.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Niestety, nigdy nie robiłam.
A z internetu boisz się spróbować?

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Gehenna, teraz mało kto sam robi ogórki małosolne. Na to trzeba miejsca, dużych słoików, czasu i cierpliwości. Kto to teraz ma?

Mogę z Tobą podyskutować o pieczeniu chleba - na tym trochę się znam.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Zadaj pytanie o ciasta, ciasta każdy piecze. Kto teraz robi ogórki?
Fajnie by było mieć takie ogórki do jedzenia pod ręką... mniam :) Te w sklepie małosolne strasznie drogie.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Z tego, co pamiętam, to były odpowiedzi z przepisami na ciasta. Nie pamiętasz tego?

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

No właśnie - nawet Wspaniale podesłał Ci swój przepis na jakiś miodownik, czy coś w tym rodzaju.
Był duży odzew.
Ogórki to rudna rzecz. Dla zdyscyplinowanych i cierpliwych. Nie oczekiwałabym mnóstwa odpowiedzi.

Pozdrawiam.m.
Bardo
moderator
moderator
Posty: 3856
Rejestracja: pn lut 06, 2006 9:32 am
płeć: mężczyzna

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Bardo »

Moja mama robi takie ogórki co roku, pychota. Zapytam jak będę miał okazję, może uderz do mnie na PW z tą sprawą (bo możliwe, że ten wątek wyleci mi z pamięci) ale nie wcześniej niż w poniedziałek, teraz nie będę miał okazji.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardo
moderator
moderator
Posty: 3856
Rejestracja: pn lut 06, 2006 9:32 am
płeć: mężczyzna

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Bardo »

Jakiej zabawy?

PW po to, żeby się przypomnieć w poniedziałek. Wcześniej nie będę miał okazji zapytać i ta sprawa może mi do tego czasu umknąć z pamięci.
Odpowiedź z przepisem dam wtedy w tym wątku, może ktoś jeszcze skorzysta.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

,
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:38 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: śr sty 20, 2010 9:01 am
płeć: mężczyzna
Gadu-Gadu: 45723214

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Anime »

Można uchylić trochę przykrywkę, tak żeby para skraplała się na niej i skapywało z przykrywki do garnka.
.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:39 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: śr sty 20, 2010 9:01 am
płeć: mężczyzna
Gadu-Gadu: 45723214

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Anime »

Trzeba zmniejszyć gaz. Inne rozwiązanie to odpowiednio duży, szeroki garnek. Jeśli zastosujesz garnek szeroki wtedy powierzchnia parowania jest większa i nie powinno kipieć.
.
Awatar użytkownika
mama Ania
zaufany użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: pt mar 27, 2015 3:47 pm

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: mama Ania »

Anime ma racje. Tu u mnie się żre ryżu na potęgę, zawsze gotowane jest w garnku o szerokim dnie.
Żeby był sypki to się najpierw ryż podgotowuje na parze, a potem do wody.
Ale po co te ceregiele, skoro masz ryż w torebkach w Pl?
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:39 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
the end
zaufany użytkownik
Posty: 18813
Rejestracja: pt lut 17, 2023 4:23 pm
płeć: mężczyzna
Gadu-Gadu: bla bla
Lokalizacja: Brak

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: the end »

Podobno trochę oleju dolać. Ale myślę, że można spróbować przepłukać ryż w cedzaku bieżącą wodą. :)
nic
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:39 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kulinaria”