Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Lada moment TK uwali budżet i będą kolejne wybory parlamentarne.
-
- zaufany użytkownik
Nie na temat, ale widziałem artykuł, że mają podnieść zasiłek stały z MOPS/GOPS od 2025.
Tusek ukradł już 53 mld zł a czternastki żałuje biednym.
-
- zaufany użytkownik
ja nazywam?? to byla gorzka, bardzo gorzka ironia. chopie w zyciu by mi przez mysl nie przeszlo nazywac nierobami ludzi chorych, po zawalach, udarach albo z problemami natury psychicznej :/ ale niestety takie mamy spoleczenstwo, ze wielu chorych, niepelnosprawnych i niedoleznych albo nieprzystosowanych spolecznie uwaza sie u nas za nierobow, pasozytow i niedojdow :/ osobiscie nie raz spotkalem sie z takim podejsciem

Moja przyjaciółka mi często to mówi że ona musi pracować na moją rentę. Ale nie narzekajmy, przyjechała w odwiedziny moja kuzynka z USA i mówi że my mamy dobrze. W Stanach nie ma czegoś takiego jak renta. Nie pracujesz lądujesz na ulicy a potem możesz umrzeć. Czytałem o takim przypadku Polki z Chicago. Także większość z nas nie ma tak źle.
Sąsiad mówił, że w radiu mówili, że Tuskowi gumka pękła jak ruchał rosyjską asystentkę.
nie ma racji, ona pracuje na swoja emeryture. ktos kto nie dozyl emerytury albo szybko zmarl to tak, owszem. ale najczesciej pieniadze sa dla potrzebujacych, czesto nawet w nadmiarze. pod warunkiem ze nie sa rozkradaneazja pisze: ↑sob sie 10, 2024 4:50 pm Moja przyjaciółka mi często to mówi że ona musi pracować na moją rentę. Ale nie narzekajmy, przyjechała w odwiedziny moja kuzynka z USA i mówi że my mamy dobrze. W Stanach nie ma czegoś takiego jak renta. Nie pracujesz lądujesz na ulicy a potem możesz umrzeć. Czytałem o takim przypadku Polki z Chicago. Także większość z nas nie ma tak źle.
zgadza sie, te stany to dziki kraj

choc i my mamy jeszcze troche nadal dziki wschod ale jest coraz lepiej. gdyby pis dalej rzadzil i gdyby nie koronawirus mieli by my tu juz calkiem eldorado. a tak coz jest jak jest, oby nie gorzej dokladnie
wszedzie na zachodzie socjal jest lepszy niz u nas. znacznie wyzszy. tak ze ludzie moga godnie zyc i to samo sie tyczy kazdego apsektu zycia tam. u nas to samo bedzie moze za 20 lat przy dobrych wiatrach, a przy rzadach obecnej partii to moze za 30

-
- zaufany użytkownik
Odnoszę wrażenie, że Twoja postawa jest dość roszczeniowa. Kolejna kwestia: pracujesz? czy masz rentę?
Papierosy mają kosztować 26zł za paczkę.
odnosisz mylne wrazenie. podobnie zreszta jak wczesniej, sugerujac ze userow to ja nazywam nierobami.
moja postawa nie jest roszczeniowa bynajmniej, tylko jestem dobrym obserwatorem, staram sie nie byc zaslepiony. a jako ze nie mam gdzie indziej przelac swojej frustracji, pisze o tym w tym miejscu jako najodpowiednieszym moim zdaniem do tego. w koncu to forum pscyhiatryczne, a to sa sprawy dotyczace zywo nas wszystkich
Z Chin się kupi olejki do epapierosa.

Na razie zabrali pół czternastki i podnieśli emerytury SBkom.
co se chcieli to se maja. kogo se wyglosowali tego se majo
Osobom z niezdolnością do samodzielnej egzystencji przeciętni ludzie chętniej pomogą finansowo, niż komuś z lżejszą (subkliniczną, lekką, uniarkowaną) niepełnosprawnością, zwłaszcza psychiatryczną (bo wtedy "zaradni, pracowici ludzie" mogą po prostu uznać, aby osoba ze schizofrenią, aspergerem czy innym OCD po prostu wzięła się w garść, dawała więcej z siebie, przestała "użalać się nad sobą") 
Asperger w poważniejszym stopniu nasilenia, z reguły występujący z innymi rozpoznaniami psychiatrycznymi, może być uznany za poważniejsze schorzenie niż przeciętna schizofrenia paranoidalna, bo w aglomeracji stołecznej w naszym kraju za symbol 12-C w stopniu umiarkowanym są bezpłatne przejazdy, a za standardowy przy przeciętnej schizofrenii paranoidalnej symbol 02-P w stopniu umiarkowanym jest tam tylko 50% zniżki na bilety (co ciekawe, osoby z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności 03-L (problemy ze słuchem czy mową) też mają tam bezpłatne przejazdy, mimo tego, że 03-L nie jest zaliczane do schorzeń specjalnych, a 02-P jest zaliczane).
Ciekawa informacja o zakładach aktywności zawodowej (https://niepelnosprawni.gov.pl/p,73,zak ... -zawodowej):
Niestety, jest też ogromna szara strefa wśród osób niezaradnych życiowo, które to osoby w obecnym systemie pozbawione są często jakiegokolwiek pieniężnego wsparcia niezależnego od zatrudnienia, mimo bycia ułomnymi czy znajdowania się w trudnej sytuacji życiowej, która obejmuje między innymi osoby z subkliniczną, lekką bądź umiarkowaną niepełnosprawnością bez prawa do renty, emerytury czy nawet większego zasiłku. Jeżeli ktoś nie jest uznany za niezdolnego do samodzielnej egzystencji, a nie ma większych świadczeń, to społeczeństwo spoza rodziny takiej osoby z hojności i przyzwoitości powinno wspierać ułomnego bliźniego finansowo, kiedy państwo w ogóle sobie z tym nie radzi...

Asperger w poważniejszym stopniu nasilenia, z reguły występujący z innymi rozpoznaniami psychiatrycznymi, może być uznany za poważniejsze schorzenie niż przeciętna schizofrenia paranoidalna, bo w aglomeracji stołecznej w naszym kraju za symbol 12-C w stopniu umiarkowanym są bezpłatne przejazdy, a za standardowy przy przeciętnej schizofrenii paranoidalnej symbol 02-P w stopniu umiarkowanym jest tam tylko 50% zniżki na bilety (co ciekawe, osoby z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności 03-L (problemy ze słuchem czy mową) też mają tam bezpłatne przejazdy, mimo tego, że 03-L nie jest zaliczane do schorzeń specjalnych, a 02-P jest zaliczane).
Ciekawa informacja o zakładach aktywności zawodowej (https://niepelnosprawni.gov.pl/p,73,zak ... -zawodowej):
Spośród pięciu symboli schorzeń specjalnych (01-U, 02-P, 04-O, 06-E, 12-C) tylko trzy mogą kwalifikować się do ZAZ w przypadku umiarkowanego stopnia niepełnosprawności i to akurat te trzy związane z rozdziałem F w ICD-10 (a więc z ułomnościami psychicznymi), czyli 01-U, 02-P i 12-C.Zakład aktywności zawodowej jest wyodrębnioną organizacyjnie i finansowo jednostką tworzoną w celu zatrudnienia osób niepełnosprawnych zaliczonych do znacznego stopnia niepełnosprawności i osób zaliczonych do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności, u których stwierdzono autyzm, upośledzenie umysłowe lub chorobę psychiczną.
Niestety, jest też ogromna szara strefa wśród osób niezaradnych życiowo, które to osoby w obecnym systemie pozbawione są często jakiegokolwiek pieniężnego wsparcia niezależnego od zatrudnienia, mimo bycia ułomnymi czy znajdowania się w trudnej sytuacji życiowej, która obejmuje między innymi osoby z subkliniczną, lekką bądź umiarkowaną niepełnosprawnością bez prawa do renty, emerytury czy nawet większego zasiłku. Jeżeli ktoś nie jest uznany za niezdolnego do samodzielnej egzystencji, a nie ma większych świadczeń, to społeczeństwo spoza rodziny takiej osoby z hojności i przyzwoitości powinno wspierać ułomnego bliźniego finansowo, kiedy państwo w ogóle sobie z tym nie radzi...
W przypadku schizofrenii poważnym czynnikiem upośledzającym cierpiące na niej osoby są leki przeciwpsychotyczne, ich efekty uboczne. Epizod psychotyczny może w sporej części przypadków minąć lub bardzo osłabnąć, zwłaszcza pod wpływem neuroleptyku czy neuroleptyków, ale efekty uboczne takiego leczenia często zostawiają chorego na schizofrenię w takim stanie, że renta jest nieodzowna.
Mam CZR, OCD i schizotypię, nie standardowe F20 i myślę, że absurdem byłoby nieprzyznanie mi renty socjalnej, gdyż sumarycznie w moim przypadku wychodzi nawet coś tam gorzej, niż gdybym po prostu miał schizofrenię paranoidalną z prawem do renty socjalnej, ale jedynie z symbolem 02-P, bo mam jeszcze całościowe zaburzenie rozwoju, przy którym od małego nie zna się normalności i ma się takie upośledzenie, na które leki psychotropowe nie pomagają. Myśl, jakoby mieliby mi zabrać rentę, bo nie mam schizofrenii, jest niesłuszna, bo nawet schizofrenia, w tym schizofrenia paranoidalna, nie gwarantuje orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy (dawniej spotkałem dwie kobiety, które miały diagnozy schizofrenii, przynajmniej w przypadku jednej z nich była to "ustawiczna" diagnoza schizofrenii paranoidalnej, o ile się nie mylę, i obie te kobiety miały orzeczenie o jedynie częściowej niezdolności do pracy i rentę z tego tytułu (co oznaczało, że sobie ją wypracowały)), a w dodatku stopień umiarkowany 02-P + 12-C (bardziej uprzywilejowane w aglomeracji warszawskiej od 02-P) robi większe wrażenie niż "nagie" 02-P i "naga" F20.0. Zdarza się, że osoba ze schizofrenią ma znaczny stopień niepełnosprawności, ale najczęściej przy tej chorobie przyznawany jest umiarkowany. Schizofrenia może być na tyle ciężka, że kwalifikuje się do odpowiednika pierwszej grupy inwalidzkiej, ale to może być częstsze u osób w bardziej dojrzałym wieku (np. mających ponad 50 lat, a nie około 25 lat), w dodatku mających inne problemy zdrowotne (np. objawy demencji, schorzenia somatyczne).
Mam CZR, OCD i schizotypię, nie standardowe F20 i myślę, że absurdem byłoby nieprzyznanie mi renty socjalnej, gdyż sumarycznie w moim przypadku wychodzi nawet coś tam gorzej, niż gdybym po prostu miał schizofrenię paranoidalną z prawem do renty socjalnej, ale jedynie z symbolem 02-P, bo mam jeszcze całościowe zaburzenie rozwoju, przy którym od małego nie zna się normalności i ma się takie upośledzenie, na które leki psychotropowe nie pomagają. Myśl, jakoby mieliby mi zabrać rentę, bo nie mam schizofrenii, jest niesłuszna, bo nawet schizofrenia, w tym schizofrenia paranoidalna, nie gwarantuje orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy (dawniej spotkałem dwie kobiety, które miały diagnozy schizofrenii, przynajmniej w przypadku jednej z nich była to "ustawiczna" diagnoza schizofrenii paranoidalnej, o ile się nie mylę, i obie te kobiety miały orzeczenie o jedynie częściowej niezdolności do pracy i rentę z tego tytułu (co oznaczało, że sobie ją wypracowały)), a w dodatku stopień umiarkowany 02-P + 12-C (bardziej uprzywilejowane w aglomeracji warszawskiej od 02-P) robi większe wrażenie niż "nagie" 02-P i "naga" F20.0. Zdarza się, że osoba ze schizofrenią ma znaczny stopień niepełnosprawności, ale najczęściej przy tej chorobie przyznawany jest umiarkowany. Schizofrenia może być na tyle ciężka, że kwalifikuje się do odpowiednika pierwszej grupy inwalidzkiej, ale to może być częstsze u osób w bardziej dojrzałym wieku (np. mających ponad 50 lat, a nie około 25 lat), w dodatku mających inne problemy zdrowotne (np. objawy demencji, schorzenia somatyczne).