Rower - ulicą czy chodnikiem, Rower a nowe przepisy

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Re: Rower - ulicą czy chodnikiem, Rower a nowe przepisy

Post autor: VoyageR »

... bylem tak fajnie zmotywowany, jeździłem do lekarza i na terapie rowerem, jeździłem z córeczką na rowerze na spacer!! ( to mój wielki sukces)

a teraz znów mam opory z wyjściem z domu już o wsiadaniu na rower nie wspomnę.
przez jedno durne zdarzenie !!

ehhh :(
jak mówią - tęsknie za ciszą...
jak milczą - boje się tego...
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Uwaga na przejazd rowerem przez przejście dla pieszych, gdzie nie ma ścieżki dla rowerów. Policja prowadzi teraz akcję dofinansowania budżetu państwa, i za taką przyjemność grozi 100PLN. Uważam ten przepis za idiotyczny, bo zawsze jadę wolno, obok pieszych, a nie slalomem, i nikomu nie przeszkadzam. Durne lex sed lex.

PS
Też miałem dziś nieprzyjemną sytuację z kierowcą samochodu. Byłem pieszo, przechodziłem wolno i spokojnie przez przejście dla pieszych, nie wbiegłem na jezdnię, ani nie wtargnąłem tuż przed pojazd. Facet mnie chyba nie zauważył, ale potraktował jak intruza, ostro przyhamował, zatrąbił i pomrugał światłami. Tyle, że to była jego wina, był daleko gdy wchodziłem na pasy, a on jechał z prawej strony, "dalszą" częścią jezdni. Ale z tego co zauważyłem, jechał bardzo szybko, i po prostu wkurzył się, że musiał przyhamować.
niewazne
zaufany użytkownik

Post autor: niewazne »

Ja miałam tak samo jak wy - ktoś mi zawinił, zbeształ a to jeszcze ja miałam wyrzuty sumienia. Straszne uczucie. W sumie mam tak do dzis tylko z mniejszą intensywnością. Dużo pomogli mi znajomi, którzy dbają o własny tyłek, nie boją sie wyrażać wlasnego zdania i nie dają sobie dmuchać w kasze :D

Warto jednak w sposób kulturalny wyrazić swoje zdanie i przywołać kogoś do porządku.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

... oczywiście ze warto i czasami nawet należy! ale co z tego jak strach i chęć ucieczki zniewala...
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

a ja musze sobie rower kupic,bo mi dzieciaki popsuly,swoje tez zepsuly..ech te dzieci
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Emocja pisze:a ja musze sobie rower kupic,bo mi dzieciaki popsuly,swoje tez zepsuly..ech te dzieci
warto poczekać z zakupem 2-3 tygodnie - zaczną się wyprzedaże i promocje
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

VoyageR pisze:dzisiaj jadać ulica - prawidłowo- zostałem zbesztany przez panią w samochodzie i oskarżony o ślepotę, głupotę i inne przypadłości ! :D

jadę sobie przed siebie jedna z wrocławskich ulic z naprzeciwka nadjeżdża pani w samochodzie i zobaczywszy po mojej stronie wolne miejsce parkingowe bez oporów skręca sobie na to miejsce prawie mnie rozjeżdżając. Ja nie powiedziałem tej pani ani słowa - bo wiem ze niema sensu wdawać się w dyskusje- za to ta pani mi nawrzucała co niemiara pomimo ze wina była po jej stronie. poczułem się jak zbity psiak.
Co robicie w takich sytuacjach ?
ja odrazu zucam sie do bojki w takich sytuacjach ale ja sie zle czuje ostatnio :( i nikt mnie nie traktuje powaznie bo mam tylko 154cm wzrostu ale nie trzxeba ze mnie brac przykaldu :(

a co sie robi jak obok pasow jest dla rowerow pas do przejscia schodzic czy nie czy sie bic
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

bo ja naprawde nie wiem co ronbic jak jest pas dla pieszych aobok dla rowrow na przejsciu czy schodzic z tego roweru czy nie oodpowiedzcie mi prosze ,chociaz nie jezdze na rowerze ale tak teortetyczznier moze kiedys bede bo bardzo chce

dziekuje
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

jak chodze do pracy raz wtygodniu to zawsze ide sciezka rowerowa bo niema innej i kilka razy omalo nie rozjechal mnie rower i toby byla moja wina ale co zrobic jak do mojej pracy jest tylko siezka rowerowa a nie ma dla pieszych to czysta dyskryminacja ulica nie pojed bo mnie samochod rozjedzie to wypada kupic rower czy jak?
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

coty pisze: jak jest pas dla pieszych aobok dla rowrow na przejsciu czy schodzic z tego roweru czy nie oodpowiedzcie mi prosze
Wg nowych przepisów rowerzysta ma na takim pasie pierwszeństwo, dlatego ja nie schodzę przy przejeździe przez ulicę :-) Ale zachowuję szczególną ostrożność.
Obrazek
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

dziekuje
Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

coty pisze:ja odrazu zucam sie do bojki w takich sytuacjach ...
tego raczej nie traktujmy w kategorii dobrej rady... :D
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

wiem :oops: :oops:
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Takie małe a takie waleczne :D Ja tam lubię, jak dziewczyna potrafi się obronić, szczególnie wtedy, gdy ma rację. Prawdziwych facetów już prawie nie ma, trzeba sobie jakoś radzić :D
niewazne
zaufany użytkownik

Post autor: niewazne »

Ostatnio jechalam rowerem przez ulice, przez wyznaczony pas dla rowerow obok przejscia. Przejscie skladalo sie z dwoch czesci. Przejechalam przez jedna bo nie jechaly samochody, zatrzymalam sie na wyznaczonej "wysepce", bo z drugiej strony jechalo kilka samochodow. Stoje, czekam a tu jakis dziadek zatrzymuje sie jakims gratem na srodku przejscia, otwiera szybe i chamsko mowi w moja strone "po przejsciach sie nie jezdzi, po przejsciach sie chodzi" :lol: ja mu na to, ze na przejsciu nie stoi sie samochodem, ale mial mine :lol: zamknal swoja szanowna szybe od jakze szykownego samochodu i odjechal. Przy okazji gosc oczywiscie zatamowal ruch w tym kierunku, a jadacy za nim gosc z samochodu sam mi pomachal reka zebym sobie przejechala. Co za czlowiek :lol:
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”