Zyban, Champix a dopamina i noradrenalina

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
0va_]eK
bywalec

Zyban, Champix a dopamina i noradrenalina

Post autor: 0va_]eK »

Pomocy!

Te dwie nazwy może są już komuś znane. Leki te służą leczeniu uzależnienia od nikotyny. Czy, a jeśli tak, to jak wpływają na osobę zażywającą również leki na schizofrenię? Czy są jakieś interakcje pomiędzy tymi lekami? Jak oddziałują na poziom tych różnych substancji w mózgu: dopamina, noradrenalina etc.?

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Re: Zyban, Champix a dopamina i noradrenalina

Post autor: fizia »

Ja kiedys swojego czasu bralam wellbutrin- inna nazwa zybanu. Oslabil dzialanie neuroleptykow chociaz w ulotce nie jest napisane ze nie wolno zazywac razem z przeciwpsychotykami.
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Post autor: gold »

tak mi lekarz go nie chciał przepisać - chciałem rzucic fajki...no i nie przepisał, podobno przy stosowaniu neuroleptyków się tego leku nie zażywa bo można mieć pogorszenie
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Awatar użytkownika
dequin80
zaufany użytkownik

Post autor: dequin80 »

Bupropion(Zyban, Wellbutrin) działa jako inhibitor wychwytu zwrotnego dopaminy zwiększając stężenie tego neuroprzekaźnika w szczelinie synaptycznej co może osłabić działanie neuroleptyków.
Wareniklina (Champix) jest częściowym agonistą receptorów nikotynowych przez co pośrednio wpływa na poziom dopaminy przyczyniając się do jej zwiększonego stężenia i również prowadzi do osłabienia działania leków przeciwpsychotycznych.
Królestwo moje nie jest z tego świata
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Dokladnie tak jest. Wiem z autopsji.
dami79
zarejestrowany użytkownik

Post autor: dami79 »

Zyban zażywałem przez dwa miesiące. Nie zauważyłem żadnych oznak jego działania, ani negatywnych ani pozytywnych.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

bump

Czy ktoś z was rzucił palenie za pomocą bupropionu lub innych agonistów rec. nikotynowych?
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
40 i 4
bywalec

Post autor: 40 i 4 »

Ja brałam oba leki. Po Zybanie nie odczuwałam żadnych ani pozytywnych ani negatywnych skutków. Nie udało mi się też rzucić wtedy palenia. Po Champixie rzuciłam palenie i nie paliłam pół roku, ale trafiłam w stanie ostrym do szpitala. Gdzie spędziłam miesiąc. Nie brałam już wtedy tego leku, ale mimo to nie chciało mi się palić. Wcześniej (przed Chcampixem) wiele razy próbowałam bezskutecznie rzucić. Niewątpliwie lek pomógł mi rzucić palenie, ale nie było warto, bo swój drugi epizod zawdzięczam właśnie tym tabletkom. Aktualnie również nie palę, rzuciłam sama z siebie pomogła mi książka Allena Carra "Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie".
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”