Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia

Post autor: Catastrophique »

kotek pisze: wt maja 14, 2024 7:30 am Nie bądź takim pesymistą i "surowiakiem"...

Osoby z rentą socjalną na psychikę potrzebują opieki w sferze zarobkowej (np. korzystania z pomocy stowarzyszeń czy fundacji pomagających niepełnosprawnym, aby mogły dorabiać do renty socjalnej w jakiejś najbanalniejszej i najlżejszej pracy przystosowanej do osób wyraźniej niepełnosprawnych). Nawet jak nie otrzymują orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji w ZUS-ie, to i tak nie są w pełni samodzielne, są pomiędzy lekko niepełnosprawnymi a głęboko niepełnosprawnymi (są trzy stopnie niepełnosprawności, nie dwa). Osoba z niezdolnością do samodzielnej egzystencji na psychikę raczej o dorabianiu do renty lub emerytury może sobie co najwyżej pomarzyć (najwyższy stopień niepełnosprawności może się wiązać np. z bardzo poważną niepełnosprawnością intelektualną bądź zaburzeniami otępiennymi (występującymi raczej u osób w starszym wieku) i niewielu schizofreników czy aspergerowców się do niego kwalifikuje).
To nie pesymizm, to fakty.
Nie jesteś niezdolny do pracy tylko leniwy i dlatego też rząd i wszyscy inni będą mieli gdzieś, ze nie potrafisz na siebie zarobić. Jak pisalem, wkrótce wyladujesz na ulicy i nie unikniesz tego.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Nie pisz "rasistowskich" (ableistycznych) głupot, pełnosprawny czy co najwyżej nieznacznie niepełnosprawny człowieku. Jestem całkowicie niezdolny do normalnej pracy, a nie leniwy. Takie osoby potrzebują dużego wsparcia. Nikt nie ma prawa wylądować na ulicy! Wyglądasz na kogoś, za przeproszeniem, wrednego. Jakby Ciebie spotkała katusza, to mogłoby nie być mi Ciebie żal, bo "miałbyś za swoją bezduszność". Za takie teksty powinni Cię normalnie zbanować. "Zero współczucia", tolerancja dla obrzydliwego prawa dżungli, akceptowanie harówy - to obrzydliwości.

"Nie obchodzą mnie" interesy skąpych i chciwych, zaradnych "tłustych kotów". Tacy powinni dobrowolnie dzielić się ze słabszymi, bez przymusu. Każdy człowiek powinien mieć wygodne życie, bez względu na to, czy ma pracę, czy nie, kto twierdzi inaczej, jawi mi się jako "paskudny, zacofany i bezduszny obrzydliwiec".

Trzeba być w pewnym sensie "bardzo roszczeniowym", a nie dawać się ""gnoić"" złemu światu przez tolerancję złych warunków życia i akceptowanie ich istnienia. Takie podejście do rzeczywistości, jak Twoje, trzeba tępić! Twój ton jest uderzająco ableistyczny, dobitnie krzywdzący dla osób z niepełnosprawnościami psychiatrycznymi i jawi się jako forma ewidentnej przemocy z Twojej strony.

Chciałbym, żebyś poszedł prosto do Nieba. Jesteś bardziej sprawny i zdrowy ode mnie, więc od Ciebie można więcej wymagać niż ode mnie.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Mozesz sobie na mnie wyklinać, wymyślać mi itd, ale juz wkrótce poniesiesz konsekwencje swojej glupoty, lenistwa i bierności. Zegar tyka, zostalo Ci naprawdę niewiele czasu na użalanie się nad soba, pamiętaj ;). Ciekawe jak poradzisz sobie na ulicy skoro przez swoją pielęgnowaną latami aspołeczność będziesz bał się nawet żebrać ludzi o pieniądze. To jest przyszłość wielu z Was.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Nie mam prawa skończyć w na ulicy albo gorzej. Mówiąc bardzo dosadnie, piszesz jak skończony ch*m, za przeproszeniem. Takimi jak ja trzeba się opiekować, a nie ich gnębić, jak to mają w zwyczaju niemoralni "surowiacy"... Dla surowiactwa musi być zero tolerancji i basta!

Powinni Ciebie już dawno zablokować za ten Twój niemiły ableistyczny hejt czy coś hejtopodobnego...
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

To sa Twoje pobożne, żałosne zyczenia bo nikt nie będzie się Toba opiekowal. Czas spojrzeć prawdzie w oczy. Tik tak tik tak ;).
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Może i jestem "żałosnym słabiakiem" ze względu na swoją wyraźniejszą niepełnosprawność, ale Ty zachowujesz się w sposób patologiczny i raczej na żadne zaburzenie czy tym bardziej kalectwo nie można zrzucić Twojego agresywnego psychicznie i zdającego się zastraszać lub szkalować niepełnosprawnych ludzi postępowania na tym forum. Ludzie tacy jak Ty wymagają za dużo od niepełnosprawnych, którzy potrzebują podstawowego wsparcia, żeby lepiej funkcjonować.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Coraz mniej czasu, Kotek, coraz mniej ;).
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Post autor: Swine »

kotek pisze: wt maja 14, 2024 9:50 am Całkowita niezdolność do pracy jest dla tych osób, które zupełnie nie nadają się na normalny rynek pracy. Nie wszystkie osoby, które dostają orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy, są na tyle niepełnosprawne, żeby nie móc dorabiać do renty socjalnej w szczególnie chronionych warunkach dla osób wyraźniej niepełnosprawnych czy żeby nie widzieć, nie chodzić, mieć IQ bardzo wyraźnie poniżej normy... Całkowita niezdolność do pracy (była II grupa inwalidzka) nie musi oznaczać (znacznej) niezdolności do samodzielnej egzystencji (była I grupa inwalidzka). Schizofrenicy z reguły nie potrzebują pieluchomajtek, tekstów pisanych pismem dla niewidomych, wózków inwalidzkich...
Patologią jest wysyłanie osób całkowicie niezdolnych do pracy do pracy ze względu na zagrożenie biedą przez za niskie renty. Jak ktoś nie może pracować to nie może. Jak ma częściową niezdolność do pracy to dla takich osób są warunki pracy chronionej i takie osoby nie muszą dostawać renty w wysokości minimalnej krajowej ponieważ są zdolne sobie dorobić.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Niekiedy nawet osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności dorabiają do renty.

Jeśli ktoś naprawdę nie może dorabiać nawet w najmniej wymagający sposób w warunkach chronionych, które są przeznaczone dla wyraźniej niepełnosprawnych, to sugeruje to, że jest na tyle niesamodzielny, że powinien mieć orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji czy znaczny stopień niepełnosprawności. Ale to, żeby mieć I grupę zamiast II grupy, u schizofreników (zwłaszcza tych młodszych) rzadko się zdarza. Taka osoba ze znacznym zamiast umiarkowanego raczej sama np. nie pojedzie komunikacją zbiorową (na przykład kilkunastu kilometrów), bo potrzebowałaby przy tym opiekuna.

Nie mam doświadczeń z pracą przy sprzątaniu, stróżowaniu czy w McDonald's bądź nawet na najbanalniejszej produkcji, jedynie mam przy roznoszeniu ulotek sprzed ponad pięciu lat (była to moja jedyna praca, jaką zdobyłem w dorosłości, zresztą zdobyłem ją dzięki wizytom w stowarzyszeniu pomagającym osobom niepełnosprawnym).

Jak ktoś jest zdolny do pracy tylko w warunkach chronionych, czyli dla wyraźniej niepełnosprawnych i ma np. zespół Aspergera, to także jak najbardziej powinien mieć przyznawaną rentę socjalną.

https://orzeczenia.szczecin-centrum.sr. ... -05-20_001 - IX U 339/18 - zarządzenie, uzasadnienie Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie z 2019-05-20 - jest tu przedstawiona sprawa tego, czy emerytce ze schizofrenią przyznać znaczny stopień niepełnosprawności, czy tylko umiarkowany, z dalszej części wynika, że dostała znaczny, jak mi się wydaje. Fragmenty z własnymi wyróżnieniami:
G. K. (1) zamieszkuje z dorosłą córką D. K., która wyręcza ją w podstawowych czynnościach tj. kąpiel, zakupy, przygotowywanie posiłków, sprzątanie. G. K. (1) czeka na powrót córki z pracy, aby ta przygotowała dla niej posiłek. W trakcie dnia jest bezczynna. Córka rejestruje G. K. (1) na wizyty lekarskie, załatwia za nią sprawy urzędowe i związane z rachunkami. Przypomina o przyjmowaniu leków oraz o zastrzykach. G. K. (1) nie zna obsługi pralki ani telefonu komórkowego.
Istniejąca u G. K. (1) schizofrenia paranoidalna, z wyraźnie negatywnymi objawami procesu schizofrenicznego jak izolowanie się, wycofywanie się z aktywności społecznych, niewielka aktywność złożona, ubóstwo mimiki i emocji wraz z cechami rozpadu struktury osobowości powoduje znaczny stopień niepełnosprawności na stałe. Jej funkcjonowanie intelektualne i społeczne jest zaburzone, stan psychiczny będzie się pogarszał w miarę nawarstwiania się zaburzeń otępiennych.
Punktem wyjścia dla rozważań na temat stanowisk stron w niniejszym postępowaniu było dla sądu brzmienie art. 4 ust. 1 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Należy zauważyć, że przepis ten z jednej strony pozwala zaliczyć do osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym osoby zdolne do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej, z drugiej zaś strony wymaga, aby osoba taka wymagała w celu pełnienia ról społecznych stałej opieki i pomocy innych osób. Z kolei w rozporządzeniu wykonawczym do ustawy (§ 29 ust. 1 pkt 2) ustawodawca definiuje konieczność sprawowania opieki jako całkowitą zależność osoby od otoczenia, polegającą na pielęgnacji w zakresie higieny osobistej i karmienia lub w wykonywaniu czynności samoobsługowych, prowadzeniu gospodarstwa domowego oraz ułatwiania kontaktów ze środowiskiem.
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2024 4:36 pm przez kotek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Nawet znaczny stopień niepełnosprawności nie oznacza całkowitej niezdolności do pracy, tylko może oznaczać częściową do pracy w warunkach pracy chronionej.
Stopień niepełnosprawności a stopień niezdolności do pracy nie jest tożsamy 1:1.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Moim zdaniem ZUS nie powinien orzekać o zdolności do samodzielnej egzystencji ponieważ wykracza poza swoje kompetencje którymi jest orzekanie o zdolności do stopnia udziału w rynku pracy.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Całkowita niezdolność do pracy w ZUS oznacza całkowitą niezdolność do pracy w normalnych warunkach, NIE nawet w warunkach przystosowanych do osób z co najmniej drugą grupą inwalidzką. Jeśli ktoś jest całkowicie niezdolny do pracy według zasad ZUS, to wolno mu dorabiać do renty, nawet do renty socjalnej.

Tacy jak Ty i my możemy liczyć tylko na rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny, bez wyrównania do pensji minimalnej dla najciężej niepełnosprawnych. Niewidomy czy jeżdżący na wózku inwalidzkim wymaga jeszcze bardziej podstawowej pomocy w życiu codziennym niż ja i Ty.

Catastrophique przesadza w jedną stronę, Ty zdajesz się za bardzo nastawiać się w drugą stronę.
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2024 4:39 pm przez kotek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

System orzecznictwa ZUS jest nieprecyzyjny, powinny być kategorie: całkowicie niezdolny do pracy, całkowicie niezdolny do pracy oprócz pracy chronionej, częściowo niezdolny do pracy, oraz zdolny do pracy.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Twoje podejście jest już zbyt roszczeniowe, praca chroniona to nie musi być normalne sprzątanie chronione czy normalne stróżowanie chronione, to jakakolwiek praca zarobkowa dla niepełnosprawnych w stopniu co najmniej "średnim", teoretycznie (niestety, może tylko teoretycznie :( ) może być na tyle banalna, że nawet dla Ciebie byłaby formą przyjemnego spędzania czasu i terapii funkcjonalno-społecznej.

Ale jeżeli ktoś nie ma opiekuna typu rodzice czy współmałżonek i ma umiarkowany stopień niepełnosprawności i musiałby mieszkać samemu (czy to w domu jednorodzinnym, czy nawet tym bardziej płacić za mieszkanie czynsz lub jakieś podobne opłaty), to wtedy dla takiej osoby z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności powinno być specjalne wsparcie finansowe jako dodatek do renty w związku z trudnymi warunkami bytowymi niezależne od tego, czy osoba ma pracę, czy nie.

Czytałem o planach wprowadzenia dwustopniowego systemu orzekania o niepełnosprawności, uważam, że to zła i niebezpieczna idea, bo ci z umiarkowanym mogliby trafiać do lekkiego. Według mnie już teraz ci, co mają umiarkowany na psychikę, mogą być uznani za ciężko niepełnosprawnych na podstawie orzeczeń obecnego systemu, gdyby skala była zaledwie dwustopniowa, nawet wtedy, gdy nie mają orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności czy niezdolności do samodzielnej egzystencji. W dwustopniowym systemie o niepełnosprawności liczba osób niepełnosprawnych mogłaby wyraźnie wzrosnąć, także w związku z zaburzeniami neurorozwojowymi i psychiatrycznymi - wówczas każdy z zespołem Aspergera bądź może nawet ADHD mógłby być co najmniej lekko niepełnosprawny (a ci bardziej zaburzeni z tymi kondycjami byliby ciężko niepełnosprawni).
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2024 4:53 pm przez kotek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Jak ktoś kto ma znaczny stopień niepełnosprawności i całkowitą niezdolność do pracy idzie do pracy w ochronie na 48 godzin stróżowania to coś jest nie tak z obecnym systemem.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

My faktycznie możemy się nie nadawać do stróżowania... Nawet siedmiogodzinnego w pracy chronionej :) Ja przez zbitkę schizoautyzmu, OCD i pewnie (wciąż niezdiagnozowanego) ADHD.

Mieszkasz z rodzicami, dziadkami czy rodzeństwem lub bliską rodziną czy też żyjesz w gospodarstwie sam? Mieszkasz z dala od dużej aglomeracji miejskiej czy masz do niej słaby dojazd?

Dlaczego uważasz, że masz aż tak głęboką niezdolność do pracy, nawet "większą, niż wymagana do uzyskania renty socjalnej"? Leki od psychiatry Cię zombifikują? Poza schizofrenią masz ADHD lub inne zaburzenia neurorozwojowe czy OCD lub inne zaburzenia lękowe?
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2024 5:02 pm przez kotek, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Do orzekania o niepełnosprawności można wprowadzić międzynarodową skalę ICF, w ten sposób sytuacja stopnia potrzeby pomocy danej osobie stałaby się bardziej obiektywna niż widzimisię baby z komisji.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Ja mieszkam z mamą, tatą, siostrą, bratem na wsi, ale dość blisko bardzo dużego miasta, do którego mam względnie dobry dojazd komunikacją zbiorową (dzięki mieszkaniu w odpowiedniej części gminy i w odpowiedniej części mojej wsi). Dzięki temu kilka lat temu miałem pracę przy ulotkach i sześć razy odbyłem pełen pobyt na oddziale dziennym, a jeszcze wcześniej regularnie uczęszczałem na studia, kiedy komunikacja zbiorowa była nawet dogodniejsza niż obecnie. W domu każdy ma swój pokój, w którym mieszka samemu (dzieci mają pokoje na piętrze, rodzice na parterze). Rodzice nie leczą się psychiatrycznie, normalnie pracują i dbają o gospodarstwo domowe, brat też jest pracowity, siostra zapewne kwalifikuje się na orzeczenie o niepełnosprawności na schorzenie specjalne, ale nie ma żadnej diagnozy psychiatrycznej i chyba uważa siebie za pełnosprawną czy nawet niezaburzoną psychicznie.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

swine jest ale z tym światem zawsze było coś nie tak a u nas nie jest i tak najgorzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”