Mój kot sika na kołdrę!

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

agatcon
zaufany użytkownik

Mój kot sika na kołdrę!

Post autor: agatcon »

Mój kot dostał rujki i nasikał mi na kołdrę raz. Poszłam z nią do weterynarza na zastrzyk antykoncepcyjny, który miał wszystko załatwić, ale tak się nie stało. Kot już ponad tydzień codziennie sika na moją kołdrę. Na dodatek syn kotki Matyldy zaczął też sikać na kołdrę! Teraz dwa koty sikają na mnie - strona męża nie jest osikana, tylko moja.

Nie wiem już jak sobie z tym radzić, a wiem, że wielu z Was ma kota.
Czy tylko sterylizacja załatwi sprawę? Bo tak przeczytałam na jakimś forum o kotach.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Mój kot sika na kołdrę!

Post autor: moi »

Sterylizacja załatwia problem sikania tylko wtedy, gdy jest przeprowadzona odpowiednio wcześnie.
Teraz możesz jedynie kupić specjalny spray z zapachem odstraszającym, który zniechęci koty do sikania w domu.
Trzeba się też zastanowić, dlaczego koty obsikują swój teren. Może rywalizują ze sobą (pisałaś, że masz dwa koty)?

Pozdrawiam.m.
agatcon
zaufany użytkownik

Tak, mam dwa koty, ale ten drugi (kocurek) jest jeszcze malutki. Wydaje mi się, że naśladuje matkę tylko i nie ma złych zamiarów.

Teraz koty śpią w łazience w nocy - inaczej nie umiem sobie z nimi poradzić :( Chyba, że oddam koty na wieś do mojej mamy...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Hej, jeśli kot jest za późno wysterylizowany, to znaczenie terenu mu zostaje, tak jak napisała moi, tylko np. u mojego kota dosyć mocno to osłabło. Zauważyłem że też że lubił sikać na pewne konkretne rzeczy, np zakurzone książki, gazety itp myślę że zapach kurzu czy czegoś innego go do tego skłaniał.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik

Tak sobie myślę, skoro on ci sika na kołdrę, to może ty nasikaj mu na posłanie, może przystopuje?
agatcon
zaufany użytkownik

Moja koty bojkotują swoje posłanie i śpią gdzie popadnie. Takie małe bestie się z nich zrobiły... A w sobotę młodego chyba oddam mamie na wieś, bo nie umiem sobie z nimi poradzić.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Mój zawsze sika jak poświęcam mu mało czasu.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Jak moja kotka była mała też sikała mi na łóżko, ale po jakichś dwóch miesiącach jej przeszło, teraz czasami podleje tacie skarpetki albo papcie. Za to mój drugi kot leje i kupka gdzie popadnie: w przedpokoju, w pokojach itd. Jak sobie przypomni i mu synapsy w głowie zaskoczą to idzie do kuwety.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Post autor: Larisuna »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 12:25 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

agatcon pisze:Moja koty bojkotują swoje posłanie i śpią gdzie popadnie.
Ale to chyba każdy kot tak ma. Kota nie da się zmusić do spania w jednym, wyznaczonym miejscu. Można próbować zachęcić go, psikając siedzisko dla kota specjalnym sprayem z kocimiętką. Jednak koty mają zwykle po kilka ulubionych miejsc w domu i zmieniają je w zależności od swojego humoru :)

Pozdrawiam.m.
agatcon
zaufany użytkownik

Larisuna pisze: Kupuję Superbenka bezzapachowego zbrylającego się.
A ja zmieniłam żwirek moim kotom. Wcześniej kupowałam lawendowy żwirek betonitowy z kerfura, a teraz kupuję taki drewniany z kauflandu. Jednak zmiana żwirku nic nie dała i koty dalej nie wiedzą gdzie powinny sikać.

P.S. Koty dalej śpią w łazience, dałam im poduszki z krzeseł, kuwetę i miskę z wodą. Jednak Matylda śpi na twardym parapecie, a Młody na pralce. Ech...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Trzymanie w jednym pomieszczeniu, obok siebie kuwety i miski nie jest dobrym pomysłem - koty to czyściochy i zwykle wolą mieć kuwetę z dala od misek.

Wydaje mi się, że to dość okrutne trzymać koty zamknięte w łazience cały czas. Może faktycznie byłoby lepiej, gdybyś oddała je na wieś?

Pozdrawiam.m.
agatcon
zaufany użytkownik

Ale koty tylko w nocy śpią w łazience. Mają tam dość sporo miejsca. No i miska obok kuwety nie stoi, są oddalone.
Muszę się jeszcze zastanowić, czy chcę naprawdę "uszczęśliwić" mamę jeszcze jednym kotem. Mama ma ich trzy.
Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Post autor: Larisuna »

Uważam, że nie powinnaś oddawać kotów mamie. Mój kot ma 13 lat i kiedy czułam się naprawdę kiepsko psychicznie on jedyny był ze mną. Spał ze mną, obdarzał mnie kocimi pieszczotami i traktował mnie normalnie. Mojego kota znalazłam jako małego kociaka wracając w nocy ze spotkania z przyjaciółką. Biegł za mną i tak wzięłam go do domu. Jest ze mną 13 lat. Czasem sika poza kuwetą, ale nie oddałabym go.
Spróbuj jakimiś odstraszaczami kotów może z olejkiem cytrynowym mój kot kot nie cierpi zapachu cytrusów. Poeksperymentuj ze żwirkami. Zmień kuwetę. Może kotka nie chce się załatwiać do kuwety, bo sikał tam też jej syn?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jeszcze jedno - hodowcy kotów radzą, by w domu było o jedna kuwetę więcej, niż jest kotów. Jeśli masz jedną kuwetę na dwa koty, to zdecydowanie za mało. Myślę, że minimum to dwie kuwety.

Pozdrawiam.m.
agatcon
zaufany użytkownik

Mam dwie kuwety :) Może zainwestować w trzecią? Tylko, że już nie mam ich gdzie stawiać :P
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja w sumie też mam jedną kuwetę na jednego kota, choć powinnam mieć dwie (zgodnie z zasadą, że powinno być o jedną kuwetę więcej, niż kotów).
Spróbuj jeszcze kupić dwa rodzaje sprayów: jeden odstraszający i drugi zachęcający - zobaczysz, czy koty na nie reagują.

Pozdrawiam.m.
agatcon
zaufany użytkownik

Jutro dostanę zasiłek, więc przejdę się do zoologicznego i zapytam o te spreje.
A dziś nauczyłam moje koty jeść zupę kalafiorową - smakowała im tak bardzo, że wyjadły wszystkie kalafiorki i marchewki - ziemniaków im nie dawałam, ale pewnie też by zjadły ;)
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik

Mój kot chodzi do kasyna, wynosi mi rzeczy z domu, a wraca pijany. Co robić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”