Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Poprzedni rząd musiał traktować wysokość renty socjalnej jako karę z grzechy za które była niepełnosprawność.
Na szczęście nowy rząd jest normalny i świecki.
Na szczęście nowy rząd jest normalny i świecki.
- FreshEscape
- bywalec
NIE ! Polska edukacja ma ukształtować człowieka, co będzie wykonywał polecenia, najczęściej nawet samemu ich nie rozumiejąc. Co w twoim życiu i doda wzór skruconego mnożenia, całka, różniczka, napisanie zdania podrzędnie złożonego, gdzie dorosły nawet k..a nie wie co to jest takie zdanie i jak by miało wyglądać. A tym sie dzieci szprycuje !!! Ludzie w powszechnej edukacji uczą sie 16 lat języka, mają nawet piątki na zaliczeniu. A słowa nie potrafią zamienić z byle łepkiem gdzieś za granicą... Mijanka nauki praktycznej w polskiej szkole, pomiędzy zmechanizowaniem człowieka, wypada na stronę wypuszczenia pier..oej.. mechanicznej pomarańczy. A nie człowieka, bardziej właśnie warzywa, czy jak pomarańcza to owocu !
Zaproponuj zestaw przedmiotów w szkole jakie byłyby dla ciebie odpowiednie?
- FreshEscape
- bywalec
Przedmioty są dobre tylko dobre nie jest uczenie teori. Tylko aby uczen poprzez nauke odkrywał siebie samego !
Uczenie odkrywania samego siebie w szkole oznacza implementację przez nauczyciela projekcji na uczniu. Każdy człowiek prędzej czy później odkrywa kim jest, nie potrzeba do tego szkoły. Szkoła ma przekazać wiedzę i postawę moralną a nie projekcję.
Osiem przedmiotów wystarczy tygodniowo po półtorej godziny na każdy z przerwą, szkoły powinny poza lekcjami organizować warsztaty różnych aktywności z obowiązkiem wyrobienia 4,5 godziny tygodniowo wybranych aktywności.
- FreshEscape
- bywalec
Gościu po 3 miesiącach od spradzianu 90% ludzi nie pamieta już z tego materiału NIC !!! Nie da sie przekazywać wiedzy, króra na bierząco nie jest zwiazana z twoim życiem i w ten sposób by w tobie była. Właśnie chorba polskiej szkoły to ze prubuje sie przekazywac wiedze, którą i tak wiekszość zapomni a prawie dla każdego sie w zyciu nie przyda. Szkoła to nauka umiejestności myślenia a nie wiedzy-tak to widze ! Widza to studia, zawodówka, czyli już specjalzacja !
4300zł renty socjalnej:
- 1200zł czynsz plus opłaty
- 800zł na jedzenie
- 500zł na ubrania
- 300zł na używki (e-papieros i kawa)
- 200zł na gry
- 200zł lekarz
- 150zł bilety na autobusy
- 100zł na kosmetyki
- 100zł na leki
- 750zł na oszczędności
- 1200zł czynsz plus opłaty
- 800zł na jedzenie
- 500zł na ubrania
- 300zł na używki (e-papieros i kawa)
- 200zł na gry
- 200zł lekarz
- 150zł bilety na autobusy
- 100zł na kosmetyki
- 100zł na leki
- 750zł na oszczędności
- FreshEscape
- bywalec
1200 na czynsz, którego sie nie płaci mieszkajac z mami and tati and babci and dzidzio
800 zł na jedzenie to wyżej wymienieni nie tylko kupują ale i gotuja, podają, zmywają i sprzątają
Za 500 zł na ubrania to chyba nawet celebryci nie wydają..
300 Używki dla biednego to tlen-który jest przecież darmowy
200 na gry to jest już chamskie, jak biedni to czytają..
200 zł lekarz-Służba zdrowia w Polsce jest darmowa, łaćznie z dentystą
100 zł na kosmetyki dla biednego to 10 zł na papier toaletowy
Rzeczywista kwota dla renty socjalnej dla chorego psychiczne, który przecież nie ponośi zadnych kosztów rehabilitacji i srodków rehabilitacyjnych. W 90% Znajdujacego sie pod opieką kogoś u kogoś w domu. TO jest robienie z ludzi idiotów. TAK NA PRAWDE PINIONZKI PUJDA NA SZMERY BAJERY KOMPUTERY... BEDA NOWE AIFONY, AIPODY I AIRMAXY... TAKA *słowo niedozwolone* KULTURA I MYSLENIE LUDZI NA TEMAT POTRZEBUJACYCH LUDZI PO POLSKICH SZKOŁACH I KOSCIOŁACH.
BO ZROZUM GOŚCIU ZE LUDZIE NA PRAWDE POTRZEBUJACY, DECYDUJĄ ILE RAZY W MIESIACU ZJEDZĄ CO LEPSZEGO, TYPU TWARÓG, SEREK, MASLANKA, KEFIR. TO SA NIEJEDNOKROTNIE TOWARY LUKSUSOWE, GURMET DLA NA PRAWDE BIEDNYCH !!!
Dwa lata żyłem na makaronie chińskim i chipsach (wysokokaloryczne), wiem co to bieda. Nie miałem na leki to brałem darmowe, haloperidol i karbamazepina są za darmo, od niedawna też reagila. Na buty mnie nie było stać.
Więc niech biedota czyta jak można zagospodarować rentę socjalną jak będzie wyższa bo inaczej pójdzie na alkohol.
Więc niech biedota czyta jak można zagospodarować rentę socjalną jak będzie wyższa bo inaczej pójdzie na alkohol.
- FreshEscape
- bywalec
Kochany ! Ale to jest własnie kwestia tego, bo może między wierszami nie czytasz. Ze to nie roziwązuje problemu biedy, bienych, potrzebujących i niepełnosprawnych, ludzi niezdolnych !!! A nie mających praw do niczego ! Niech na socjlanej dostaną tylko niech ten podział dóbr i podzielenie sie tym przez wszystkich w społeczeństwie, będzie NIE DLA KAŻDEGO. Tylko do najbardziej potrzebujących, ZASADA WEDŁUG POTRZEB !!! A nie ze ktoś jest na socjalnej to z samego tego tylko tyułu sie będzie należeć.
Wyobraż sobie sytuacje gdzie na ostatnim semestrze liceum zachorowałeś, masz papier na to, rente socjalną, zasiłóek wspierający, 500+ z Zusu i po smierci opiekunów jeszcze 2-gą rodzinną. A twój funfel z ławy zachorował ale w pierwszy roku po szkole i nie ma nic !!! Bo dostał diagnoze po 2 latach. Chłop nawet minimalnej renty nie dostanie, całe życie na zasiłku z MOPSU mu zostaje...
Wyobraż sobie sytuacje gdzie na ostatnim semestrze liceum zachorowałeś, masz papier na to, rente socjalną, zasiłóek wspierający, 500+ z Zusu i po smierci opiekunów jeszcze 2-gą rodzinną. A twój funfel z ławy zachorował ale w pierwszy roku po szkole i nie ma nic !!! Bo dostał diagnoze po 2 latach. Chłop nawet minimalnej renty nie dostanie, całe życie na zasiłku z MOPSU mu zostaje...
Zawsze w życiu miałem pecha, nawet z odliczeń od podatku nigdy nic nie miałem ponieważ się nie należało.
Teraz mam w końcu trochę szczęścia z tą rentą.
To co zostanie można przeznaczyć na SPA albo karnet na siłownię.
Teraz mam w końcu trochę szczęścia z tą rentą.
To co zostanie można przeznaczyć na SPA albo karnet na siłownię.
Koniec z męczeństwem niepełnosprawnych, taka renta zapewni normalność.
Jak dają to trzeba korzystać :-)) W końcu coś dostaną więcej ci co nie mieszkają z rodziną. Może ciężko im się było utrzymać samemu. Chociaż ja nie narzekam, bo źle u mnie z kasą nie jest, jednak jak się z rodziną żyje to się ma zapewnione :-D . Dobrze, że niepełnosprawni w końcu będą mieli możliwości na lepsze życie.
Dużo ludzi przejdzie szok po pierwszej wypłacie, ja kiedyś pracowałem i miałem pieniądze, obecnie mam pracę niezalecaną na wszystkich dokumentach i od ZUSu i od komisji o niepełnosprawność.
Dla osób takich jak ja które nie mogą pracować cała nadzieja w rencie. Chodzę do ŚDSu teraz.
Dla osób takich jak ja które nie mogą pracować cała nadzieja w rencie. Chodzę do ŚDSu teraz.
Ja nie pracuję rynkowo, takim "dziwacznym "kosmitom"" jak ja i ich najbliższym rodzinom społeczeństwo z dobrego serca i nie z przymusu powinno dawać pieniądze za sam fakt bycia taką osobą (zwłaszcza, jeśli się uznaje monoteizm za prawdę, nie żyje się w rozwiązłości, nie "ćpa", nie nikotynizuje się, nie spożywa etanolu) czy najbliższym takiego kaleki nawet wtedy, kiedy upośledzona osoba nie robi nic rynkowo. 12-C + 02-P w wyraźniejszym stopniu działa na zdolności do pracy (zwłaszcza rynkowej) jak muchomor zielonawy na wątrobę. Rynek pracy zdecydowanie nie jest dla mnie. Rezygnacja z pomocy finansowej od społeczeństwa w moim przypadku byłaby masochistycznym głupstwem i czymś w rodzaju samookaleczenia.
Byłbym... przeciw takiemu podniesieniu renty socjalnej, jakie jest wspomniane w tytule wątku. Zamiast podwyższania świadczeń tym szczęśliwcom, co spełniają kryteria renty socjalnej, powinni pomagać (także finansowo) większej liczbie osób niepełnosprawnych, aby nie musiały się one martwić o to, jak związać koniec z końcem, jak nie zostać wyrzuconym na bruk, jak nie popaść w długi. Jak ktoś nie mieszka z rodzicami czy najbliższą rodziną, to wtedy pomoc finansowa od społeczeństwa powinna być jeszcze większa, żeby osoby nie kończyły w DPS-ach albo gorzej.
Ja mogę co najwyżej myśleć o superbanalnej pracy za minimalną, zapewne dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności na schorzenia specjalne, na niepełny etat, żeby dorabiać do renty socjalnej i zasiłku pielęgnacyjnego (nawet sprzątanie, McDonald's czy ochrona jawią się jako zbyt wymagające dla mnie, o noszeniu listów czy przesyłek (szczególnie z niewygodnym wózkiem po schodach bloków, pociągów i autobusów) już nie wspominając), życia bez wsparcia niezależnego od pracy, takiego jak renta socjalna, nie wyobrażam sobie...
Ma być cywilizacja dobrobytu i wygody, a nie cywilizacja harówy, wyzysku i biedy!
Byłbym... przeciw takiemu podniesieniu renty socjalnej, jakie jest wspomniane w tytule wątku. Zamiast podwyższania świadczeń tym szczęśliwcom, co spełniają kryteria renty socjalnej, powinni pomagać (także finansowo) większej liczbie osób niepełnosprawnych, aby nie musiały się one martwić o to, jak związać koniec z końcem, jak nie zostać wyrzuconym na bruk, jak nie popaść w długi. Jak ktoś nie mieszka z rodzicami czy najbliższą rodziną, to wtedy pomoc finansowa od społeczeństwa powinna być jeszcze większa, żeby osoby nie kończyły w DPS-ach albo gorzej.
Ja mogę co najwyżej myśleć o superbanalnej pracy za minimalną, zapewne dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności na schorzenia specjalne, na niepełny etat, żeby dorabiać do renty socjalnej i zasiłku pielęgnacyjnego (nawet sprzątanie, McDonald's czy ochrona jawią się jako zbyt wymagające dla mnie, o noszeniu listów czy przesyłek (szczególnie z niewygodnym wózkiem po schodach bloków, pociągów i autobusów) już nie wspominając), życia bez wsparcia niezależnego od pracy, takiego jak renta socjalna, nie wyobrażam sobie...
Ma być cywilizacja dobrobytu i wygody, a nie cywilizacja harówy, wyzysku i biedy!
Ostatnio zmieniony sob sty 27, 2024 5:28 pm przez kotek, łącznie zmieniany 5 razy.
Jak rządził PiS to czułem się męczennikiem nie mojego systemu politycznego właśnie przez brak pieniędzy, zagłosowałem na KO (Zielonych) i to był dobry wybór.
To jest dopiero początek planu równości społecznej nowego rządu, zaczynają od najbiedniejszych, ale ten socjal będzie jeszcze przekazywany pozostałym osobom w potrzebie.
Dajcie rządowi czas...
To jest dopiero początek planu równości społecznej nowego rządu, zaczynają od najbiedniejszych, ale ten socjal będzie jeszcze przekazywany pozostałym osobom w potrzebie.
Dajcie rządowi czas...
Finansowanie programów in vitro daje równy dostęp do programów plus na dziecko.
I nie piszcie, że in vitro to zabijanie płodów, zaszczepiliście się na covid-19?
Jak tak, to wstrzyknęliście sobie produkt zawierający przetworzone płody ludzkie.
I nie piszcie, że in vitro to zabijanie płodów, zaszczepiliście się na covid-19?
Jak tak, to wstrzyknęliście sobie produkt zawierający przetworzone płody ludzkie.
Nie szczepiłem się na COVID-19. I z niechęci do pewnego rodzaju współudziału w aborcji, i z "lęku" o swoje życie i zdrowie, bo szczepionki na COVID-19 mogły być przyczyną niejednego niespodziewanego i przedwczesnego zgonu. A COVID-19 wzbudzał we mnie wyraźne obawy. Mam myśli, że ograniczenia bezpośrednich kontaktów międzyludzkich związane z pandemią COVID-19 były słuszne i potrzebne, nawet wtedy, jeżeli uniemożliwiały np. normalne (takie, jak gdyby koronawirusa SARS-CoV-2 nie było) praktykowanie religii.
Miałem właśnie nieprzyjemną dyskusję z siostrą, która ma prawie 23 lata i finansowo zdaje sobie nie radzić lepiej w dorosłym życiu ode mnie, która mówiła "brednie" o tym, że niby żeruję na pracujących ludziach, bo mam rentę i że niby nie chce mi się pracować. Nieraz wulgarnie mnie obraziła. "Idiotyczne" myślenie przejawia siostra. F84 + F2x z dodatkami to nie przelewki (chodzi o kody z ICD-10).
Miałem właśnie nieprzyjemną dyskusję z siostrą, która ma prawie 23 lata i finansowo zdaje sobie nie radzić lepiej w dorosłym życiu ode mnie, która mówiła "brednie" o tym, że niby żeruję na pracujących ludziach, bo mam rentę i że niby nie chce mi się pracować. Nieraz wulgarnie mnie obraziła. "Idiotyczne" myślenie przejawia siostra. F84 + F2x z dodatkami to nie przelewki (chodzi o kody z ICD-10).
Ostatnio zmieniony sob sty 27, 2024 5:57 pm przez kotek, łącznie zmieniany 2 razy.
Były dwa rodzaje szczepionek: mRNA i wektorowe. Te wektorowe nie zmieniły na zawsze DNA zaszczepionego, mRNA to był gorszy syf związany z inżynierią genetyczną na ludziach.
Wyższa renta socjalna powinna odciążyć przychodnie na NFZ, więcej osób pójdzie prywatnie i będą krótsze kolejki w przychodniach publicznych.
Będzie też lepszy dostęp do psychologa z tego samego powodu.
Wyższa renta socjalna powinna odciążyć przychodnie na NFZ, więcej osób pójdzie prywatnie i będą krótsze kolejki w przychodniach publicznych.
Będzie też lepszy dostęp do psychologa z tego samego powodu.