyłem się na bezczynność i trudności w relacjach z ludzmi,blady afektywnie.
Stopniowo robiłem się aktywniejszy.Dodatkowo brałem sulpiryd 100mg/24h,potem 50mg/24h.Przy wypisaniu mówiłem,że chcę podjąć pracę.
Na oddziale było średnio 12 osób w róznym przedziale wiekowym i różnych chorobach.
Był kierownik oddziału,dwie terapeutki,pielęgniarka i lekarz raz w tygodniu.
Plan tygodniowy:
-śniadanie,obiad;w pokoju tv,wieża stereo,video,czasopisma;kuchnia,łazienki,taras,...
-psychogimnastyka-rano
-społeczność terapeutyczna-opowiadanie co się robiło poprzedniego dnia po wyjściu z oddziału,prasówka
-grupa terapeutyczna-raz w tygodniu ktoś miał coś przygotować i opowiedzieć wszystkim o swoich zainteresowaniach(literatura,sztuka,itp.)
-treningi umiejętności społecznych-gry i zabawy,ćwiczenie pamięci i zachowań społecznych.
-psychorysunek-raz w tygodniu
-porządkowanie oddziału-raz w tygodniu mycie i sprzątanie.
-gimnastyka relaksacyjna dla dziewczyn,chłopaki siłownia-raz w tygodniu
-muzykoterapia-dwa razy w tygodniu-opowiadanie o swoich skojarzeniach usłyszanego utworu i uspokajanie(muzyka relaksacyjna)
-czasami wyjście grupą poza oddział(wycieczka,grill,itp.)
Obowiązki poszczególnych pacjentów na cały tydzień:
-starosta
-kwatermistrz
-prasówka
-wachta
-sprzątanie-łazienka,kuchnia,taras,...
-inne
W trakcie pobytu w szpitalu nie zetknąłem się z rzecznikiem praw pacjenta. Aczkolwiek miałem taką możlowość, to jednak nie uznałem, że to jest mi potrzebne, czy taki rzecznik mógłby zmienić ustawienie ścianek w łazience, żeby podczs srania czuć się intymnie???Choć to właśnie (sranie za cienką ścianką w zbiorowym kiblu) bardzo mi przeszkadzało i doskwierało, to myślałem, że taki rzecznik nic nie wskóra, bo odpowiedź wyższych organów będzie brzmieć: "musi istnieć ciągła możliwość obserwacji chorego". A co może innego rzecznik?
A tak a'propos to u nas rzecznik służył ciągle do tergo żeby wyjaśnić chorym, że skoro Jego pobyt w szpitalu został zateiwrdzony sądownie, to tak musi być.
Tak pisząc ten post zauważam, że wszystko rozbija się o psychoedukację a właściwie jej brak
A tak a'propos to u nas rzecznik służył ciągle do tergo żeby wyjaśnić chorym, że skoro Jego pobyt w szpitalu został zateiwrdzony sądownie, to tak musi być.
Tak pisząc ten post zauważam, że wszystko rozbija się o psychoedukację a właściwie jej brak
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: *
Re: inicjatywa ustawy o rzeczniku praw pacjenta

certkiller test dumps certkiller test dumps
lsat classes lsat classes
pmp test questions pmp test questions
pmp study guide pmp study guide
toefl course toefl course
lsat classes lsat classes
pmp test questions pmp test questions
pmp study guide pmp study guide
toefl course toefl course
Re: inicjatywa ustawy o rzeczniku praw pacjenta
Ja "podziękował" za tych całych od niby praw pacjenta! Natomiast co najgorsze w szpitalach co jest, to chrapanie innych pacjentów! Musiałem spać z stoperami w uszach! Masakra!
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!