Ortoreksja
Moderator: moderatorzy
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Ortoreksja
Ja tego do końca nie rozumiem ale w nocy zawsze ustawiam się głową na północ nie ważne gdzie śpię. Z orientacją w terenie nie mam problemów. Problemem dla mnie są ludzie w nowych miejscach, jak nie znam terenu to się nie potrafię wysłowić.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
no, kiedyś to właśnie było normą... dla KOBIETmoi pisze:Ja nie zapamiętuje trasy i mam problem z orientacją w terenie. Odruchowo skręcam w złą stronę. Nie wiem, czy to jakiś deficyt pamięci, ale ciężko się z tym żyje.

Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Zgadzam się z przedmówcą, kobiety mają inne mózgi i w wyniku różnicy pomiędzy płciami kobiety lepiej rozróżniają kolory chociaż są słabsze w mapach.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet. Mam wiele znajomych, które są świetnymi kierowcami i świetnie sobie radzą na nowych trasach.wildchild88 pisze: no, kiedyś to właśnie było normą... dla KOBIETteraz się normy pozmieniały, ale życie nadal ciężkie;p
Nie znoszę mizoginii, uprzedzam.
Pozdrawiam.m.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Kobiety mają łatwiej, hipokamp jest jedyną strukturą mózgu która rośnie wraz z ćwiczeniem się w mapach a rozróżniania kolorów nie da się nauczyć lepiej.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
jest. Taka prawda.moi pisze:Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet.
a mi do tego? Zresztą mizoginia występuje zdecydowanie w większości u kobiet właśnie, u mężczyzn bardzo rzadko.moi pisze: Nie znoszę mizoginii, uprzedzam.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Na mizoginizm nie ma leku, mężczyzn częściej dopada rasizm a ten się leczy propranololem.
- moi
- moderator
- Kontakt:
To tylko Twoje zdanie na ten temat, ja mam inne.wildchild88 pisze:jest. Taka prawda.moi pisze:Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet.
Jesteś niemal wzorcowym przykładem mizogina, sądząc po Twoich przekonaniach (kobiety nie znają się an mapach, mają złą orientację w terenie, jest to dla nich normą).wildchild88 pisze: a mi do tego? Zresztą mizoginia występuje zdecydowanie w większości u kobiet właśnie, u mężczyzn bardzo rzadko.
Uprzedzam - nie tolerujemy na tym forum takich zachowań. Ani ze strony kobiet, ani mężczyzn.
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
to nie jest moje zdanie, lecz obiektywna rzeczywistość którą bez problemu można zaobserwować. Ciekawe że np. moja dziewczyna potrafiła mi to powiedzieć wprost i jakoś nie czuła się z tego powodu gorsza.moi pisze:To tylko Twoje zdanie na ten temat, ja mam inne.
nieprawdamoi pisze: kobiety nie znają się an mapach
prawda, oczywiście dopóki nie posiadają mapymoi pisze: mają złą orientację w terenie
nie znasz mnie ani moich przekonań, udam więc że tego nie napisałaśmoi pisze: Jesteś niemal wzorcowym przykładem mizogina, sądząc po Twoich przekonaniach
ja nie toleruję zaś gdy ktoś mi uwłacza szufladkując mnie do kategorii do której nie chcę i nie należęmoi pisze: Uprzedzam - nie tolerujemy na tym forum takich zachowań.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Myślenie typu: kobiety mają słaba orientację w terenie to myślenie schematyczne, stereotypowe. Ludzie, którzy tak myślą twierdzą także, że kobiety lepiej zajmują się pracami domowymi, a mężczyźni są lepszymi mechanikami.
Żadne z tych stwierdzeń nie jest prawdą. Stoją z nimi jedynie uprzedzenia.
Pozdrawiam.m.
Żadne z tych stwierdzeń nie jest prawdą. Stoją z nimi jedynie uprzedzenia.
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
Każde z tych stwierdzeń jest zgodne z rzeczywistością co niewielkim wysiłkiem można sprawdzić, przykro mi bardzo...
- moi
- moderator
- Kontakt:
I to właśnie świadczy o tym, że jesteś uprzedzony i myślisz stereotypowo, schematycznie (nie dziwi mnie, że nie uznajesz dysleksji, ani ADHD, nie ma w Tobie zgody na inność, odmienność, różnorodność).
Jednak to forum jest dla wszystkich, nawet dla ludzi o ciasnych poglądach. Nie dziw się jednak, że (poza nielicznymi wyjątkami) nie znajdą one tutaj aprobaty. Przykro mi bardzo.
Pozdrawiam.m.
Jednak to forum jest dla wszystkich, nawet dla ludzi o ciasnych poglądach. Nie dziw się jednak, że (poza nielicznymi wyjątkami) nie znajdą one tutaj aprobaty. Przykro mi bardzo.
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
wildchild88 pisze:Każde z tych stwierdzeń jest zgodne z rzeczywistością co niewielkim wysiłkiem można sprawdzić
jeżeli rzeczywistość świadczy na moją niekorzyść, to co ja mogę na to poradzić?moi pisze:I to właśnie świadczy o tym, że jesteś uprzedzony i myślisz stereotypowo
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nic. Prawdopodobnie nie potrafisz już się zmienić. Chociaż zawsze możesz próbować.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
siebie potrafię zmienić, ale nie potrafię zmienić rzeczywistości żeby wyglądała tak jak TY sobie życzysz. Dlaczego cały czas pijesz do mnie?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie piję do Ciebie. Staram się zrozumieć, co kryje się za Twoimi uprzedzeniami.
Zresztą, jak pewnie zauważyłeś, w tej rozmowie uczestniczymy już tylko Ty i ja.
Pozdrawiam.m.
Zresztą, jak pewnie zauważyłeś, w tej rozmowie uczestniczymy już tylko Ty i ja.
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
Ja mówię o sprawach ogólnych, można by rzec "stereotypowych". Ty skupiasz się wyłącznie na mnie i insynuujesz mi jakieś uprzedzenia. Nie rozumiem.
- moi
- moderator
- Kontakt:
No właśnie za stereotypami kryją się uprzedzenia. Ktoś, kto myśli stereotypowo nie odpuszcza do siebie myśli, że świat nie jest czarno-biały.
Dlatego dla Ciebie ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co? Wygłupy? Udawanie?
Dzieci z ADHD znasz z widzenia, a jednak nie przeszkadza CI to ferować wyroków, że 50% z nich jest źle diagnozowana, bo nie ma zaburzeń ze snem (o zaburzeniach ze snem dowiedziałeś się zresztą chyba w trakcie tej rozmowy).
Coś tu chyba jest nie tak?
Pozdrawiam.m.
Dlatego dla Ciebie ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co? Wygłupy? Udawanie?
Dzieci z ADHD znasz z widzenia, a jednak nie przeszkadza CI to ferować wyroków, że 50% z nich jest źle diagnozowana, bo nie ma zaburzeń ze snem (o zaburzeniach ze snem dowiedziałeś się zresztą chyba w trakcie tej rozmowy).
Coś tu chyba jest nie tak?
Pozdrawiam.m.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
czyli ten ktoś to oczywiście ja. Tylko że ja nie tylko dopuszczam taką myśl ale wręcz nienawidzę takiego prostackiego spojrzenia na świat. Stąd wniosek : to TY myślisz i oceniasz mnie stereotypowo, co jest dla mnie krzywdzące. Czekam na przeprosiny (albo bana).moi pisze:Ktoś, kto myśli stereotypowo nie odpuszcza do siebie myśli, że świat nie jest czarno-biały.
Dlatego dla Ciebie...
pseudo-medyczne pojęcia które w ogóle nie powinny istnieć ponieważ świat NIE JEST czarno-biały i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie a nie od razu szufladkować zdrowy/chory !moi pisze:ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co?
takmoi pisze:o zaburzeniach ze snem dowiedziałeś się zresztą chyba w trakcie tej rozmowy.
nie? jeśli uważasz inaczej powiedz konkretnie comoi pisze: Coś tu chyba jest nie tak?
- moi
- moderator
- Kontakt:
A jak sobie wyobrażasz klasyfikację (indywidualną) tych zaburzeń według ICD- 10?wildchild88 pisze:pseudo-medyczne pojęcia które w ogóle nie powinny istnieć ponieważ świat NIE JEST czarno-biały i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie a nie od razu szufladkować zdrowy/chory !moi pisze:ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co?
Poza tym, widzę, że dyskusja zbiegła na złe tory. Temat dotyczy ortoreksji, nie zaś naszych prywatnych uprzedzeń do siebie. Jeśli chcesz na temat temat porozmawiać - zapraszam na PW.
Jeśli zaś masz uprzedzenia co do moderacji - zapraszam do działu "O tym forum".
Pozdrawiam.m.