Nasz Zbyszek w radiu - RDC!!!

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Nasz Zbyszek w radiu - RDC!!!

Post autor: zbyszek »

mei pisze:... Na forum są ludzie, którzy nie słyszeli głosów, a mają diagnozę schizofrenii.
Może niejasno to wyszło. Mówiłem, że do diagnozy potrzebą trzech objawów osiowych. Objawy osiowe to np. urojenia, głosy, depresja lub załamanie więzi społecznych. Rzeczywiście nie wspomniałem, że mogą być jeszcze także inne objawy osiowe.
mei pisze:... Jak można twierdzić, że psychoterapia nie leczy schizofrenii? ..
No właśnie. Psychoterapia pozwala lepiej żyć, kompensuje zmiany spowodowane schizofrenią, lecz nie jest oficjalnym lekiem działającym na samą schizofrenię. Jestem olbrzymim zwolennikiem psychoterapii i prawie każdemu ją polecam. Mój psychoterapeuta nie dignozował u mnie schizofrenii, co oznacza, że była ona bardzie sytuacyjna niż endogenna, co pozwoliło mi jakoś z tego wyjść. Jednak on nie wyleczył mnie ze schizofrenii endogennego pochodzenia, lecz tylko z zaburzenia pochodzącego z pewnych sytuacji, których zaznałem. Tak zrozumiałem medyczny standard - pomyliłem się ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Mei - no właśnie nie wiem czemu ma być brak porozumienia - tego nie wiem. Każdy chciałby żyć i się realizować, mieć cele i dążyć zamiast marzyć i śnić o życiu.

Jutro tzn. już dzisiaj jadę do chłopaków z dpsu - to będzie dla mnie oczyszczające, zobaczyć ich twarze i uśmiechy - zostawić ten paskudny internet za sobą.

Ostatnio zmieniony czw lip 23, 2015 12:23 am przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Zbyszku, może zapoznaj się z otwartym dialogiem, daje dobre rezultaty w krajach skandynawskich.
No i jeszcze ISPS, który działa też w Polsce i uczestniczą w nim psychiatrzy.
Ostatnio zmieniony czw lip 23, 2015 12:25 am przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ciekawe że Zbyszek jako psychotyk sytuacyjny wypowiada się za całość psychotyków. Każda psychoza jest sytuacyjna - nie ma endogennych - nikt tego nigdy nie udowodnił a pogląd jest potrzebny farmaceutycznemu lobby.

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Kamil Kończak pisze:Ciekawe że Zbyszek ... wypowiada się ...
Bo mnie zapraszają. Ale przedstawiam się jako informatyk, a nie jako lekarz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tego nie neguję przecież - bardzo fajnie wypadałeś, masz bardzo przyjemny głos i generalnie mówiłeś o rzeczach z którymi się zgadzam - jedynie z pewnymi już nie bardzo i o nich napisałem - psychoterapii czy poglądzie na schizofrenię endogenną na co nie ma dowodu.

Można więc uznać, że z tego wyszedłeś bo jesteś silny, inteligentny, krytyczny co do siebie - zawalczyłeś o swój realny świat. To, że komuś się jeszcze nie udało nie znaczy, że ma schizofrenię endogenną a nie sytuacyjną tylko, że może mieć mniej determinacji i sił i jego "schizofrenia sytuacyjna jest very very hard sytuacyjna dla niego" tak sytuacyjna że się od tych sytuacji jeszcze nie uwolnił i ich nie przerobił. Czy mój standard jest mylny?

Sytuacyjni psychotycy i Ci rzekomo niesytuacyjni - niby endogenni opowiadają w gruncie rzeczy o podobnych, jeśli nie tych samych czynnikach które wyzwoliły chorobę - co pozwala nam przypuszczać, że przyczyny nie różnią się z grubsza, rodzaj przyczyn - tylko to jaki ludzie mają stosunek do pewnych rzeczy - jak długo pozwalają aby pewne rzeczy nimi rządziły - to ułuda i nierealność i kiedy zabiorą się za to aby budować realny świat. Jak długo będą trzymali w sobie frustracje i rozpamiętywanie przeszłości i kiedy powiedzą dość.

Więc można wyróznić rodzaj przyczyn które doprowadziły do choroby - pewną specyficzna konstrukcję psychiczną człowieka, który np. lubił odpływać w świat marzeń i fantazji i to się nagromadziło i rozjechało z realnym światem - oraz rodzaj zaniechań które nie pozwalają człowiekowi wrócić.

Ale Zbyszku - użyłeś jednak prawdziwego stwierdzenia " psychoterapia nie jest oficjalnym lekiem nie schizofrenię" (konflikt na lini psychoterapeuci - psychiatrzy o rząd nad duszami - patrz wypowiedzi wielkiej persony psychiatrii, prof. Araszkiewicza na temat psychoterapeutów) - psychotarapie są oczywiście różne i dają różne klucze do poznania siebie jako naczelnego hasła Sokratesa jak i evotu - cytat na górze " 'Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński".

Ale czy ktoś chce na prawdę poznać siebie?

Czasami ludzie potkną się o prawdę. Ale prostują się i idą dalej, jakby nic się nie stało-
Churchill.

"Prawda jest naga. Nic dziwnego, iż tak wielu ludzi ją omija – przez wrodzona pruderię.
Bolesław Szczęsny Herbaczewski"

Prawda jest śpiącą królewną, której strzeże smok pożerający tych, co się do niej zbliżają.
Aleksander Świętochowski

the formless."

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Eden pisze: Czy to nie jest ciekawe, psychoza, głosy - ja założyłem nawet forum dyskusyjne o tym.
Proszę Cię, skopiowany evot, tylko inny format/szablon czy jak tam to nazywacie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
ODPOWIEDZ

Wróć do „media o nas”