Neuroleptyki rozwaliły mi ośrodek snu...

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Neuroleptyki rozwaliły mi ośrodek snu...

Post autor: redaktor »

Zawsze miałem problemy z rannym wstawaniem, ale od czasu brania Zyprexy/Zolafrenu/Zalasty kompletnie mam postawiony rytm dobowy na głowie... tj. spałem na nich kilkanaście godzin codziennie, a teraz, na Depakinie i Tisercinie... albo śpię jw. ... albo zaliczam nawet kilka dni bezsenności...

Co mogę zrobić, żeby mój rytm dobowy wrócił do normy ??.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Neuroleptyki rozwaliły mi ośrodek snu...

Post autor: Niemamnie »

Spróbuj melatoniny.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
weronnik
zarejestrowany użytkownik

Post autor: weronnik »

Nie wydaje mi się, żeby melatonina pomogła... Ale może to i prawdziwy relaks przed snem coś zdziała w tej materii... Jeśli nie to myślę, że kontakt z lekarzem, który Ci przepisał leki jest wskazany...
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

redaktor pisze:Zawsze miałem problemy z rannym wstawaniem, ale od czasu brania Zyprexy/Zolafrenu/Zalasty kompletnie mam postawiony rytm dobowy na głowie... tj. spałem na nich kilkanaście godzin codziennie, a teraz, na Depakinie i Tisercinie... albo śpię jw. ... albo zaliczam nawet kilka dni bezsenności...

Co mogę zrobić, żeby mój rytm dobowy wrócił do normy ??.
Przede wszystkim nie powinieneś próbować odsypiać nieprzespanych nocy w dzień. To kompletnie rozregulowuje zegar biologiczny. Trzeba się przemęczyć i iść spać o zwykłej porze.

Pozdrawiam.m.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

trazodon
antidepressivum
N06AX
Działanie: Inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny wykazujący działanie przeciwdepresyjne. Jest antagonistą receptorów 5-HT2. Zmniejsza zahamowanie psychomotoryczne, korzystnie wpływa na nastrój, działa przeciwlękowo i przywraca fizjologiczny rytm snu. Nie wywiera działania pozapiramidowego, nie nasila przewodnictwa adrenergicznego, jest pozbawiony działania cholinolitycznego. Po podaniu p.o. łatwo się wchłania, tmax wynosi 4 h. Metabolizm do aktywnego metabolitu, m-chlorofenylopiperazyny, zachodzi w wątrobie przy udziale izoenzymu CYP3A4. t1/2 wynosi ok. 12 h. Wydalanie głównie z moczem w postaci metabolitów; u niektórych osób lek może ulegać kumulacji w osoczu.
Wskazania z ChPL: Zaburzenia depresyjne o różnej etiologii, w tym depresja przebiegająca z lękiem.
Powyżej jest fragment ulotki od Trittico CR. Całość można znaleźć tu: http://indeks.mp.pl/leki/desc.php?id=1520

Ja również mam problemy ze snem i po Trittico nie śpię jak po innych lekach (10h lub więcej) tylko 6-7h osiem to już max. To może warto spróbować.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Dobrze, poproszę lekarkę o Trittico lub coś zbliżonego.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Tritico to wielkie ścierwo - kiedyś to wziąłem parę razy - raz dostałem tak ogromnego pisku w głowie, że prawie zemdlałem. Moim zdaniem jakoś dziwnie działa na nerki.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”